שתף קטע נבחר

צפו: בנה וילה מפוארת - על גג בניין מגורים

עשיר סיני לא הסתפק בקומה ה-26 בבניין. במשך שנים עמל על מתחם מסלעות, צמחייה וחדרים על הגג, והתעלם מתלונות התושבים שחוששים מקריסה. כעת ייתכן שיידרש להרוס את "הבנייה הלא-חוקית השערורייתית ביותר"

חושבים שבישראל מתמודדים עם בנייה לא חוקית? הסינים מתעלים עלינו. במשך שש שנים בנה איל הון סיני את בית החלומות ההררי שלו – על גג בניין מגורים בבייג'ינג. הווילה המפוארת זכתה בתואר הלא רשמי "הבנייה הלא-חוקית השערורייתית ביותר" והיום (יום ג') הקציבו הרשויות לבעלים 15 ימים להרוס אותה, או להוכיח שבנייתה חוקית.

 

מתחם החדרים, המסלעות, העצים והצמחייה שמתנשא מעל הבניינים בני ה-26 קומות נראה כאילו נבנה על צוק מעל הים, והפך לסמל האחרון לרמיסת החוק בקרב עשירי סין ולנטייה המשתוללת לתוספות בנייה בלתי חוקיות.

 

השכנים הזועמים מלמטה אמרו כי התלוננו במשך שנים על בניית האחוזה, המשתרעת על 800 מ"ר, ועל כך שעיצוב הנוף הנלווה אליה פוגע במבנה שבו הם חיים ובמערכת האינסטלציה שלו, אך הרשויות המקומיות לא פעלו. הם התלוננו גם על מסיבות קולניות בשעות לילה מאוחרות.

 

"הם משפצים כבר שנים, הם בדרך כלל עושים את זה בלילה", אמר תושב בקומה 25, שהוסיף כי כל ניסיון לדבר עם הבעלים נתקל באדישות. "הוא היה יהיר מאוד, באמת שלא היה לו אכפת", אמר השכן, שביקש לשמור על עילום שם.

 

נציג רשויות הבנייה ברובע היידיאן שבבייג'ינג, דאי ג'ון, אמר היום שהווילה בת שתי הקומות תיהרס תוך 15 ימים אלא אם כן הבעלים יציג ראיות לכך שהיא נבנתה באופן חוקי.

 

בעל הווילה עשה את הונו בעסקי הרפואה הסינית המסורתית והוא חבר לשעבר במועצה הפוליטית המייעצת להנהלת הרובע. מקום מגוריו הרשמי הוא הקומה ה-26 בבניין. הוא אמר ל"בייג'ינג טיימס" כי יפעל על פי הוראות הרשויות אך הוא התייחס בביטול לתיאור של ביתו כ"ווילה" ואמר כי מדובר רק ב"גן לצורכי קישוט".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כתב סיני מנסה לקבל מענה מבעל הווילה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כתב סיני מנסה לקבל מענה מבעל הווילה(צילום: EPA)

 

הרשויות התחילו לפעול רק כשתמונות הווילה נפוצו אתמול בתקשורת הסינית. על שערי העיתונים זכתה התמונה לכותרת "המבנה הלא-חוקי השערורייתי ביותר בבייג'ינג". המקרה עורר זעם בקרב הסינים הממוצעים שלעתים קרובות חוזים בעשירים והמקושרים זוכים ליחס מועדף. מכוניות יוקרה ללא לוחיות רישוי הן מחזה נפוץ, ומתחמים של מגורי יוקרה שמקיפים את בייג'ינג וערים נוספות נבנים לרוב על קרקעות שהופקעו מאיכרים, ללא פיצוי הולם.

 

נשיא סין שי ג'ינפינג הבטיח לפעול בנחרצות נגד שחיתות ועיריית בייג'ינג עצמה פתחה השנה במבצע להריסת מבנים לא חוקיים, אך תוצאותיו לא ברורות עדיין.

 

הביקוש לנדל"ן נותר גבוה והווילה על גג הבניין רחוקה מלהיות מקרה יוצא דופן. קבלן בעיר הנגיאנג הסתבך לאחרונה לאחר שבנה מתחם מגורים שכלל 25 וילות על גג מרכז מסחרי. הוא קיבל אישור בדיעבד להשאיר את הבתים על כנם כל עוד הוא אינו מוכר אותם לאחרים.

 

באופן רשמי שייכות כל הקרקעות בסין למדינה, ובעלי הבתים חוכרים אותן לתקופה של 70 שנה. אך החוקים לעתים מעורפלים, וסוגיות של זכויות שימוש בקרקע ובעלות נותרות ללא מענה חד משמעי. דוגמה לכך היא מקרה בעיר במחוז סצ'ואן, שקיצצה את משך ההחכרה מ-70 ל-40 שנה. במענה לתלונות התושבים פרסמה הממשלה המקומית את התשובה המקוממת הבאה: "מי יודע אם עדיין נהיה בעולם הזה עוד 40 שנה. אל תתכננו לטווח ארוך מדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המתחם על הגג. "הוא היה יהיר מאוד, באמת שלא היה לו אכפת"
צילום: EPA
מומלצים