שתף קטע נבחר

סתימות בשיניים: כספית - out, ציפורן - in

סתימות אמלגם המכילות כספית מפנות את מקומן בשנים האחרונות לסתימות טבעיות, שנראות גם טוב יותר על השן. לאיזה נזקים בריאותיים עלולות לגרום סתימות האמלגם ומה צריך לדעת לפני שמחליפים אותן בסתימות הבריאות?

טיפול ביולוגי גם בשיניים: הכירו את הבשורה הבאה בתחום רפואת השיניים: סתימות ביולוגיות, אסתטיות בריאות יותר על בסיס שמן ציפורן. זאת במקום האמלגם, החומר שמרכיב את הסתימות האפורות, ומשמש את רופאי השיניים כבר למעלה מ-150 שנה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

משרד הבריאות הורה לאחרונה להפסיק מכירת מדי חום ומכשירים רפואיים שונים המכילים כספית עד סוף שנת 2014. ארגון הבריאות העולמי הודיע לפני חודשים ספורים כי עד שנת 2020 יופסק השימוש בסתימות האמלגם, המכילות כספית. בגרמניה ובשוודיה כבר הוצא חוזה נגד האמלגם, והשימוש בו אסור בתכלית האיסור בגלל הנזקים הבריאותיים שהוא מסב.

 

עוד על סתימות וטיפולי שיניים

סתימה כסופה רעילה? 11 מיתוסים על סתימות

איזה חומר עדיף לסתימה בשן? מדריך לבחירה נבונה

שיניים בריאות: 8 צעדים שירחיקו את רופא השיניים

 

הנזקים שהכספית עלולה לגרום

האמלגם הוא למעשה תרכובת של אבקות מתכת שונות, ביניהן כסף, נחושת, בדיל, אבץ ונחושת, המחוברות ביניהן באמצעות כספית נוזלית. התרכובת הזו יוצרת גוש גמיש, (המתקשה כעבור שעתיים) שרופא השיניים דוחס לנו לתוך החור שבשן.

 

הבעיה היא שהכספית אינה "נעולה" בתוך הסתימה, אדי הכספית הרעילים משתחררים בפה, חודרים לתוך הרקמות הרכות ולזרם הדם ומותירים משקעים על סיבי העצבים ובתוך העורקים. הכספית היא נוזלית במצבה הטבעי ולכן היא מתנדפת, מתפזרת ומתחמצנת בקלות.

 

אפילו פעולות יומיומיות כגון לעיסה, שתייה של משקאות חמים, צחצוח או חריקת שיניים, משפשפות ושוחקות את הסתימות ומביאות להתנדפות של אדי כספית רעילים שאותם אנו נושמים או בולעים. גם במהלך הרכבת הסתימה מתפזרים חלקיקים שונים של התרכובת בחלל הפה, ולעיתים הם נבלעים על ידי המטופל.

 

אדי הכספית הרעילים המתנדפים בחלל הפה, נספגים בגוף בהדרגה ועלולים לגרום לנזקים בריאותיים קשים לאורך שנים, כשהציבור אינו מודע כלל לקשר שבין הסתימות הישנות לבין מקרי התחלואה החדשים.

 

הכספית שבסתימות האמלגם עלולה לפגוע במערכת העצבים, לגרום למומים מולדים ולמחלות נוירולוגיות: מחקרים, שנערכו ונאספו על ידי האקדמיה הבינלאומית לרפואה ולטקסיקולוגיה, מצאו ראיות רבות לכך שכספית, שמגיעה למוח, עלולה לגרום למחלות נוירולוגיות שונות כגון אלצהיימר ופרקינסון. בניתוחים שלאחר המוות נמצא כי בקרב חולי אלצהיימר אחוזי הכספית במוח היו גבוהים בהרבה מאשר בקרב אנשים שלא לקו במחלה.

 

הכספית עלולה לגרום גם לדלקות פרקים ולדלקות בשרירים, לכאבי ראש ולכאבי גב, לאלרגיות, להצטננויות תכופות, להחלשה של מערכת החיסון וגם לפיברומיאלגיה ולעייפות כרונית. כמו כן היא עלולה לגרום למומים מולדים ולנזקים חמורים בהתפתחות המוח ומערכת השלד בעוברים.

