שתף קטע נבחר

אתם שילמתם יותר מסים - והגירעון ירד

על פי נתוני האוצר, הגירעון בתקציב המדינה המחושב 12 חודשים אחורנית הצטמצם והסתכם ב-36.4 מיליארד שקל. בין הסיבות לירידת הגירעון: עלייה בהכנסות ממסים והעלאת המע"מ

הגירעון בתקציב המדינה בתקופה שבין ינואר לבין יולי 2013 הסתכם בכ-10.5 מיליארד שקל, לעומת כ-13.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. כך עולה מנתוני משרד האוצר שפורסמו היום (ד').

 

עוד עולה מהנתונים, כי הגירעון בתקציב המחושב 12 חודשים אחורנית, עד חודש יולי, הסתכם ב-36.4 מיליארד שקל, שהם כ-3.8% תמ"ג. זאת, לעומת גירעון מצטבר של 4%, 4.2% ו-4.5% עד יוני, מאי ואפריל בהתאמה.

 

הירידה בגירעון התאפשרה בזכות החלתו של תקציב זמני מתחילת שנת 2013. התקציב הזמני הוחל בשל הקדמת הבחירות לכנסת אשר דחתה את אישורו בכנסת של תקציב שנתי מסודר לשנת 2013. במסגרת התקציב הזמני, מקבל מדי חודש כל משרד ממשלתי אישור להוציא 1 חלקי 12 מתקציבו בשנת 2012. בכך, לא באות לידי ביטוי התוספות לתקציב 2013.

 

למרות מנגנון זה, הוצאות הממשלה מאז תחילת השנה היו גבוהות ב-5.2% מהוצאותיה בשנת 2012, כתוצאה ממנגנוני ההצמדה השונים (הצמדת תקציבי קניות, שכר עובדים וקצבאות למדד המחירים לצרכן ולשכר הממוצע במשק). עם זאת, העלייה המתוכננת בהוצאות הממשלה לפי תקציב 2013 היית אמורה להיות בשיעור גבוה יותר, של 8.8%.

  

כמו כן, בתחילת חודש יולי נכנסה לתוקפה העלאת המע"מ מ-17% ל-18%, ולצידה העלאה של שיעור מסי הקניה על מוצרי יוקרה. בנוסף, בסוף החודש אישרה הכנסת שורה של העלאות מסים נוספות במסגרת תקציב המדינה החדש. ביניהן, העלאת מס ההכנסה ומס החברות, העלאת מס הרכישה וביטול הפטור ממס שבח על מכירת דירות להשקעה.

  

באוצר מציינים כי בחודש יולי חלה עלייה של 3 מיליארד שקל בהכנסות ממסים ומאז תחילת השנה חלה עלייה של 10.5 מיליארד שקל בהכנסות המדינה ממסים. בשלושת החודשים האחרונים, טוענים באוצר, עמד שיעור הגבייה על רמה הגבוהה מהתחזיות בסכום של 4.3 מיליארד שקל. מתוכם, מייחסים ברשות המסים 3.3 מיליארד שקל לעסקאות חד פעמיות ובלתי צפויות ועוד מיליארד שקל לעובדה שאזרחים הקדימו לרכוש מוצרים שונים, ובעיקר דירות, מתוך הבנה שבקרוב ייכנסו העלאות המס לתוקף וייקרו את אותם מוצרים.

 

מנתוני הגבייה עולה, כי הגידול בביקוש לדירות על רקע העלאות המס הצפויות אכן אחראי לחלק ניכר מהעלייה בהכנסות המדינה ממסים, לצד העלאת המע"מ. ההכנסות ממיסי מקרקעין ומס רכישה על דירות עלו בשיעור ריאלי של כ-14%, בעוד ההכנסות מגביית מע"מ עלו בשיעור ריאלי של 17.2%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים