שתף קטע נבחר

המבקר: קנסות לבנט, עמיר פרץ, דנון ושקד

דו"ח המבקר עסק גם במועמדי מפלגות שלא הקפידו על נוהלי מימון בפריימריז. שר הכלכלה נקנס ב-65 אלף שקל בגין אי דיווח על הוצאות בגין חוקר פרטי. דנון נקנס ב-20 אלף שקל, שקד ב-5,000 שקל וחוטובלי 2,000 שקל. עוד בנקנסים: אראל מרגלית, משה פייגלין, גילה גמליאל ותמר זנדברג

המועמדים בפריימריז לא הקפידו על הנהלים ונקנסו: מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הטיל קנס בגובה של 65 אלף שקל על שר הכלכלה, נפתלי בנט, בין היתר כיוון שלא כלל שכר טרחת חוקר פרטי, שאסף עבורו מידע על פעילותו של ח"כ ניסן סלומינסקי, בהוצאות הבחירות המקדימות במפלגת הבית היהודי. בנוסף, קנס המבקר את השר עמיר פרץ, סגני השרים ציפי חוטובלי ודני דנון וכמה חברי כנסת נוספים בסכומים נמוכים יותר.

 

מדו"ח המבקר על הבחירות המקדימות שנערכו בכמה מפלגות עולה כי השר בנט חרג מתקרת ההוצאות המותרת בחוק, שעמדה בפריימריז לראשות הבית היהודי על 1,215,153 שקל. בנוסף, הוא לא כלל בחשבונותיו את מלוא הוצאותיו ולא צירף אסמכתאות להוצאות שהוצאו עבורו בידי אחר ולכן הוא נקנס בסכום הגבוה. השר לשעבר דניאל הרשקוביץ, שהסיר את מועמדותו לפני הבחירות המקדימות בבית היהודי, קיבל תרומות אסורות ולא צירף אסמכתאות לחלק מהוצאותיו. לכן המבקר קנס אותו ב-2,000 שקל.

 

 (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, יוני שטבון, מוטי קמחי, גור דותן) (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, יוני שטבון, מוטי קמחי, גור דותן)
(צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, יוני שטבון, מוטי קמחי, גור דותן)

 

המבקר קנס גם את ח"כ איילת שקד מהבית היהודי בסכום של 5,000 שקל, כיוון שלא צירפה אסמכתאות בגין הוצאות עבור מערכת הבחירות בידי אחר ועל כן לא ניתן היה לקבוע שהדו"ח שהגישה היה שלם ונכון. ח"כ שולי מועלם נקנסה ב-2,800 שקל על התנהלות דומה. עוד ח"כ מהבית היהודי שנקנס הוא יוני שטבון, שחויב להעביר לקופת המדינה 4,750 שקל כיוון שלא שיקף בספריו את כל הכנסותיו והוצאותיו ולא דיווח על תרומה עצמית במועדים שנקבעו בחוק באמצעות אתר האינטרנט של משרד המבקר.

 

גם פייגלין וגמליאל נקנסו

המבקר מצא ליקויים גם בהתנהלות כמה מועמדים בפריימריז לקביעת הרשימה לכנסת של הליכוד. סגן שר הביטחון דני דנון נקנס ב-20 אלף שקל כיוון שלא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. לדברי המבקר, הדבר התבטא בכך שמערכת החשבונות של המועמד לא הייתה שלמה: דנון לא דיווח על התרומות שקיבל במועדים שנקבעו בחוק באמצעות אתר האינטרנט של משרד המבקר ולא צירף אסמכתאות בגין הוצאות.

 

ח"כ משה פייגלין נקנס ב-18 אלף שקל כיוון שלא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק. בין היתר נוגע הקנס לגירעון שגרר פייגלין ממערכת בחירות קודמת, שאותו לא כיסה כנדרש, וכן לכך שלא צירף אסמכתאות בגין הוצאות שהוצאו עבור מערכת הבחירות שלו.

 

עוד בנקנסים בליכוד: סגנית השר חוטובלי נקנסה ב-2,000 שקל כיוון שלא ניהלה את חשבונותיה לפי הוראות החוק. הדבר התבטא, לדברי המבקר, בהוצאות אסורות לפני תקופת הבחירות וזאת בניגוד לקבוע בחוק. ח"כ גילה גמליאל נקנסה ב-3,600 שקל כיוון שחרגה מתקרת ההוצאות, שעמדה בליכוד על 496 אלף שקל. החריגה נובעת מגירעון ממערכת בחירות מקדימות קודמת. 24 מתמודדים נוספים בפריימריז של הליכוד, שלא נבחרו בסופו של דבר לכנסת, ובהם ח"כ לשעבר ציון פיניאן, נקנסו או ספגו אזהרה כיוון שניהלו את חשבונותיהם בניגוד להנחיות או שלא מסרו דיווח למבקר המדינה על הכנסותיהם והוצאותיהם בזמן הבחירות המקדימות.

 

קנסות גם לפרץ וזנדברג

ומה בעבודה? גם שם המבקר מצא חריגות. מתוך 83 מועמדים 14 קיבלו קנסות. בין מקבלי הקנסות השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שהתמודד אמנם בפריימריז של העבודה, אך לפני הבחירות לכנסת עבר לתנועה. פרץ נקנס ב-2,000 שקל כיוון שלא דיווח על פתיחת חשבון בנק שיוחד, לדבריו, למערכת בחירות עתידית ועל תרומות שהתקבלו לאותו חשבון. הוא התחייב להשיב את הכספים המצויים בחשבון לתורמים.

 

ח"כ אראל מרגלית נקנס ב-3,000 שקל, כיוון שלא שיקף בחשבונותיו את כל ההכנסות וההוצאות שלו. ח"כ לשעבר דניאל בן-סימון נקנס ב-1,000 שקל כיוון שהוציא הוצאות שלא מחשבון הבנק שיוחד לבחירות. ח"כ נחמן שי קיבל אזהרה ממבקר המדינה כיוון שלא שיקף בדו"ח שהגיש מקצת מההוצאות שלו.

 

שני חברי כנסת ממרצ נקנסו גם הם על ידי מבקר המדינה. ח"כ תמר זנדברג נקנסה ב-500 שקל, כיוון שהגישה את הדו"ח הכספי למבקר באיחור ניכר. ח"כ עיסאווי פריג' נקנס ב-3,000 שקל כיוון שלא העביר כלל את הדו"ח הכספי שלו למבקר המדינה, כפי שהחוק מחייב.

 

מסיבות ניצחון במימון המדינה

במקביל, בדק המבקר את החשבונות הכספיים של המתמודדים בבחירות לראשות כמה מועצות אזוריות שהתקיימו בדצמבר אשתקד. המבקר הורה לשמעון גואטה, שזכה בבחירות לראשות המועצה האזורית מעלה יוסף, להחזיר את כל הסכומים שקיבל על פי החוק, כיוון שלא מסר דו"ח כספי למרות בקשות חוזרות ונשנות למבקר.

בהודעת המבקר נכתב שמדובר בסכום של 130 אלף שקל.

 

על ראש המועצה האזורית שער הנגב, אלון שוסטר, כתב המבקר כי למרות שהיה מועמד יחיד, בחר לרכוש מחשבים ניידים ונייחים, מקרן, מסך טלוויזיה ואייפד - בסך כולל של כ-27 אלף שקל. המבקר העיר כי הזמנת הציוד נעשתה סמוך מאוד למועד שבו נקבע ששוסטר הינו מועמד יחיד, והיא לא בוטלה אף שלא הייתה נצרכת עוד, וכלל לא ברור אם בכלל נעשה שימוש בכל הציוד האלקטרוני הזה לצורך הבחירות. בנסיבות העניין ונוכח היקפה של ההזמנה, עיתויה וסכומה – כתב המבקר כי לא הכיר בהוצאות הרכישה כהוצאות בחירות.

 

בנוסף, המבקר לא הכיר כ"הוצאות בחירות" בהוצאות שני מועמדים אחרים אשר כללו בחשבונותיהם סך של כ-27 אלף שקל וכ-58 אלף שקל בגין מסיבות ניצחון שהתקיימו לאחר הבחירות. כמו כן, מועמד אחר כלל בחשבונותיו הוצאות בסך כ-11 אלף שקל ששולמו למועמדת שפרשה מההתמודדות באותה מועצה אזורית והחליטה לתמוך בו, עבור החזר הוצאותיה למימון התמודדותה בטרם הסירה מועמדותה.

 

מהבית היהודי נמסר בתגובה: "הבית היהודי מברכת את מבקר המדינה על הדו"ח המקיף והמקצועי. יו"ר המפלגה וחברי הכנסת קיבלו את הדו"ח, לומדים אותו, וידאגו לתיקון הליקויים. יש לזכור כי מדובר במערכת פריימריז ראשונה אי פעם בתולדות הבית היהודי, ובה נטלו חלק מתמודדים שלא נטלו מעולם חלק בפריימריז לפני כן. עם זאת, עקב ריבוי הקנסות שניתנו למחצית מכלל המועמדים יבחן יו"ר המפלגה את נכונות שיטת קיום הפריימריז לבחירות הבאות".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השר נפתלי בנט. לא צירף אסמכתאות
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מבקר המדינה יוסף שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים