שתף קטע נבחר

באוצר מעוניינים להקטין את קצבת הפנסיה

האוצר יעדכן מחדש כלפי מטה את גובה הריבית המשמשת לקביעת הקצבה בעת הפרישה, בקרנות הפנסיה ובביטוחי המנהלים. התהליך עשוי לקחת מספר שנים. האוצר: גובה התשלום הנוכחי אינו ריאלי ויוצר גירעון שיפגע בחוסכים

כצפוי, אחרי שנים בהן הריבית בשוק העולמי נמצאת בשפל ובעוד קרנות הפנסיה מחשבות את תשלומי הקצבאות לפי ריבית גבוהה בהרבה, באגף שוק ההון באוצר מתכוונים לשנות את המצב.

 

 

משרד האוצר פרסם היום (ב') נייר התייעצות בנוגע לשינוי הנחת הריבית במוצרי חיסכון פנסיוני. הנחת הריבית משמשת לחישוב סכום הקצבה המשולמת לפנסיונרים במועד פרישתם.

 

בעת הפרישה לפנסיה, סכום הקצבה שנקבע, מחושב בעיקר לפי הריבית הצפויה על החיסכון שנצבר ולפי תוחלת החיים של החוסך. ככל שהריבית הצפויה גבוהה יותר, סכום הקצבה שנקבע גבוה יותר. כיום קצבאות מחושבות בהנחה שהריבית על החיסכון תהיה 4%, למרות שבשנים האחרונות הריבית בישראל ובעולם נמוכה משמעותית מ-4%.

 

כך, הריבית חסרת הסיכון, המשמשת כבסיס לחישוב הרלוונטי, עומדת כיום על 2.5% בלבד.

 

באוצר מסבירים כי הפער בין הנחת הריבית לבין הריבית בפועל, פוגע בעמיתי קרנות הפנסיה. הפורשים מקבלים קצבה המחושבת לפי ריבית של 4%. היות שהריבית בחישוב הקצבאות גבוהה מהריבית בפועל, תשלום קצבה המחושבת לפי ריבית זו יוצר גירעון לקרן. "גרעון זה ממומן על ידי חוסכים שעדיין לא פרשו. בנוסף, קרנות פנסיה אינן מקבלות פונים המבקשים להצטרף לקרן לקראת גיל פרישה משום שצירופם יוצר גרעון הפוגע בחוסכים אחרים", אומרים שם.

 

צעד ראשון בתהליך

גם בביטוחי מנהלים סכום הקצבה במועד הפרישה מחושב על-פי הנחת ריבית בשיעור של 4%. עם זאת, הקצבה המשולמת בפועל לאותם פורשים, מתעדכנת מדי חודש לפי התשואה שמשיגה חברת הביטוח בפועל. הפער בין הנחת הריבית לבין התשואה בפועל יוצר הבדל ניכר בין הקצבה לה ציפו מבוטחים לקבל לבין קצבתם בפועל. "התוצאה היא פגיעה ביציבות הקצבאות וביכולת התכנון של תקציב הפנסיונר".

 

באוצר מציינים בשנים הקרובות צפוי גידול חד במספר הפורשים וההערכות הן כי בתוך שנתיים-שלוש יצטרפו כ-200 אלף פנסיונרים. "העיוות שיוצר הפער בין הנחת הריבית בחישוב הקצבאות לבין הריבית בפועל יגדל אף הוא באופן חד בשנים הקרובות. לכן, יש לטפל בו בהקדם. תיקון הריבית ימנע עיוותים ופגיעה בחוסכים ובפנסיונרים בישראל".

 

המכתב שפרסם האוצר ונשלח למנהלי הגופים המוסדיים, הוא צעד ראשון בתהליך גיבוש ההחלטות, טרם פרסום טיוטה ראשונה בנושא. על פי הצעת האוצר התהליך יהיה מדורג ויימשך כ-3 שנים עד לשינוי המלא.

 

יש לציין כי השינוי אינו נוגע למי שהחל לקבל קצבה או לעמיתים בקרנות הפנסיה הוותיקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים