שתף קטע נבחר

אובמה: בונה קואליציה שתרתיע את אסד

לפני שהוא טס לכינוס ה-G-20 ברוסיה, כינס נשיא ארה"ב מסיבת עיתונאים בשבדיה שבה התייחס גם לתקיפה האפשרית נגד סוריה. "לא נשתוק נוכח הברבריות של אסד", הוא הדגיש, "נחבור לקהילה הבינלאומית בפעולה שתרתיע משימוש בנשק כימי בעתיד". על הביקורת נגדו אמר: "האמינות שלי לא בסכנה"

נשיא ארצות הברית ברק אובמה קיים בצהריים (יום ד') מסיבת עיתונאים בשבדיה שבה התייחס גם למשבר בסוריה. "אנחנו רוצים לחבור לקהילה הבינלאומית בנקיטת פעולה שתרתיע משימוש בנשק כימי בעתיד", הצהיר. אובמה נחת מוקדם יותר בשטוקהולם לפני שיטוס לכינוס ה-G-20 ברוסיה.

 

אובמה חזר והצהיר כי "אנחנו מאמינים במידה רבה של ביטחון שנעשה שימוש בנשק כימי בסוריה, ושאסד היה האחראי. הקהילה הבינלאומית לא יכולה לשתוק", הוא הדגיש. "שתיקה תוביל לעוד תקיפות. לא נשתוק נוכח הברבריות של אסד". הנשיא האמריקני סיפר כי עדכן את מקבילו השבדי בנוגע לצעדים שבכוונתו לנקוט והמאמצים לזכות באישור הקונגרס. "שוחחנו גם על האסטרטגיה שלנו מבחינה הומניטרית", הוא הוסיף. "נחזק את האופוזיציה ואת הדיפלומטיה כדי לפתור את המשבר. אלו מטרות שאנחנו חולקים".

 

אובמה הדגיש כי "לא קבעתי קו אדום, העולם קבע קו אדום לפיו השימוש בנשק כימי הוא לא חוקי. הקונגרס קבע קו אדום כשהוא הסכים לכך. כשאני אמרתי במסיבת עיתונאים שגישתי לסוריה תשתנה אם יהיה שימוש בנשק כימי - זה לא משהו שהמצאתי. יש סיבה לכך". הנשיא הזכיר כי בניגוד לדיווחים שהובילו למלחמה בעיראק, "בסוריה נעשתה מלאכת מחשבת של לקיחת דגימות וניתוחן, ואין לנו ספק שנעשה שימוש בנשק כימי. המחלוקת היחידה היא מי השתמש. והאו"ם לא יכול לענות על כך. אולם אנחנו יודעים שלאופוזיציה אין יכולת לתפעל נשק כימי כזה, רק אנשי אסד יכולים לתפעל אותו".

אובמה במסיבת העיתונאים, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה במסיבת העיתונאים, היום(צילום: AFP)

נשיא ארה"ב ברק אובמה בארוחה חגיגית עם בכירים שבדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב ברק אובמה בארוחה חגיגית עם בכירים שבדים(צילום: AFP)

בהתייחסו לביקורת עליו נוכח דחיית התקיפה, הדגיש אובמה: "האמינות שלי לא בסכנה. האמינות של העולם ושל הקונגרס נעמדת בסכנה, כשיש תמונות של יותר מ-1,400 מבוגרים וילדים שנהרגו מגז. כולם אמרו 'איך זה קרה?', זה קרה כי הממשלה הסורית בחרה להשתמש בזה נגד אזרחיה. אז השאלה היא עד כמה אמינה הקהילה הבינלאומית אם היא מתעלמת מזה, וכמה אמין הקונגרס. אם לא ננקוט צעדים, מדינות ומשטרים אחרים יוכלו לומר: אנחנו יכולים לעשות את זה וכולם יתעלמו".

 

אובמה הודה כי "תמיד אפשר למצוא סיבות למה לא לפעול", אך הבהיר כי "אני מאמין שהקונגרס יאשר את ההצעה לתקוף, כי אמריקה מבינה שהעולם חייב להגיב משום שהעולם נעשה פחות בטוח. וגם אזרחי אירופה מבינים מה יקרה אם הקהילה הבינלאומית לא תפעל. הקונגרס צריך להגיד: אנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים".

 

אובמה נשאל גם לגבי יחסיו המתוחים עם רוסיה, והצהיר כי "רוסיה היא בעלת ברית חשובה של אסד. היא מנסה לדחוף לפתרון דיפלומטי. אמרתי לפוטין ישירות: 'יש לך דאגות לגבי ארגונים הלוקחים חלק באופוזיציה הסורית, גם לנו יש דאגות לגביהם. אם אתה רוצה לסיים את האלימות - חייבים שיהיו חילופי שלטון. אסד לא יכול להמשיך לשלוט בלגיטימיות כשהוא הרג מאות אלפי אנשים". הוא הזכיר גם כי רוסיה מונעת ממועצת הביטחון של האו"ם לקבל החלטות נגד סוריה, והוסיף: "אם רוסיה תבחר להתייחס בדרך אחרת לנושא הזה - המשבר עשוי להיפתר".

