שתף קטע נבחר

הצילו: מה תעשו אם מישהו טובע?

30 בני אדם טבעו למוות מאז תחילת עונת הרחצה, יותר מכל השנה שעברה. אז איך תרחצו בבטחה וכיצד תסייעו לאדם שטבע?

עונת הטביעות: 30 רוחצים טבעו למוות מאז תחילת עונת הרחצה השנה. האחרון שבהם טבע אתמול (יום א') בצהריים בחוף חצרות יסף שליד נהריה. מאז תחילת העונה טיפלו צוותי מד"א בכ-80 מקרי טביעה בחופים ברחבי הארץ.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

החמישי בסופ"ש: בן 50 טבע למוות בחיפה

שני גברים טבעו למוות, אחר במצב קשה

 

בארבע השנים האחרונות נרשמה דווקא מגמת ירידה במספר הטביעות, אך הנתונים של העונה הנוכחית משנים את פני התמונה על פי נתוני משרד הפנים שנמסרו ל-ynet. על פי הנתונים, נכון להיום ואף שנותרה עוד תקופה ארוכה עד סיום עונת הרחצה (כשלושה חודשים) כבר טבעו למוות 30 בני אדם בקיץ 2013. בכל עונת הרחצה אשתקד טבעו למוות 26 בני אדם.

 

טביעה בחוף פולג לפני כשלושה שבועות (צילום: דוברות מד"א) (צילום: דוברות מד
טביעה בחוף פולג לפני כשלושה שבועות(צילום: דוברות מד"א)

 

עונת הרחצה של 2012 סימנה ירידה של 18% במקרי מוות בטביעה לעומת 2011, אז טבעו למוות בחופי ישראל 33 בני אדם. ב-2010 אירעו 38 מקרי טביעה ובשנים 2009-2000 נרשם ממוצע של כ-45 מקרי טביעה למוות מדי שנה.

 

מניתוח מקרי הטביעה בעשור האחרון עולה כי 80% מהם התרחשו בחופים שבהם אין שירותי הצלה - בין שמדובר בחוף אסור לרחצה ובין שברחצה לאחר שהסתיימו שירותי הצלה בחוף מוכרז לרחצה.

 

13 טבעו למוות בתל אביב

רק בתל אביב טבעו למוות השנה 13 בני אדם, מספר חסר תקדים בשנים האחרונות. לשם השוואה, מדו"ח משרד הפנים של השנה הקודמת עולה כי במהלכה טבעו למוות שלושה בני אדם בלבד בחופי העיר. כך גם מספר הטובעים שנזקקו לטיפול רפואי על ידי צוותי מד"א בשנת 2012 עמד על 11, ואילו השנה כבר דיווחו צוותי מד"א על 48 קריאות שהתקבלו במוקד.

 

קו החוף של תל אביב מתפרש על פני 13.5 קילומטרים. ברצועת הים המשתרעת מתחת לטיילת נחום גולדמן טיפלו צוותי מד"א בעשרה מקרי טביעה עד כה, שניים מהם הסתיימו במוות. בנמל יפו הוזנקו צוותי מד"א לטפל בשלושה אירועי טביעה, ובכולם נאלצו לקבוע את מותם של הטובעים. מדובר בחופים לא מוכרזים, ללא תחנות הצלה.

 

עונת רחצה קטלנית
עונת רחצה קטלנית

 

בחוף ירושלים ובחוף אביב טיפלו צוותי מד"א בתשעה אירועי טביעה, שלושה מהם בחוף ירושלים הסתיימו במוות. בחוף צ'רלס קלור טיפלו צוותי מד"א בשבעה אירועי טביעה, בשניים מהם נקבע מותם של התובעים. מקרה המוות האחרון בחוף התרחש ביום שישי האחרון, אז נמשה מן המים ילד כבן 10 מחוסר הכרה וללא נשימה ודופק. הוא פונה לבית החולים איכילוב בעיר, תוך פעולות החייאה, ושם נקבע מותו. אדם אחד טבע למוות השנה גם בכל אחד מהחופים בוגרשוב, הילטון ופרישמן.

 

כך תרחצו בבטחה

בעקבות מספר הטביעות הגדול השנה הוציא מד"א רשימת הנחיות לרחיצה בטוחה בים:

 

יש לרחוץ רק בחופים מוכרזים הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה. אם מתרחץ מגיע לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף, אין להיכנס למים.

 

יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל. אם אינכם רואים אותו, גם הוא כנראה לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה.

 

יש להימנע ממשחקים מסוכנים: אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש.

 

דע את יכולותיך - שחה תמיד במים שהם בשליטתך, אל תגיע לאפיסת כוחות. אם חבריך שוחים למרחק רב ממה שאתה רגיל ומסוגל לו - אל תצטרף. קח בחשבון תמיד את הדרך חזרה בשחייה. אם התעייפת, צא מהמים, שתה ונוח מעט בצל.

 

אין לשחות באזור שובר הגלים. באזור זה עלולות להיווצר מערבולות חזקות שמושכות לקרקעית הים.

