שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

הטבח בסוריה: רוסיה וסין מנעו חקירה רשמית

אחרי הדיווח על מתקפה כימית בדמשק התכנסו חברי מועצת הביטחון לדיון חירום שבסופו הסתפקו בהצהרה כי יש לברר את הנושא. דיפלומטים: מוסקבה ובייג'ינג הפעילו לחץ. האופוזיציה הסורית: במתקפה נהרגו 1,300 בני אדם

בתום דיון חירום בדלתיים סגורות, שנמשך כשעתיים, מסרה הלילה (יום ה') מועצת הביטחון של האו"ם כי יש להבהיר את הטענות בנוגע לשימוש בנשק כימי בפרברי דמשק. עם זאת, המועצה לא קראה במפורש לחקירה רשמית של האו"ם. לפי דיפלומטים במועצת הביטחון, הכוונה הייתה לקרוא לחקירה אך רוסיה וסין התנגדו למהלך. האופוזיציה הסורית מסרה כי 1,300 בני אדם נהרגו במתקפה הכימית.

 

 

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי בטיוטת הצהרה קודמת לזו שפורסמה, נכתב כי על האו"ם "לנקוט בדחיפות צעדים שנחוצים לצוות המשימה של האו"ם לחקור את המתקפה". אלא שרוסיה וסין הביעו התנגדות, וההצהרה הוחלפה. איראן, בעלת הברית הקרובה ביותר של אסד, התייצבה הבוקר מאחוריו ודחתה את הטענות נגד הצבא הסורי. "אם המידע על שימוש בנשק כימי הוא מדויק, אין ספק שמי שהשתמשו בו הם הטרוריסטים", אמר שר החוץ החדש מוחמד ג'באד זריף בהתייחסו למורדים.

 

נשק כימי בסוריה:

עדויות מסוריה: "חשבנו שהילדים ישנים"

"בשאר משתמש בנשק כימי, זה טבח ענק"

האופוזיציה: 1,300 נהרגו בטבח הכימי בסוריה

 

בהודעת משרד החוץ הרוסי אתמול נאמר כי הדיווחים על שימוש לכאורה בנשק כימי של הצבא הסורי יכולים להיות רק "פרובוקציה". בעבר מנעה רוסיה ממועצת הביטחון לגנות את סוריה, ואף תקפה את מדינות המערב על הטענות שצבא אסד השתמש בנשק כימי. גם סין עמדה לאחרונה לצד סוריה, כאשר גינתה את התקיפות שיוחסו לישראל בדמשק.

 

הקורבנות בדמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקורבנות בדמשק(צילום: רויטרס)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

למרות שלא קראה לחקירה בעצמה, בחרה מועצת הביטחון לשבח את דרכו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון. "חברי המועצה מברכים את נחישותו של המזכ"ל לוודא שתתקיים חקירה אובייקטיבית ויסודית", אמרה מריה כריסטינה פרסבאל, שגרירת ארגנטינה שמכהנת החודש כנשיאת המועצה. "יש דאגה גדולה בקרב חברי מועצת הביטחון לגבי ההאשמות, והתחושה הכללית היא שיש צורך לברר מה קרה ולעקוב מקרוב אחרי הנושא", היא הוסיפה.

 

בתום הדיון אמר סגנו של באן, יאן אלייסון, כי האו"ם מקווה שממשלת סוריה תאפשר לצוות החקירה שנמצא במדינה, בראשות המדען השבדי אקה סלסטרום, לחקור את הטענות. סגן המזכ"ל הדגיש כי ההסכמה של ממשל אסד הכרחית, כמו הסכמה של הצבא והמורדים להימנע מלחימה בעת הביקור של צוות החקירה במקום.

 

לאחר הדיווח על המתקפה הכימית הודיע הבית הלבן כי וושינגטון פועלת להשיג מידע נוסף על הנושא. שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל שוחח עם שר הביטחון משה יעלון על ההתפתחויות האחרונות בסוריה. השניים דנו גם במצב במצרים, בפרט בסיני.

 

שר החוץ הבריטי וויליאם הייג הביע תקווה שהדיווח "יעורר" את תומכיו של הנשיא הסורי אסד ויחשוף את "טבעו הברברי". בריטניה, כמו צרפת, קראה לאפשר במהרה לחוקרי האו"ם גישה לזירה שבה לכאורה התרחשה המתקפה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה כי אם הדיווח נכון, הרי שמדובר ב"פשע נורא".

 

אחד מעדי הראייה שהגיע לאחד ממוקדי ההפצצות בפרבר של דמשק סיפר על המראות הקשים: "נכנסנו לבית והכול היה במקומו, כל דייר היה במקומו. הם שכבו היכן שהיו. הם נראו כאילו הם היו ישנים אבל הם היו מתים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תמונה מהמתקפה הכימית
צילום: רויטרס
מומלצים