שתף קטע נבחר

סוף ל"מגורים הטיפוליים": דיור לפגועי נפש

ארבעה מוסדות פסיכיאטריים פרטיים למחצה ספגו לאורך שנים ביקורת על שיצרו "אנשים ללא אופק". משרד הבריאות החליט לסגור אותם ולהקים מסגרות דיור מוגנות לכ-300 פגועי נפש ששוחררו מבתי חולים פסיכיאטריים

משרד הבריאות החליט לסגור תוך חמש שנים ארבעה מוסדות פסיכיאטריים המכונים "מגורים טיפוליים" ושבהם חיים יותר מ-300 בעלי מוגבלות נפשית שהשתחררו מבתי חולים פסיכיאטריים וטרם שולבו בקהילה. ההחלטה התקבלה אחרי שנים שבהן נמתחה ביקורת על המוסדות הללו, ולפיה יצרו המגורים הטיפוליים "אנשים ללא אופק".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

על פי ההחלטה, במקום זאת יפתח משרד הבריאות מסגרות דיור מוגנות וביתיות, שבהן ניתן יהיה להעניק טיפול ושיקום לפגועי הנפש בהתאם לתפיסת זכויות האדם הערכית המקובלת בעולם. ארבעת המוסדות שייסגרו הם "בית הדר" ברמלה, "אחלמה ונופש" בנתניה, מחלקה בבית החולים נווה שלווה בפרדס חנה כרכור, ו"בית השרון" שברמת השרון.

 

המגורים הטיפוליים, שכונו בעבר "בתי חולים לחולים כרוניים", הם למעשה מוסדות פסיכיאטריים המנוהלים על ידי יזמים פרטים תחת המטרייה של משרד הבריאות. הם מהווים מסגרות המוניות שבהן מתגוררים יחד עשרות אנשים ללא תעסוקה,

ללא שיקום וללא קשרים חברתיים.

 

בארגון "בזכות" - עמותה לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות - טוענים שקיומם של המוסדות הללו עד כה היה בבחינת תעודת עניות לישראל, הן בהשוואה למציאות במדינות מערביות רבות אחרות והן ביחס למתחייב מאמנת האו"ם בדבר זכויות לאנשים עם מוגבלות, שאושררה על ידי ממשלת ישראל לפני כשנה, ומחייבת הפסקת בידודם ושילובם בחברה.

 

בארגון "בזכות" בירכו על ההחלטה שהתקבלה במשרד הבריאות. "לאורך שנים אנחנו נאבקים לסגירתם של 'מגורים טיפוליים'", אמרה אחראית תחום בריאות הנפש בארגון, עדית סרגוסטי. "מדובר במוסדות המוניים, שבהם מתגוררים יחד עשרות אנשים שנגזר עליהם לחיות מאחורי הגדר הרחק מהקהילה ובשולי החברה. אנו מברכים על ההחלטה האמיצה. בראש ובראשונה מדובר בהחלטה ערכית המכירה בזכותו של כל אדם באשר הוא אדם לחיות את חייו בכבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אילוסטרציה. "החלטה אמיצה"
צילום: AP
מומלצים