שתף קטע נבחר

הקצינות בצה"ל: מספר שיא, אך מעט לוחמות

פילוח נתוני צה"ל מעיד כי בשנת 2012 היוו הנשים בצה"ל 36 אחוז מסך הקצינים בדרגות סגן וסגן משנה. ככל שעולה הדרגה - כך יורד מספרן. באיזו יחידה קרבית מהוות הנשים 60 אחוז, באיזו 10 אחוז ומה יגרום לפריצת דרך?

הטובות לקצונה: פילוח נתוני צה"ל לשנה החולפת מעידים על עלייה באחוז הקצינות המשרתות, בכל הדרגות. עם זאת, עדיין מכהנת בצבא רק אישה אחת בדרגת אלוף – ראש אכ"א אורנה ברביבאי, וככל שעולים בסולם הדרגות כך מתמעט מספרן של הנשים.

 

מהנתונים עולה כי 36 אחוז מהקצונה הזוטרה בצה"ל, בדרגות סגן משנה או סגן, היו נשים – 3 אחוזים יותר מהגברים. מדובר בעלייה של 6 אחוזים לעומת 2007. הגידול מתבטא גם בדרגות הגבוהות יותר: כ-26 אחוז מהקצינים בדרגות סרן הם נשים (עלייה של 6 אחוזים לעומת 2001) ונתון דומה, 24.4 אחוז, נרשם בגזרת דרגת רב סרן (עלייה של 4 אחוז בעשור).

 

עולות בדרגה - צונחות בכמות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עולות בדרגה - צונחות בכמות(צילום: AFP)

 

ככל שמתקדמים בסולם הדרגות מגלים עלייה באחוז הנשים, אך מספרן קטן בהרבה מזה של הגברים. כך, למשל, 13.5 אחוז מסגני האלופים בצה"ל הן נשים (לעומת 9.9 אחוז בשנת 2001), ו-6.1 אחוז מאלופי המשנה הן קצינות (עלייה של ארבעה אחוזים לעומת 2001). בכך, הפכה השנה החולפת לשנת שיא בכמות אחוז הקצינות בצה"ל לעומת קצינים.

 

בקצונה הבכירה יש כיום רק ארבע נשים: 3 תתי אלופים (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תא"ל רחל טבת-ויזל, הצנזורית הצבאית תא"ל סימה וקנין וראש מחלקת סגל באכ"א, תא"ל מיכל בן מובחר). עד לאחרונה שירתה בצבא גם מפקדת יחידת התקשוב "לוטם", תא"ל אילה חכים, אך היא פרשה מצה"ל לאחר שלא קודמה.

 

עוד בחדשות ynet:

 

מי שכן רשמה תקדים לאחרונה וקודמה לתפקיד בכיר בבור בקריה היא אל"מ טליה לנקרי, אם לשלושה מגדרה, שהפכה בימים אלו לראשונה שמשרתת כראש מחלקת הגנה באגף המבצעים, אחרי שכבר הפכה במהלך 25 שנותיה בצה"ל למפקדת הגדוד הראשונה.

 

לנקרי מילאה שורה של תפקידי שטח במערכי השריון והתותחנים. בתפקידה החדש היא אחראית בין היתר על גיוסי חירום, ההגנה על בסיסי צה"ל, על הפעלת מערכי העורף מהמטכ"ל, על היחידה הצבאית לאבטחת קצינים בכירים ובהם הרמטכ"ל ועוד. "היה חשוב לי להמשיך ולעסוק בציר המבצעי", אמרה ל-ynet, "אני לא רואה בתפקיד הנוכחי את סוף הקריירה הצבאית שלי".

 

בחודשים האחרונים מונו שתי נשים נוספות לתפקידים בכירים: סא"ל מירי מילמן מונתה למפקדת מצ"ח בפיקוד דרום וסא"ל מיטל שפר קודמה למפקדת המשטרה הצבאית באותו הפיקוד.

 

הלוחמות עדיין באחוזים נמוכים 

בגזרת הלוחמות המצב שונה בתכלית. מלבד גדוד החי"ר המעורב היחיד בצה"ל, קרקל (60 אחוז - לוחמות), החולש על גבול מצרים, ביתר היחידות המעורבות לוחמים ולוחמות, יש רוב מוחלט לבנים.

 

שולטות בקרקל, לא בכל השאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שולטות בקרקל, לא בכל השאר(צילום: AFP)

 

במערך האיסוף הקרבי, שאחראי על איסוף מודיעין בשטח יש קרוב לשליש (32.5 אחוז) לוחמות לעומת לוחמים. ביחידת בט"ש "סנפיר" של חיל הים הנתון עומד על 15.8 אחוז, ביחידת הכלבנים עוקץ על 13.7 אחוז. נתון דומה נרשם גם במערך ההגנה האווירית ושיעור הלוחמות במערך הלוחמה האלקטרונית, שם אחוז הנשים הוא 12.1.

 

בחיל התותחנים, שבו כבר שירתו מפקדות סוללות, רק עשרה אחוזים מסר הכוח מורכב מלוחמות. במערך החילוץ וההצלה של פיקוד העורף, הנתון מסתכם ב-7.8 אחוז. במג"ב, סמל לשירות נשים בתפקידים קדמיים, אחוז הלוחמות הוא 6.3.

 

בצה"ל מסבירים כי היחס הנמוך בין התפקידים שפתוחים לנשים בצבא (למעלה מ-90 אחוז) לעומת

 חלקן הנמוך במערכים הלוחמים (שני אחוז מהנשים בצבא הן לוחמות והן מהוות כארבעה אחוזים מסך הכוחות הלוחמים) נובע מכך שההכשרה הארוכה במערך הלחימה מחייבת נשים להתנדב לשירות של שלוש שנים, אך מאפשר להן לבקש פטור לכך באמצע השירות.

 

"מודל השירות החדש שצה"ל תומך בו ונדון בכנסת, לפיו שירות הגברים יקוצר מ-36 ל-32 חודשים וזה של הנשים יעלה מ-24 ל-28 חודשים, יבטל למעשה את בעיית אורך השירות בהשוואה בין לוחמים ללוחמות", הסביר ל-ynet גורם בכיר בצבא. "זה יוביל להכשרות ולימי גיוס רבים משותפים במערך הלוחם ויבטל את ההפרדה. הרבה נשים יוכלו וירצו להיות כך לוחמות, ונוכל למעשה לשלוח קבוצות שלמות יחד לכיפת ברזל. כיום כלל הלוחמות בצה"ל הן מתנדבות, וכך יוכל לתכנן היקפי גיוס ושירות גבוהים יותר של לוחמות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסי כהן, אבי חי
אין שוויון בשטח
צילום: אסי כהן, אבי חי
צילום: חגי אהרון
האלופה אורנה ברביבאי
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"
תא"ל רחל טבת-ויזל
צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"
מומלצים