שתף קטע נבחר

למה חשוב לבצע בדיקת ראייה לילד לפני בי"ס

עין עצלה, פזילה והפרעה בחדות הראייה - בעיות עיניים אצל ילדים הופכות קריטיות במיוחד עם הכניסה לבית הספר, אז הן מפריעות לריכוז, מקשות על הקריאה ופוגעות בהישגים. מתי צריך לבצע בדיקות עיניים, מי נמצא בקבוצת סיכון ואיך מטפלים? מומחית מסבירה

עם החזרה לבית הספר וההתרגשות סביב התיק החדש והמורה שנבחרה להיות המחנכת, חשוב לשים לב לנושא מהותי לא פחות - ראייה תקינה של הילד. לקויות ראייה עלולות לפגוע בלימודיו בשל חוסר יכולת להתרכז, קשיים בקריאה וכאבי ראש, ואף להוביל לבעיות חברתיות בגלל פזילה, למשל.

 

 

"זיהוי הבעיה ומתן פתרון ללקויות ראייה מסייע רבות ללמידה ולריכוז בכיתה", אומרת ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאה בכירה ומנתחת בבית החולים איכילוב, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה. "לעתים הדבר מונע אפילו צורך באבחונים אחרים כגון הפרעות קשב וריכוז, כיוון שמדובר בכלל בבעיית ראייה שברגע שהיא מטופלת הילד מוכן ומסוגל ללמוד כמו שצריך.

 

"חשוב לציין שהילד עשוי שלא להתלונן כלל על בעיה מכיוון שרק בעין אחת יש לקות ראייה ואילו העין השנייה תקינה, לכן חשוב מאוד להקפיד על ביצוע בדיקות עיניים בזמן, ללא קשר לתלונה של הילד".

 

מתי צריך לבדוק את הראייה לילדים?

  • עם הלידה. הבדיקה הראשונית, מסבירה ד"ר אלה-דלמן, נעשית כבר עם הלידה ועד גיל חודשיים. מדובר בבדיקת החזר אור, המוודאת שאין חסימה של ציר הראייה.

 

  • בגיל שנה. בבדיקה זו מוודאים שאין הימצאות של עין עצלה או גורמי סיכון לעין עצלה וכן פזילה. את הבדיקה יש לערוך אצל רופא עיניים מומחה לילדים, והיא כוללת הרחבת אישונים.

 

  • בגיל שלוש. בדיקה זו כוללת חדות ראייה, עין עצלה ופזילה והיא כרוכה בהרחבת אישונים.

 

  • בגיל שש, לפני הכניסה לכיתה א'. בדיקה זו כוללת חדות ראייה של כל עין בנפרד ושתי העיניים יחד, פזילה ובדיקה של כל חלקי העין, כולל קרקעיות העיניים באמצעות הרחבת אישונים. הבדיקה אינה חודרנית ואינה כואבת, אך לאחר מכן רואים מטושטש במשך 24 שעות.

 

  • כיתה א' וכיתה ח'. בדרך כלל מתבצעת בבתי הספר בדיקת סקר לבעיות ראייה בכיתות אלו, ובמקרה שעולה חשד מופנה הילד לבדיקה מקיפה אצל רופא עיניים.

 

בתחנות טיפת חלב מפנים בדרך כלל את ההורים לביצוע הבדיקות בגילאי שנה ושלוש, אך כאשר הילד מגיע לגיל שש על ההורים להיות מודעים בעצמם לצורך הקריטי בבדיקה ולפנות לרופא כדי לבצעה. 

 

מי נמצא בקבוצת סיכון?

חשוב לציין כי על כל ילד להיבדק בזמן, אולם ילדים הנמצאים באחת מקבוצות הסיכון הבאות חייבים להקפיד שבעתיים להיבדק בנקודות הזמן האמורות:

 

  • היסטוריה משפחתית. ילדים להורים שבעצמם סובלים מקוצר או רוחק ראייה, מפזילה בילדות וכן הלאה.

 

  • ילדים שנולדו פגים.

 

  • ילדים הסובלים מבעיות התפתחות ו/או בעיות נוירולוגיות.

 

אילו סימנים נוספים מעידים על בעיות ראייה?

  • פזילה.

 

  • מצמוץ רב וקבוע.

 

  • התקרבות חוזרת לטלוויזיה או לספר.

 

  • הטיית ראש מוגזמת או סיבוב ראש בעת שצופים בטלוויזיה.

 

  • עייפות וכאבי ראש חוזרים.

 

  • נטייה להיתקל בחפצים וברהיטים וליפול.

 

טיפול יתקן את המצב או רק ימנע הידרדרות?

"טיפול בלקות הראייה באמצעות משקפיים, סגירה של עין אחת ברטייה או ניתוח במקרה הצורך יכול בהחלט לתקן את המצב", מסבירה ד"ר אלה-דלמן, "כך שחשוב לתפוס את הבעיות בזמן.

 

"אם לא עושים זאת, המצב עלול רק להחמיר. לתיקון של עין עצלה, למשל, יש חלון הזדמנויות מוגבל שנסגר בסביבות גיל תשע, כך שאם מטפלים בילד בזמן הוא מרוויח ראייה טובה בשתי העיניים לכל החיים".

 

לפני שבוחרים משקפיים לילד

במידה ובדיקת העיניים הראתה כי על הילד להרכיב משקפיים - חשוב להתאים לו משקפיים על מנת לאפשר למערכת הראייה להיות חשופה לגירויים טובים, מה שיאפשר את התפתחותה התקינה. אי הרכבת משקפיים במידה ויש צורך בכך, עלולה לפגוע בהתפתחות זו ולגרום לליקויים כגון עין עצלה.

 

דגשים בבחירת משקפיים

  1. חשוב שהעדשות יהיו עשוי מחומר גלם עמיד בפני שבר. ילדים, בפרט, מועדים למקרים שעלולים לגרום לשבר במשקפיים, ולכן חשוב ביותר שהעדשה תהיה עמידה לשבר.
  2. מומלץ להוסיף ציפוי אנטי ריפלקס על מנת לקבל ראייה זכה, טובה ואיכותית יותר. מעבר לכך העדשות יהיו אסתטיות הרבה יותר.
  3. מומלץ להשתמש בעדשות העשויות מחומר המגן בפני קרינת UV המזיקה ובמידה והחומר אינו מגן, מומלץ להוסיף ציפוי המגן מפני קרינה מזיקה זו.
  4. ניתן להשתמש בעדשות "מחליפות צבע" (פוטו-פלסטיות), המשנות את צבען לצבע כהה בחוץ ובכך לספק לילד הן הגנה מפני קרינה מזיקה והן נוחות (יתפקדו כמשקפי שמש, שיגנו מפני סנוור בחוץ).

 


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הילד עשוי שלא להתלונן כלל על בעיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים