שתף קטע נבחר

כשעובד צריך להחזיר כסף אם הוא מתפטר

השקעתם אלפי שקלים ושלחתם עובד שלכם להכשרה מקצועית שעולה לא מעט, אבל אז הוא מודיע לכם שהוא עוזב. האם תוכלו לדרוש את הכסף בחזרה? מדריך

מעסיקים רבים במשק מממנים עבור עובדיהם הכשרות ולימודים מקצועיים, במטרה לשכלל את יכולותיהם ולהגביר את מקצועיותם ותפוקתם. עם זאת, יש מקרים רבים בהם מערכת היחסים בין הצדדים מסתיימת מוקדם מכפי שסוכם כך שהכסף שהמעסיק השקיע, יורד למעשה לטמיון. מה זכויות הצדדים במקרה כזה?

 

 

רוב העובדים שנשלחים להכשרה מקצועית על ידי החברה - מתחייבים במסגרת חוזה העסקתם להמשיך לעבוד בה לפחות שנתיים לאחר מועד סיום הלימודים. בנוסף, עובד הבוחר להתפטר קודם לכן, מתחייב להשיב לחברה את מלוא סכום הכסף ששולם לצורך מימון לימודיו. עם זאת, אין זה אומר שהחברה יכולה לנכות אוטומטית את כל סכום הכסף ממשכורתו של העובד במידה שהתפטר.

 

חוק הגנת השכר מתיר אמנם למעסיק לנכות משכרו האחרון של העובד כל יתרה של חוב, לרבות מקדמות, אבל הסכום תלוי בגורמים שונים, בהם חלקה היחסי של התקופה במהלכה עבד וסוג ההכשרה: אם היא ייעודית לצורך עבודה אצל מעביד המסוים, כמו הפעלת תוכנה שמותקנת רק אצל אצלו, בית הדין לא יאפשר לרוב לנכות סכום כלשהו. מנגד, אם מדובר על הכשרה כמו רישיון נהיגה על משאית – קיים סיכוי גבוה כי העובד יחוייב לשאת בכל ההוצאות או בחלקן, בכפוף לפרק הזמן אותו עבד.

 

אפשר לפטר ולדרוש את הכסף?

מה קורה במצב שבו מעסיק מימן הכשרה לעובד, אולם מעונין לפטר אותו לאחר מכן מאחר שהוא החל לאחר באופן כרוני ולא מסיים את מטלותיו - האם הוא יכול לחייבו להשיב את הסכום ששילם על ההכשרה?

 

התשובה לכך שלילית בדרך כלל - אבל יש מקרים יוצאי דופן בהם העובד ייאלץ להשיב למעביד סכום כסף, חרף העובדה שהוא פוטר. כך למשל, במקרה של פיטורים עקב עבירת משמעת חמורה ובכלל זה גם איחורים כרוניים חרף התראות חוזרות ונשנות של המעביד. מקרים אלה יוכרעו לרוב בבית הדין לעבודה, שייבחן את הנסיבות הספציפיות של המקרה.

 

כך למשל, היה מקרה בו אחת מקופות החולים השתתפה במימון שכר הלימוד של סטודנטים לרפואת שיניים, שהתחייבו לעבוד למשך פרק זמן מסוים במרפאה של הקופה. מספר רופאים שלא מילאו את התחייבותם, בין אם בשל התפטרות ובין אם בשל התנהגות שאילצה את הקופה להפסיק את העסקתם - חויבו על ידי בית הדין להשיב לקופת חולים סכומי כסף.

 

כשהעובד מתפטר

כאשר עובד מתפטר עקב הרעה בתנאי עבודתו, קיימת סבירות גבוהה מאוד שהמעסיק לא יוכל לחייבו בהחזר העלות של ההכשרה. זאת גם במקרה שהעסק נכנס לקשיים ונאלץ לפגוע בתנאי העבודה של המועסקים בו.

 

המעביד אינו רשאי לחיי את העובד להפקיד בידיו סכום כסף שיהווה בטוחה להתמדתו בעבודה, בהתאם לחוק איסור קבלת בטחונות מהעובד שאוסר עליו לקבל בטוחות מעובד או ממועמד לעבודה.

 

בטוחה אינה חייבת להיות רק סכום כספי ויכולה להיות גם מטלטלין כמו כסף או שטר, הנמסרים מעובד למעביד לשם הבטחת הישארותו בעבודה או כתנאי לקבלתו לעבודה. כך גם במקרה של נכס המשועבד למטרה זה.

 

אי עמידה בחוק וחיוב עובד להפקיד בידי המעביד בטוחה, מהווה עבירה על החוק שבגינה ניתן לפסוק תשלום פיצויים למעביד, גם אם לא נגרם נזק ממוני. בנוסף, בית הדין רשאי להיעתר לבקשת צו מניעה בנושא. הסיכון שנוטל המעביד אינו מסתיים פה - החוק גם מתיר לבית הדין להטיל מאסר של שישה חודשים וקנס. 

 

לא רק המנהל הישיר מסתכן - גם נושא משרה בתאגיד, שהתרשל במילוי תפקידו לפקח על נהלי העבודה, עלול למצוא את עצמו נקנס. הוראות החוק חלות גם על מעסיק בפועל, על עובד של קבלן כוח אדם המועסק אצל מעסיק בפועל, על מזמין שירות ועל עובד של קבלן שירות המועסק אצל מזמין השירות, שקיבלו בטוחות מעובד או מימשו אותן.

 

הכותבת היא מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: דן פרץ
עו"ד דגנית לפידור זינגר
צילום: דן פרץ
מומלצים