שתף קטע נבחר

באמת צריך "סקירה שלישית"? אולטרסאונד בהריון

למה חשוב לחכות לשבוע השביעי כדי לבצע את האולטרסאונד הראשון? מה ההבדל בין הסקירה המוקדמת למאוחרת? במהלך ההריון יש לעבור מגוון רחב של בדיקות אולטרסאונד. בדקנו מה ההבדלים ביניהן

בעבר בדיקות אולטרסאונד היו רק חלום רחוק. כדי לדעת שהכל בסדר עם התינוק היו משתמשים בבדיקת דופלר, שבאמצעותה היו שומעים את דופק העובר. רק בלידה ניתן היה לגלות אם מדובר בבן או בת, ומי בכלל חשב על לספור את אצבעות הרגליים או הידיים כשהקטנצ'יק עוד בבטן.

 

עוד על בדיקות הריון בערוץ הורים :

כל אישה מעל גיל 35 צריכה דיקור מי שפיר?

במקום מי שפיר: השווינו בין בדיקות הדם החדשות

שבוע אחרי שבוע: המדריך המלא לבדיקות בהריון

מא'-ת': המדריך המלא לבדיקות גנטיות בהריון

 

אבל כיום, כידוע, המצב שונה לגמרי ובדיקות האולטרסאונד הפכו לנפוצות מאוד, יהיו מי שיגידו אפילו מדי. לכל רופא נשים יש מכשיר אולטרסאונד במרפאה ובכל ביקור אפשר להציץ.

 

יחד עם ד"ר יוסי הר-טוב, מנהל יחידת אולטרסאונד נשים ומיילדות במרכז לבריאות האישה של בית החולים "ליס" ליולדות, בדקנו מהן בדיקות האולטרסאונד שחשוב לעשות בכל שלב בהריון.

 

בדיקה ראשונה

המטרה: בדיקת האולטרסאונד הראשונה בודקת את מיקום ההריון, במטרה לוודא שהוא

ברחם ולא מחוץ לרחם, את מספר השקים, מספר העוברים, תקינותם ואישור גיל ההריון, כלומר לוודא שהגיל המשוער על פי הווסת האחרונה אכן מתאים למידע שמתקבל מהאולטרסאונד.

 

שבוע הריון: כדאי לעשות את הבדיקה בשבוע שביעי-שמיני, כיוון שלפני כן זה עלול להיות מוקדם מדי ולא יראו דופק.

 

במסגרת סל הבריאות? כן.

 

שקיפות עורפית

המטרה: להעריך את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון. בבדיקה משלבים גם בדיקת דם, שמעלה את רגישותה לגבי תסמונת דאון. ההמלצה היא שהבדיקה תיעשה על ידי רופאים או טכנאים שעברו הכשרה לביצועה.

 

שבוע הריון: 10.5-14.

 

במסגרת סל הבריאות? כן.

 

סקירת מערכות מוקדמת

המטרה: לבדוק שאין מומים בעובר. במהלך הבדיקה עובר רופא על איברי העובר, מוודא שהם גדלים באופן תקין לשבוע ההריון ושאין מומים. בנוסף, הבדיקה נעשית כדי לראות שאין סימנים אולטרסונים (כמו הרחבת אגני כליה, עצמות קצרות וכו') שמהווים המלצה לביצוע דיקור מי שפיר. בבדיקה זו כבר ניתן לדעת את מין היילוד. את הבדיקה יכול לבצע רק רופא שמומחה באולטרסאונד מיילדות וגניקולוגיה ועבר הכשרה מיוחדת.

 

שבוע הריון: 14-16.

 

במסגרת סל הבריאות? הבדיקה לא בסל הבריאות. אפשר לעשות אותה במסגרת הביטוחים המשלימים או במסגרת פרטית.

 

סקירת מערכות מאוחרת

המטרה: בדומה לסקירה המוקדמת, המטרה היא לעבור על כל האיברים של העובר ולראות שהכל תקין. ההבדל הוא שישנם איברים שלא קיימים או לא מפותחים בסקירה המוקדמת ולכן הסקירה המאוחרת היא חיונית. הבדקה מתבצעת בקופת החולים, על פי המלצות משרד הבריאות, ובודקת את האיברים החיוניים. ניתן לבצע בדיקה שבודקת איברים נוספים, אך היא לרוב תיעשה באופן פרטי. את הבדיקה יכול לבצע רק רופא שמומחה באולטרסאונד מיילדות וגניקולוגיה ועבר הכשרה מיוחדת.

 

שבוע הריון: 20-23.  

 

במסגרת סל הבריאות? כן.

 

סקירה שלישית

המטרה: בשנים האחרונות מתרבות הבקשות לביצוע בדיקה מעמיקה יותר ("סקירה שלישית") אשר בה ניתן לבדוק את האיברים שבהם עלולה להתגלות בעיה מורחבת, כמו מוח, מערכת העיכול ומערכת השתן. בדיקה זו עדיין לא מוגדרת ואינה נמצאת בהמלצות משרד הבריאות. את הבדיקה יכול לבצע רק רופא שמומחה באולטרסאונד מיילדות וגניקולוגיה ועבר הכשרה מיוחדת.

 

שבוע הריון: 32-34.

 

בסל הבריאות? הבדיקה לא בסל הבריאות וניתן לבצע אותה אך ורק באופן פרטי.

 

הערכת משקל

המטרה: בדיקת הגדילה של העובר, כמות מי השפיר, מצג העובר והשלייה. במהלך הבדיקה נעשית גם הערכת משקל של העובר, לקראת הלידה. הבדיקה יכולה להיעשות גם על ידי טכנאי אולטרסאונד.

 

שבוע הריון: 33-34.  

 

במסגרת סל הבריאות? כן.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקות הריון. צריך את כולן?
צילום: shutterstock
מומלצים