 

טביעה בחוף הים בנתניה בשבוע שעבר (צילום: דוברות מד"א) (צילום: דוברות מד
טביעה בחוף הים בנתניה בשבוע שעבר(צילום: דוברות מד"א)

 

מה עושים במקרה של טביעה?

1. נסו למשות את הטובע מהמים במידת האפשר והימנעו מלסכן את החיים שלכם. במקביל, הזעיקו את מד"א בקו החירום 101.

 

2. הישמעו להנחיות הפרמדיקים במוקד 101, אשר ידריכו אתכם כיצד להמשיך לטפל בטובע עד להגעת צוותי מד"א למקום.

 

3. אם הטובע איננו נושם (בית החזה אינו עולה ויורד) השכיבו את הנפגע על גבו הרחק מקו המים והחלו מיד בביצוע עיסויי חזה עד להגעת צוותי מד"א למקום, ובהתאם להנחיות הפרמדיקים במוקד.

 

4. מומלץ שהטובע יתפנה לבית חולים, גם אם הוא מרגיש טוב יותר, להמשך מעקב ובדיקות בבית החולים.

 

למה דווקא השנה?

במשרד הפנים מתריעים שהשנה הים גבוה יותר, ובו זרמים חזקים יותר וכך גם הרוחות. לפיכך הוא מסוכן מאוד לרחצה. כמו כן נחילי המדוזות עזבו את חופי ישראל מוקדם מהרגיל בעונה ויותר מתרחצים פוקדים את החופים. מזג האוויר הנוח במיוחד בקיץ הזה עשוי להיות אחד הגורמים המרכזיים לעלייה הדרסטית בכמות הטביעות. "האפיק הפרסי שיוצר את המערכת הקיצית גורם לכך שבקיץ הזה נמדדו גלים בגובה שני מטרים, שזה יחסית גבוה לעונת הקיץ", הסביר שלמה אוברמן, החזאי התורן במטאו-טק. "בחורף אנחנו מודדים גובה גלים של יותר משישה מטרים, אבל בחורף יש הרבה פחות רוחצים במים כך שזה יכול להיות הסבר לכך שיש יותר טובעים בקיץ זה".

 

דב רוזן, מנהל המחלקה הגיאולוגית במרכז האוקיאנוגרפי, מעריך שהטביעות ברובן נגרמות מאי הקפדה על כללי הבטיחות. "בכל שנה בתקופת הקיץ הים סוער ויש זרמים תת מימיים שמסכנים את הרוחצים", הוא אומר. "מה שגורם לשיעור הטביעות הגבוה זה שאנשים מצפצפים על כללי הבטיחות ושוחים במקומות שבהם אין מציל. מדובר בעיקר על חוסר אחריות של הרוחצים".

 

קמפיין חדש: אם אין מציל לא נכנסים לים

במטרה להעלות את המודעות הציבורית לסכנות הטמונות ברחצה בים בחוף ללא מציל, הפיק משרד הפנים קמפיין הסברה לרחצה בטוחה תחת הכותרת: "אם אין מציל לא נכנסים לים, בחיים!".

 

"אנו קוראים לציבור שוב ושוב להקפיד להתרחץ אך ורק בחופים שבהם יש שירותי הצלה פעילים ולהישמע להוראות המצילים", אמרה ל-ynet סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום. לדבריה, בכוונת משרדה להמשיך ולהגביר את פרסום הקמפיין, "אך על הציבור לנהוג משנה זהירות בהיכנסו לים". 

 

אתמול דנה ועדת הפנים של הכנסת בקריאה להאריך את שעות ההצלה בחופי הרחצה עד לשקיעה, לאפשר כניסה חופשית אליהם ללא תשלום ולהטיל פיקוח על מחירי המזון המוצעים

 בהם למכירה. בישיבה שכינסה יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב (ליכוד), היא פנתה לשר הפנים ולשלטון המקומי בבקשה להתכנס ולקדם את הנושא, והודיעה על ישיבה נוספת של הוועדה בסוגיה עוד במהלך פגרת הקיץ של הכנסת.

 

ומי אחראי? "במקרה של חבלה או טביעה בחוף רחצה האחראיות על שלום המתרחצים הן המדינה והעירייה. אך זאת, בעיקר כשהמתרחצים נשמעו לדרישות ורחצו בחוף רחצה מוכרז בשעות המותרות וכשמצב הגלים אפשר זאת. לכן, ככלל חשוב לבלות רק בחופים מוכרזים על ידי המדינה, בעונת הרחצה ובנוכחות מצילים מוסמכים", מסביר עו"ד גיל מיכלס שמשרדו מתמחה בביטוח ובדיני נזיקין. עם זאת, הוא מוסיף ש"גם במקרה שבו אירעה טביעה בחוף אסור לרחצה או שלא בשעות הרחצה, עלול לעתים להיות שטח אפור ובית המשפט עשוי להטיל חלק מהאחריות על הרשויות".


פורסם לראשונה 11/08/2013 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מד"א
סכנת ים. טביעה בחוף הים בנתניה
צילום: דוברות מד"א
מומלצים