שתף קטע נבחר

דרום ת"א? בברלין לא רוצים פליטים בשכונה

מספר מבקשי המקלט בגרמניה עד כה השנה הכפיל את עצמו לעומת השנה שעברה. על פי חוק, הערים במדינה חולקות בנטל וברלין נדרשת לקלוט 5% ממבקשי המקלט. אך תושבים חוששים מפשיעה והימין מתגייס לפעולה

דניאל קרבצ'יק משוכנע שדברים רעים יקרו לשכונת המגורים שלו בברלין ברגע שהפליטים יעברו אליה: "הם יפרצו למרתפים שלנו, יגנבו את הטלפונים הסלולריים של הילדים שלנו, יביאו איתם פשיעה ואלימות וייקחו לנו את העבודה". השרת בן ה-29 שגר בפאתיה המזרחיים של בירת גרמניה הוא בין המקומיים הרבים שנערכים למאבק בתוכנית להפוך בית ספר נטוש למרכז ל-400 מבקשי מקלט. זהו חלק מהתנגדות גוברת למקלטים לפליטים ברחבי המדינה.

 

"אין אדם לא חוקי". שלט הסברה ליד הפגנה למען מבקשי מקלט (צילום: AP) (צילום: AP)
"אין אדם לא חוקי". שלט הסברה ליד הפגנה למען מבקשי מקלט(צילום: AP)
 

הגישה הזאת מהדהדת גם בממשלה. העלייה במספר מבקשי המקלט "מציבה אתגר משמעותי גם לכלכלה חזקה כמו גרמניה", אמר לאחרונה שר הפנים הנס פיטר פרידריך, בניסיון לשקף את חששות הבוחרים, כחודשיים לפני הבחירות הכלליות במדינה. בינתיים, הימין הקיצוני מנצל את הפחד ממבקשי המקלט ומגייס לשורותיו תומכים מתוך המשתתפים בהפגנות נגד מרכזי הפליטים.

 

כ-43 אלף בני אדם הגישו בקשה למקלט בגרמניה בששת החודשים הראשונים של 2013 – כמעט כפול מהאומדן בתקופה המקבילה אשתקד. אף על פי שמספרים אלה נמוכים בהרבה ממאות האלפים שנהרו לגרמניה מהמלחמות ביוגוסלביה בשנות ה-90, הערים הגרמניות עדיין מתקשות להתמודד עם גל הפליטים המגיעים בעיקר מסוריה, צ'צ'ניה ואפגניסטן. גרמניה היא היעד האירופי המועדף על פליטים, ואחריה שבדיה, צרפת ובריטניה.

 

ברלין מתקשה במיוחד. כמה ממקלטיה צפופים עד כדי כך שמיטות למהגרים החדשים מוצבות במסדרונות ובאולמות המשותפים. בחצי הראשון של השנה הגיעו 2,300 מהגרים חדשים לבירת גרמניה, לעומת 1,180 בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. הממשלות של מדינות המחוז בגרמניה משלמות על המגורים אך העיריות הן אלה שנדרשות להעביר תשלום מראש ונאלצות לעתים קרובות לקחת הלוואות.

 

בגרמניה מוחלות מכסות נוקשות על שיעור הפליטים שעל כל עיר או אזור לקבל. במקרה של ברלין החשבון פשוט – חמישה אחוזים מכלל מבקשי המקלט המגיעים לגרמניה. מרגע הגעתם החוק מחייב לספק למבקשי המקלט דיור ומזון בזמן שבקשותיהם נשקלות, תהליך שיכול להימשך חודשים ושנים. בחצי השנה הראשונה הורשו 4,800 פליטים להתיישב באופן קבוע בגרמניה – כ-15 אחוזים מהבקשות שנשקלו באותה תקופה.

 

התנגדות לא צפויה

הפגנות נגד מרכזי פליטים חדשים אינן נחלתה של ברלין בלבד. בזקסנהיים, ליד שטוטגרט, הפגינו תושבים מקומיים נגד מקלט ל-60 פליטים. המקלט עדיין פתוח, אבל הרשויות הגבילו את מספר השוהים בו ל-37. בבוואריה מחתימים פעילים על עצומה נגד מרכז ל-200 פליטים באוגסבורג. גם בהמבורג התקיימה הפגנה נגד הכוונה להפוך בית ספר ישן למרכז עבור 100 פליטים.

 

בחודש שעבר הותקף מרכז פליטים בארנשטדט, דרומית-מערבית לברלין, בידי שני אלמונים שהשליכו לעברו זיקוקים וקראו קריאות גזעניות. על פי משרד הפנים, מספר מקרי הפשיעה נגד זרים עלה ב-16.5 אחוזים ב-2012, לעומת השנה הקודמת.

 

הסכסוך בולט במיוחד בשכונה של קרבצ'יק. בהלרסדורף, שהייתה פעם בחלקה המזרחי של העיר המחולקת, נראים בנייני דירות בסגנון קומוניסטי עד קצה האופק. רשויות ברלין החליטו לשכן כאן 400 מבקשי מקלט בבית ספר תיכון נטוש.

 

בית הספר הנטוש שבו ישוכנו מבקשי המקלט (צילום: AP) (צילום: AP)
בית הספר הנטוש שבו ישוכנו מבקשי המקלט(צילום: AP)

אך הפקידים לא היו מוכנים להתנגדות מצד תושבי השכונה, רובם ככולם גרמנים, ולמהירות שבה הגיבה מפלגת הימין NPD (המפלגה הלאומית דמוקרטית) לכעס הזה. מיד עם הכרזת התוכנית צצו ברחבי השכונה כרזות שעליהן נכתב "Nein zum Heim" – לא למקלט. עלונים שחולקו ודף פייסבוק שיוחד לנושא הזהירו מפני הפיכת השכונה למאורת גנבים מלוכלכת שמגרש המשחקים בה כבר לא יהיה בטוח לילדים.

 

הסניף הברלינאי של מפלגת NDP כתב באתר האינטרנט שלו כי "בתים למבקשי מקלט הם כר פורה לפשיעה".

 

במאמץ להתמודד עם החששות, הזמינה המועצה המקומית את התושבים לפגישה פתוחה בחודש שעבר. כ-900 בני אדם הגיעו, בהם גם עשרות אנשי NDP ותומכי המפלגה. לדברי אנשי המועצה, הם "פוצצו" את הפגישה והתסיסו את הקהל עם שנאת הזרים שלהם. המשטרה נקראה למקום שחשש שהעימות יגלוש לפסים אלימים.

 

עובד סיוע חולף ליד כרזה למען פליטים בברלין (צילום: AP) (צילום: AP)
עובד סיוע חולף ליד כרזה למען פליטים בברלין(צילום: AP)

אוכל מועבר למאהל מחאה למען פליטים בברלין (צילום: AP) (צילום: AP)
אוכל מועבר למאהל מחאה למען פליטים בברלין(צילום: AP)

 

"האווירה בפגישה הייתה כל כך מתוחה ומלוהטת, חששתי ממש", אמרה רפאלה קיין, חברת מועצה מטעם מפלגת הירוקים, שתומכת במבקשי המקלט. "הפליטים שמגיעים לכאן חוו טראומה. הם לא עזבו את מולדתם בכיף. הם נמלטים ממלחמה ומאלימות". היא סיפרה עוד שקיבלה מסרים אנונימיים מאיימים שדרשו ממנה להסיר את הדיווחים שלה על העימות ברשתות החברתיות.

 

חרף ההתנגדות, עיריית ברלין מתעקשת להקים את המרכז. אך היא דחתה למועד לא ידוע את העברת מבקשי המקלט לבניין. תומכי התוכנית קראו לרשויות להציב אבטחה רצופה סביב לבניין הנטוש כדי למנוע הצתה או ונדליזם.

 

"אני מקווה שכשהפליטים יגיעו תושבי השכונה פשוט יתרגלו אליהם כפי שהתרגלו אליהם בשכונות אחרות בברלין שבהן נפתחו מרכזים", אמרה קיין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כרזה למען פליטים בברלין. "בתקווה התושבים יתרגלו"
צילום: AP
מומלצים