 

אגב, בתחילת המאה ה-20, בשנים הראשונות של השימוש בסתימות האמלגם, רופאי שיניים רבים סבלו מהרעלות כספית קשות (saturnism). עם הזמן הם למדו להגן על עצמם, באמצעות כפפות מגן ומחזיק אמלגם מיוחד, על מנת שלא לגעת בחומר הרעיל , בזמן דחיסת הסתימה לתוך החור שבשן.

 

חשוב לציין כי הנזקים הכרוכים בהימצאותה של הכספית בגופנו באים לידי ביטוי רק כעבור שנים רבות לאחר ביצוע סתימות האמלגם. לכן על מנת לצמצם את הנזקים הצפויים לטווח הארוך, מוטב להימנע כבר עכשיו מסתימות האמלגם האפורות ולהשתמש בחומרים שאינם מזיקים לבריאות.

 

ומה קורה עם הסתימות הלבנות?

הן מכילות ביספינול A שעלול להגביר את הסיכון לסרטן: חשוב לדעת, כי גם בחומרים הלבנים המשמשים לסתימות יש רעלנים. מרבית הסתימות הלבנות הקיימות מכילות ביספינול A בצורתו המורכבת: BIS-GMA.

 

מדובר בחומר פלסטי (המוכר מתעשיית בקבוקי התינוקות) המשחרר חומר דמויי אסטרוגן, המסוכן לבריאות, הן בקרב נשים הנוטלות הורמונים והן בקרב גברים (שלא אמורים לקבל הורמון נשי בשום צורה שהיא!). החומר, המשתחרר מהסתימות בזמן לעיסת מזון, צחצוח שיניים או שתיית משקאות חמים, עלול להגביר באופן משמעותי את הסיכון לסרטן השד או סרטן הפרוסטטה.

 

חיוך בריא - בלי תופעות הלוואי של הכספית (צילום: shutterskock) (צילום: shutterskock)
חיוך בריא - בלי תופעות הלוואי של הכספית(צילום: shutterskock)

 

הדור החדש של הסתימות הלבנות

מדובר בסתימות העשויות מתערובת של פלסטיק עם חלקיקים מיקרוסקופים של חומר דמוי זכוכית. טכניקת העבודה בסתימות הללו נעשית ב-2 טכניקות שונות: 

סתימה טיפולית על בסיס שמן ציפורן טבעי המשמשת להגנה ולחיטוי של הדנטין, כשמעליה מונחת שכבה של סתימה לבנה, המהווה מעין מכסה.

 

הטכניקה השנייה כוללת עבודה עם חומרים חדשים המבוססים על חלקיקי זכוכית, שיש לדחוס לתוך החור. החומרים הללו שנועדו להחליף את האמלגם, נוחים וקלים יותר לשימוש, אמינים יותר מחומרי הסתימות הלבנות הקלסיות, וכמובן בריאים יותר. בשני המקרים מדובר בסתימות חזקות ואסתטיות, בעלות עמידות גבוהה במיוחד מפני שחיקה, התבלות או התנתקות מהשן.

 

הסתימות הלבנות עדיפות גם מסיבה נוספת: במידה ויש התחלה של עששת בשן שיש בה סתימה לבנה אפשר לתקן רק את החור הקטן, לעומת זאת בשן עם סתימת אמלגם חייבים להחליף את כל הסתימה.

 

איך להחליף את סתימות האמלגם?

הקפידו להסירן אצל רופא שעבר הכשרה מיוחדת, עם אמצעי הגנה מתאימים למניעת ספיגת אדי הכספית אל הגוף.

 

הסרת סתימות האמלגם (לשם החלפתן בסתימות העשויות מחומרים בלתי מזיקים) מחייבת שימוש במתקן מיוחד, המונע ספיגה של כספית אל הגוף, ובמסכת חמצן או מסיכה מיוחדת החוסמת אדים, המאפשרות למטופל לנשום אוויר נטול חלקיקי אמלגם או אדי כספית שעלולים להתפזר לחלל הפה ולהיבלע אל תוך החלקים הפנימיים של הגוף.

 

תהליך החלפת סתימות האמלגם מחייב גם נטילת תוספי מזון מיוחדים על מנת לעזור לגוף לפנות את המתכות מהרקמות הרכות ולסייע בניקוי הרעלים.

 

הכותבת היא רופאת שיניים טבעית והוליסטית, ממרפאת הודנט

 

 


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירוק בשיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים