שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

דדו, בר-לב וכל השאר: זכרונות משאול ביבר

הוא היה מאנשי דור הפלמ"ח, שותף במבצעי העפלה, מקים הלהקות הצבאיות וצוותי ההווי של צה"ל ולפני כחודש הלך לעולמו. הזדמנות להיזכר בשאול ביבר, חייו וחבריו

לפני חודש נפרדנו משאול ביבר. שאול מאנשי דור הפלמ"ח שאט-אט עוזבים אותנו. אנשים שתרמו רבות לתקומת מדינת ישראל.

 

הוא נולד בין חו"ל לא"י, על האוניה שהביאה את הוריו לארץ בשנת 1922, אבל נהיה לצבר ישראלי יותר מרבים שנולדו בארץ.

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:

 

המחסור והדלות שחווה בילדותו והאיום הקיומי הביטחוני בשנות בגרותו, הביאהו לפלמ"ח, להיות שותף במבצעי העפלה לאחר מלחמת העולם השנייה, וליד כל פעילות רצינית זו דאג לעשות שמח.

 

כישוריו הרבים עזרו לו וכך, עם קום המדינה, התגייס כולו לעשות תרבות והווי בצה"ל. הוא הקים את הלהקות הצבאיות וצוותי ההווי של צה"ל ולאחר שירותו הצבאי עשה זאת במסגרת שירות ההסברה.

 

נזכור אותו כאחד ממספרי הצ'יזבטים (סיפורי הכזבים של דור הפלמ"ח) וכמקיים ההווי הצבאי בשנותיה הראשונות של המדינה, בשנים שזאת הייתה התרבות היחידה בארץ.

 

בביתה של יעל (ביבר) אביעד, בתו של שאול מצאתי תצלומים וכתובים על אביה. אביא בפניכם כמה תצלומים לזכרו של שאול ופועלו

 

1. שאול ביבר - פורטרט .


2. לב-איש רביב (ליבוש רביב) אביו של שאול בעיירה פרלוקי, ליטה.


3. הורי שפרה אשתו של לב-איש. פרלוקי, ליטה.

 

4. הוריו של שאול היו ציונים. באביב 1922 החליטו לעלות לא"י. בזמן הפלגתם, כ"ט סיוון, נולד שאול. המשפחה הגיעה בראשית דרכה בארץ לקריית ענבים. בתצלום: הילד שאול בקריית ענבים, 1925.


5. בית הילדים בקריית ענבים 1925. שאול על ברכי המטפלת מלפנים.


6. שפרה עם בנה שאול (שני מימין) בקריית ענבים, 1927.
7. שפרה עם בנה שאול בדרך העולה לקריית ענבים, 1927.


8. בשנת 1927 עברה המשפחה צפונה. בתצלום: הגן של שאול בנהלל. בשנה זו נולדה (צפרא) צפרירה אחותו.


9. המשפחה עברה לטבריה. בתצלום שפרה עם ילדיה. צילום גליקסמאן.


10. בית הספר העממי, טבריה. בשורה התחתונה, ראשון מימין שאול ביבר. בשנים אלו בטבריה רכש שאול את השפה הערבית על בוריה. זה הביא אותו שנים יותר מאוחר להיות במחלקה הערבית של הפלמ"ח - יח' האיסוף המודיעיני של ההגנה.


11. שאול בשנות לימודיו עבר מטבריה לפנימיה של 'כפר ילדים' ליד עפולה, ואחר כך לקיבוץ גבעת השלושה - בתצלום.

 

12. את השנתיים האחרונות ללימודיו עשה שאול בבית הספר כדורי - המחזור הרביעי של בית ספר זה - ביחד עם יצחק רבין, ישכר שדמי, משה נצר ונוספים. בגיל 17 הוא התגייס לפלמ"ח, 1939, עבר הכשרה צבאית וקורס מפקדי מחלקות.

 

בסוף 1945 ביצע הפלמ"ח פריצה נועזת למחנה המעצר של המעפילים בעתלית. שאול היה בחוליית הפריצה השקטה למחנה, שאפשרה את המבצע כולו.

 

13. בתום מלחמת העולם השנייה, 1946, הצטרף שאול לאנשי המוסד לעליה ב', שפעלו במחתרת למען הבאתם לארץ של ניצולי השואה באירופה כנגד מדיניות ה'ספר הלבן' הבריטי. זהותו החדשה של שאול ביבר: משה גרבר על תעודת זהות שהוצאה במחוז עפולה.

15-14. שאול יצא לאירופה למחנות העקורים בגרמניה וצרפת דרכם ארגן המוסד לעליה ב' את הבאתם של הפליטים היהודים לחופי היציאה מאירופה לא"י. כבר שם, במחנות המעבר, העבירו אנשי ההגנה מהארץ הדרכה בהגנה עצמית ואימונים טרום צבאיים. הכל במחתרת.

 

אנשי המוסד עסקו בעדכון רשימות הפליטים והנפקת תעודות זהות מזויפות לצורך המעבר לנמלי היציאה מאירופה. בתצלומים נראה שאול ביבר (משה גרבר) באחד המחנות בצרפת.

 

15.

 

16. במלחמת העצמאות שירת שאול בחטיבת הנגב. בתום המלחמה נשאר בצבא, בתחילה בתפקיד קצין החינוך של גייסות השריון. בתצלום נראה שאול (בסיפורי הצ'יזבטים של הפלמ"ח היה כינויו "עפר") מדריך עולים חדשים בנשק, אבל נטיותיו של שאול היו בכיוון התרבות. הוא שהקים את להקת גייסות השריון ולהקות נוספות בצה"ל.

 

17. חבריו של שאול ביבר, על מדרגות מלון ריץ' רח' הירקון תל-אביב (מטה הפלמ"ח). מלמעלה: יואל זילברג, שייקה אופיר, אדי גרינברג (אקורדיאון), זם (שמואל דגן), בונים, נעמי פולני, חיים חפר, גדעון זינגר. יואל וזם אוחזים בכובעים לאחר ששרו את השיר "יד לפה".

 

18. שאול בפגישה עם נתן אלתרמן.

19. שאול עם חבריו עוד מתקופת הפלמ"ח: דדו וחיים בר-לב.

 

20. שאול (עומד משמאל ליד תרצה אתר) עם להקת טיפוחיו - גייסות השריון, 1960.

21. אירוע של חיל השריון עם מוטקה ציפורי מימין.

 

22. בשנת 1963 נישא שאול לאורנה. אומרים שחוש ההומור של שאול בא לו מאביו. הנה כמה דברים שכתב אביו לב-איש בהזמנה לחתונה: "....בעזרת שהשמחה במעונו היום יום ד' בשבוע פרשת וארא, פה ק"ק רמת השרון המעטירה.

 

,לכבוד ידידנו אהוב נפשנו, ראשון קריתנו מגדל דבורינו, רב טבעוננו וגדול צמחוננו, שר וטפסר, הפטיש הגדול הגר"א בן שמואל הכהן מהכהנים אשר בפרילוקי ירבה כוחו ותגדל תהלתו יצ"ו ולזוגתו הצנועה, אשר בשערים נודע פעלה, גבאית ואמרכלית של בית הכנסת אורחים בקריה מנשים באהל תבורך, כמרת דבורהלה קאמניצר שת' אחדשה"ט.... הננו להודיעכם שאיה"ש בשטו"מ ובמז"ט יכנס לחופה בננו בכורנו אשר בצה"ל נודעה תהלתו, ברדיו חכמתו ועל הגאזעטין פרושה רשתו, סיפא וספרא, האי צורבא מדרבנן החתן מר שאול נ"י. עם האי בתולתא שפירתא ויעלת חן מרת אורנה לבית גרינברג הכלה המהוללה..........".

 

23. שאול ואורנה ביבר עם הילדות, מימין לשמאל: מיכל, תמי ויעל בחצר של בומבה צור.


24. בעצרת הפלמ"ח, מימין: שאול ביבר, חיים גורי, חיים חפר, עמיקם גורביץ, ירוחם הג'ינג'י

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים