שתף קטע נבחר

טעות ידועה מראש. כשאמריקה מתערבת

איראן, עיראק, אפגניסטן ולוב - בכל המקומות האלה התערבה ארה"ב כדי להפיל דיקטטורים, אך קיבלה במקומם "מפלצות" גרועות יותר ואנרכיה עקובה מדם. אז למה שתקיפה בסוריה תהיה שונה? לתשומת לבו של אובמה

מנהיג משטר הבעת', אחרי שרצח אלפים מבני עמו, תקף את המורדים בנשק כימי וטען אחר כך שיריביו אחראים לכך. הוא האשים את מנהיגי ארצות ערב, בראשן סעודיה ונסיכויות המפרץ כי הן סוכנות של ארצות הברית. הממשל האמריקני איים על משטרו, אך הוא העדיף להתעלם. רוסיה סיפקה לו נשק בכמות מסיבית. הוא איים על ישראל כי אם תתקיף אותו, ישמיד אותה. מנהיג זה, הקריקטורה התורנית של הלאומיות הפן-ערבית, העז לאיים על המעצמה הראשונה בעולם שהיא תשלם ביוקר אם תעז לתקוף אותו.

 

בדרך לתקיפה בסוריה - כותרות אחרונות:

תקדים לוב: אובמה יתקוף בסוריה בלי אישור?

סוריה: נפתיע את הפולשים כמו ביום כיפור

דיווח: עשירי דמשק בורחים ללבנון

האו"ם: היה שימוש ב"חומר קטלני" בסוריה

 

לא לטעות, אין מדובר במשטרו של בשאר אסד בסוריה אלא במשטרו של סדאם חוסיין בעיראק בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת. סדאם השתמש בנשק כימי נגד המורדים הכורדים וטען שאיראן נושאת באשמה. איומי ארה"ב לא מנעו מהרודן העיראקי לפלוש לכוויית. האם ההיסטוריה חוזרת? ההתקפה על סוריה, אם תצא לפועל, עלולה להיות עוד אחת בסדרת הטעויות של ארה"ב במזרח התיכון.

 

מנהיג בעת', רצח אלפים מבני עמו ותקף בנשק כימי. סדאם חוסיין ובשאר אסד (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
מנהיג בעת', רצח אלפים מבני עמו ותקף בנשק כימי. סדאם חוסיין ובשאר אסד(צילום: AP, רויטרס)

 

איראן

לקראת המהפכה האיראנית, גורמים בכירים בממשלו של הנשיא האמריקני ג'ימי קרטר הסירו את תמיכתם בשאה האיראני, בעל בריתם של ישראל והמערב, והאשימו אותו ברמיסת זכויות האזרח ובהעלאת מחירי הנפט בעולם. לחצה של ארה"ב על השאה לליברליזציה רק עודד את המורדים האיסלאמיים תומכי אייתוללה רוחללה חומייני שבסופו של דבר תפסו את השלטון וביצעו את המהפכה האיראנית ב-1979.

 

עיראק

אחרי שארה"ב תמכה בעיראק במלחמתה נגד איראן (1987-1979), היא הכריזה עליה מלחמה ב-1991 בעקבות פלישת סדאם לכוויית. הנשיא ג'ורג' בוש האב החליט על הסגת הצבא האמריקני והושגה הפסקת אש תמורת השמדת הנשק הכימי ושליחת פקחי או"ם לעיראק. הסכם זה והיעדר הכרעה נגד סדאם גרר אחריו עשור של משטר אימים בעיראק, שבו נרצחו עשרות אלפי אזרחים עיראקים.

 

הסובייטים סולקו מאפגניסטן ובמקומם עלה אל-קאעידה. בן לאדן (צילום: AP) (צילום: AP)
הסובייטים סולקו מאפגניסטן ובמקומם עלה אל-קאעידה. בן לאדן(צילום: AP)

 

כשג'ורג' בוש הבן החליט להשלים את המשימה נגד עיראק בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001 פלשה ארה"ב לעיראק. הפלת משטר סדאם ב-2003 לא הביאה שקט למדינה אלא מצב של כמעט אנרכיה, ממשלה חלשה וטרור בלתי פוסק במדינה. יוצא מכך שהתקפה מוגבלת כמו כיבוש עיראק לא הביאו לתוצאות רצויות לארה"ב.

 

אפגניסטן

בסוף שנות ה-80 תמכה ומימנה ארה"ב את פעילות המוג'אהדין והטליבאן נגד ברית המועצות והביאה לנסיגת רוסיה ב-1989 מאפגניסטן. התוצאה הייתה השתלטות המוג'אהדין על המדינה, הידרדרות לאנרכיה והקמתו של ארגון אל-קאעידה, אשר בסופו של דבר הפנה את חרבו נגד ארה"ב. הכוחות האמריקניים שקועים עד היום במלחמה נגד הטליבאן ואל-קאעידה באפגניסטן ואמורים להסיג את כל כוחותיהם מהמדינה עד סוף 2014.

 

עזה

בלחץ אמריקני לדמוקרטיזציה בשטחי הרשות הפלסטינית ולמרות אזהרות ישראל התקיימו ב-2006 בחירות לפרלמנט הפלסטיני. ניצחון חמאס הפתיע את ארה"ב, ובעקבותיו ביצע חמאס הפיכה בעזה והקים ישות חמאסית המהווה קן לטרור איסלאמי ומכשול רציני להסדר שלום בין ישראל לבין הפלסטינים.

 

לוב

אף על פי שלא הנהיגה את התקיפה הצבאית על לוב, פעלה ארה"ב במועצת הביטחון של האו"ם כדי לאפשר אותה. התוצאה של הפלת הרודן מועמר קדאפי, הייתה יצירת ואקום שאפשר את התחזקות אל-קאעידה, הקמת ממשל חלש שאינו מצליח לסיים את מאבקי השבטים ולרסן את הארגונים האיסלאמיים. ב-2012 רצחו גורמי אל-קאעידה את שגריר ארה"ב בבנגזי, פעולה שהצביעה על חוזקה של תשתית הארגון במדינה.

 

ועכשיו סוריה

כמו לפני הפלישה לעיראק, מנסה ארה"ב לגבש קואליציה ערבית לפעולה נגד המשטר הסורי. 120 אלף הרוגים לא הניעו את ארה"ב להתערבות צבאית ואילו התקפה כימית אחת עוררה לפתע את המצפון האמריקני. הנשיא ברק אובמה נראה שבוי בהבטחה של עצמו להגיב אם יופעל נשק זה. פגיעה במוקדי הכוח של משטר אסד ללא הפלת משטרו לא ישרתו את האמריקנים.

 

120 אלף הרוגים לא הניעו להתערבות עד לתקיפה הכימית. אובמה (צילום: Amanda Lucidon) (צילום: Amanda Lucidon)
120 אלף הרוגים לא הניעו להתערבות עד לתקיפה הכימית. אובמה(צילום: Amanda Lucidon)

 

יש לזכור כי אחוז לוחמי אל-קאעידה וארגונים איסלאמיים אחרים בקרב המורדים אינו ידוע לאיש. הארגונים הג'יהאדיסטיים יהיו המרוויחים העיקריים מההפצצות האמריקניות. לצערה של האופוזיציה ה"שפויה", כלומר איסלאמיים מתונים, חילונים וליברליים, אף לא ברור מהו חלקם בתוך ארגון המורדים המזוין "צבא סוריה החופשית".

 

האלטרנטיבה שנוצרה למשטר אסד בשל היעדר התערבות מערבית במהלך השנתיים של המהפכה, היא אופוזיציה חצויה לחלוטין. כעת המפלצת של אל-קאעידה בסוריה נראית אכזרית ונוראה לא פחות מן המשטר הסורי.

גם הפלת משטר אסד לא תניב תוצאות רצויות לאמריקנים ולמערב, שכן אחריה תתעורר מלחמה בין הסונים המתונים לבין הקיצוניים על אופיה העתידי של המדינה: מדינה אזרחית עם חוקה דמוקרטית או מדינה איסלאמית עם חוקת השריעה.

 

בטווח המיידי ההישג היחיד שיכולה התקפה אמריקנית לרשום הוא השמדת כל המתקנים הכימיים - לפני שייפלו בידי אל-קאעידה או חיזבאללה. על ארה"ב לזכור כי הגורם היחיד שמונע כעת מהמפלצת הפונדמנטליסטית להשתלט על סוריה ואחר כך אולי גם על לבנון, הוא אותו משטר שנמצא כעת על הכוונת שלה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הרודן שהופל בסיוע אמריקני. מועמר קדאפי
צילום: AFP
צילום: ירון פרידמן
הפלת אסד לא תניב תוצאות רצויות לאמריקנים. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים