שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

האיש שהפיל את מורסי: "אובמה, לך לעזאזל"

מחמוד בדר, מייסד תנועת "תמרוד", אומר ששפיכות הדמים הכרחית וקורא לנשיא ארה"ב: "אל תטיף לנו כיצד להתמודד עם טרור האחים המוסלמים". אחרי סוף השבוע שבו נהרגו 173 בני אדם, עוברת המערכה לבתי המשפט: מאות פעילי האחים המוסלמים חשודים ברצח ובפעולות טרור

פעולות המשטר המצרי הזמני נגד האחים המוסלמים מעמידות אותו במסלול התנגשות עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה. מחמוד בדר (28), ממייסדי תנועת "תמרוד" ואחד הגורמים המרכזיים בהפלת הנשיא מוחמד מורסי, קרא בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס לנשיא אובמה "למה שאתה והסיוע הקטן וחסר המשמעות שלך לא תלכו לעזאזל?". הדברים נאמרו בסופו של שבוע עקוב מדם במצרים ובעיצומו של קרב דיפלומטי עם אובמה, שאיים לקצץ בסיוע והכריז על ביטול התמרון השנתי המשותף עם צבא מצרים.  

 

מחמוד בדר האשים את וושינגטון ב"התערבות בלתי מקובלת בענייניה הפנימיים של מצרים" וקרא לנשיא האמריקני: "אל תטיף לנו כיצד להתמודד עם טרור האחים המוסלמים. נכבד רק את מי שמכבד אותנו ונדחה את מי שאינו מכבד אותנו. זה המוטו של מדיניות החוץ המצרית החדשה ואני מקווה שהנשיא אובמה קורא את זה". אתמול הודיעה תנועת "תמרוד" כי החלה להחתים אזרחים על עצומה הקוראת לקהיר לסרב לקבל סיוע אמריקני ולבטל את הסכם השלום עם ישראל. בראיון הטלפוני עם מייסד התנועה, הוא נמנע מלחזור על הדברים וברויטרס מציינים שבדומה לשר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי, גם הוא רואה באחים המוסלמים סכנה לשלום עם ישראל, שהוא הכרחי ליציבות המזרח התיכון.  

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

פטיפון ממולכד במטוס אל על. השבוע לפני

סוף לקונספירציות? ה-CIA הכיר ב"אזור 51"

 

לדברי בדר, שפיכות הדמים ברחובות מצרים הכרחית לשמירת האומה המצרית מפני האחים המוסלמים. "מה שמצרים משלמת עכשיו הוא מחיר גבוה עבור הסתלקות הפאשיזם של האחים המוסלמים, לפני שהתנועה משתלטת על חיינו". תנועת "תמרוד" מהווה את חוד החנית במחאה הנוכחית נגד מורסי, וזוכה לתמיכת גורמי אופוזיציה ובעיקר בקרב חילונים וליברלים. בדר ושני עמיתיו, מייסדי תנועת האופוזיציה "תמרוד" (מרד), החתימו יותר מ-20 מיליון אזרחים על עצומה שקראה למורסי להסתלק מהשלטון ולערוך בחירות מוקדמות. הם הובילו המוני מצרים לרחובות ב-30 ביוני, כחלק ממחאה ציבורית להדחת הנשיא המכהן, והיו חלק מרכזי במהלכים שמשפיעים על מצרים עד כה.

 

בדר היה בעבר המתאם של תנועת האופוזיציה המסורתית "כפאיא" (די) שהייתה לאחת מתנועות האופוזיציה המוכרות גם בעת משטר מובארק. לאחר מכן הוא הפך לפעיל בקואליציה הפוליטית של צעירי המהפכה, שהשתתפה באופן פעיל במחאות ה-25 בינואר שהביאו להפלת מובארק, ופורקה לאחר הבחירות לנשיאות מצרים. הוא מייצג את צעירי מצרים שחשים שהמהפיכה "נלקחה" מהם על ידי תנועת האחים המוסלמים.

 

מייסד תנועת "תמרוד" עדיין סבור שיש לתת הזדמנות לשלטון הזמני: "לא ראיתי שום דבר רע במה שעשה הצבא. הם לא התערבו בפוליטיקה ואני עד לכך. אני מגבה את החלטותיהם, הם צודקים ומובילים אותנו בדרך שבה רצינו". לדבריו, "פעילי האחים המוסלמים חמושים והם תוקפים אנשים, לכן היו קורבנות בהתנגשויות עם כוחות המשטרה". משרד הפנים דיווח אתמול כי מאז יום רביעי נהרגו 53 שוטרים ועוד 563 נפצעו: "אף שוטר לא נהרג או נפצע בהפגנות שאנחנו קיימנו".  בדר גם תקף את סגן הנשיא הזמני מוחמד אל-בראדעי שהתפטר בשבוע שעבר במחאה על מרחץ הדמים. הוא צופה שבשבועות הקרובים נהיה עדים לעוד אלימות ואף להתנקשויות פוליטיות, אך בטוח ש"ננצח את הטרור". 
 

המערכה המתחוללת ברחובות קהיר חשפה את ממשל אובמה במערומיו, ועל הרקע הזה דיווח אמש "ניו יורק טיימס" מפי גורמים דיפלומטיים כי ישראל ושר ההגנה המצרי א-סיסי מנהלים קשרים הדוקים. אותם דיפלומטים מעריכים כי ישראל הבטיחה למצרים לא לדאוג באשר לאיום האמריקני לקצץ בסיוע הענק. ארה"ב אינה ממהרת להפסיק את הסיוע למצרים ולפגוע קשות ביחסיה עם הצבא המצרי. אלו מאפשרים לאמריקנים להעביר במהירות וכמעט ללא התראה מוקדמת כוחות צבאיים בשמי מצרים ובתעלת סואץ למלחמה בטרור בקרן אפריקה, למפרץ הפרסי, לאפגניסטן, או לאזור ישראל ורצועת עזה.

 

מערכה משפטית נגד האחים המוסלמים

לאחר סוף שבוע עקוב מדם שבו נהרגו 173 בני אדם, עובר המשטר המצרי לקרב משפטי נגד האחים המוסלמים. לפחות 250 מאנשי האחים המוסלמים נחקרים בגין חשדות לרצח, ניסיונות לרצח וטרור. כך לפי סוכנות הידיעות הרשמית של מצרים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי לפחות 1,000 מנאמני האחים המוסלמים נעצרו בסוף השבוע, וככל הנראה רבים מהם יועמדו למשפט. כמו הנשיא המודח, לא ברור היכן הם מוחזקים.

 

אתמול נמסר כי ראש ממשלת מצרים חזאם אל-בבלאווי הציע להכריז על פירוק משפטי של האחים המוסלמים בעקבות העימותים במדינה בין תומכי התנועה לבין כוחות הביטחון. דובר מטעם הממשלה ציין כי אל-בבלאווי העלה את הרעיון בפני השר לעניינים חברתיים שאחראי על מתן רישיון לארגונים שאינם ממשלתיים. מוסטפא חיג'אזי, היועץ לעניינים אסטרטגיים של נשיא מצרים הזמני, הבטיח ש"המלחמה בטרור" תיגמר בניצחון. "אנחנו לא מדברים כאן על מחלוקת פוליטית או סכסוך פוליטי אלא על מלחמת התשה שמתנהלת זה חודש נגד המדינה ונגד העם המצרי. כולכם יודעים כי מה שאירע ב-30 ביוני הוא ביטוי של דרישות העם להביא את הפשיזם לקצו. אנחנו נחושים להשיג את הניצחון באמצעות שימוש בחוק".

 

מסגד אל-פתח בקהיר מיקד את תשומת הלב הבינלאומית במהלך סוף השבוע האלים, עם התבצרות מאות מתומכי האחים המוסלמים בשטחו. המסגד הסמוך לכיכר רעמסס הפך בימים האחרונים לבית חולים שדה של נאמני מורסי ומיום רביעי הועברו למקום גופות של ההרוגים בעימותים הקטלניים עם כוחות הצבא. אתמול, לאחר אחת התהלוכות במסגרת "יום הזעם", הגיעו למקום אלפי מפגינים מתומכי מורסי.

 

פריצת כוחות צבא מצרים וחילופי האש הכבדים במקום הועברו בשידור ישיר על ידי כלי תקשורת שונים, בעוד הטלוויזיה הממלכתית במדינה המשיכה לגבות את הצבא והמשטר הזמני, תחת הלוגו "מצרים נלחמת בטרור".

 

ואליד עטר, שהיה אחד מהמעטים שהצליחו להימלט מהמסגד כשהחל קרב היריות בתוך המסגד עצמו, אמר לאל-ג'זירה כי "לא ידענו מאיפה הכדורים מגיעים". הצבא המצרי טען כי נאמני מורסי בתוך המסגד הם שפתחו באש לעבר הכוחות המיוחדים, ואילו השוהים בתוך המסגד הכחישו כל קשר לירי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחמוד בדר
צילום: רויטרס
צילום: AFP, EPA
אובמה במסלול התנגשות עם המשטר המצרי הזמני
צילום: AFP, EPA
מומלצים