 

קודם לכן הבהיר ראש הממשלה השבדי יון פרדריק ריינפלט כי "שבדיה מגנה את השימוש בנשק כימי בסוריה, זו הפרה של החוק הבינלאומי". הוא הדגיש כי "האחראים צריכים להיענש", וכי מדובר בסוגיה שהאו"ם חייב לטפל בה. לדבריו, בטווח הרחוק, "המצב בסוריה צריך להיפתר בדרך של דיפלומטיה".

 

קמרון: לסגת מקו אדום זה מהלך מסוכן

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שלא הצליח בשבוע שעבר להעביר בפרלמנט את ההחלטה להצטרף לכוח התוקף בסוריה, הזהיר היום שהמשטר הסורי עלול להשתמש שוב בנשק כימי נגד אזרחיו אם ארצות הברית לא תתקוף. הוא שב ואמר שבריטניה לא תשתתף בפעולה צבאית נגד סוריה בעקבות התנגדות הפרלמנט הבריטי. בית הנבחרים בצרפת ידון היום באפשרות התקיפה בסוריה.

ראש הממשלה ריינפלט והנשיא אובמה. גם שבדיה גינתה השימוש בנשק כימי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה ריינפלט והנשיא אובמה. גם שבדיה גינתה השימוש בנשק כימי(צילום: AFP)

אובמה יוצא מאייר פורס 1 בנמל התעופה בשבדיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה יוצא מאייר פורס 1 בנמל התעופה בשבדיה(צילום: רויטרס)

כאשר שאלה חברת פרלמנט מהאופוזיציה מדוע לא יקדם הפסקת אש בסוריה במקום מתקפה, השיב קמרון: "הייתי מציע שתיכנסי לנעליו של נשיא ארצות הברית. הוא הציב קו אדום ברור מאוד, שאם היה שימוש נרחב בנשק כימי - משהו חייב לקרות. לקרוא לנשיא ארצות הברית, לאחר שהציב קו אדום, לסגת ממנו, יהיה דבר מסוכן מאוד משום שאתם עלולים לראות עוד מתקפות כימיות של המשטר הסורי".

 

כשברקע הודיעה רוסיה על שיגורה של ספינת טילים נוספת למזרח התיכון, צפוי בית הנבחרים בצרפת לדון היום באפשרות התקיפה בסוריה. דו"ח מודיעיני שחובר עבור נשיא צרפת פרנסואה הולנד קבע כי סוריה השתמשה בגז סארין נגד המורדים. לפיכך ביקש יו"ר הפרלמנט הסורי, ג'יהאד לחאם, מצרפת שלא לפעול בפזיזות נגד סוריה בעקבות הטענות על שימוש בנשק כימי. הוא הוסיף: "הפרלמנט נחוש לחשוף את האמת באירוע הזה. לפני הכרזה על מלחמה, הגיוני יותר לחכות, ואנו מבקשים מצרפת שלפני שהיא מבצעת פשע, שתפנה לפתרון דיפלומטי".

 

עם זאת, המשיכה צרפת גם היום בעמדתה התקיפה נגד סוריה. ראש ממשלת צרפת ז'אן מארק איירו אמר בדיון בפרלמנט על סוריה, כי אי תגובה בינלאומית לתקיפה הכימית שולחת מסר שגוי לאיראן באשר לתוכניתה הגרעינית. "לא לפעול נגד סוריה מסכנת את השלום ואת כל האזור. איזו אמינות למחויבות העולם נגד משטרים, כמו איראן וצפון קוריאה, המחזיקים בנשק להשמדה המונית תהיה לנו?", שאל את חברי הפרלמנט.  

 

הוותיקן הודיע בצהריים על התנגדותו הרשמית לתקיפה בסוריה. שגרירי המדינות הוזמנו לשמוע את ההצהרה בכיכר סנט פטר ברומא שתימסר בשבת, כחלק מתפילה המונית בראשותו של האפיפיור למען שלום עולמי.

 

על רקע המתווה המתגבש בארצות הברית לקראת תקיפה אפשרית בסוריה, הזהיר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין את המערב מנקיטת פעולה חד-צדדית נגד משטרו של בשאר אסד. עם זאת, הוא ציין כי "אינו שולל" תמיכה בהחלטה לתקיפה צבאית שתתקבל במועצת הביטחון של האו"ם, אם יוכח שדמשק השתמשה בגז רעיל נגד בני עמה. "אם יש מידע על שימוש בנשק כימי, יש להציגו למועצת הביטחון", אמר פוטין.

  

במקביל נמסר בסוכנות הידיעות AP כי המורדים בסוריה דיווחו על הקמתו של כוח ג'יהאד עצמאי מהקווקז שפועל במדינה. בסרטון שפורסם במקור מבסיס הפקחים הבריטיים בסוריה נראה אדם הלבוש מדי הסוואה הניצב בין לוחמים נוספים ומהיר שהוא וחבריו הגיעו מהקווקז כדי לפתוח במלחמת קודש. אך הארגון ששו "המוג'הדין של הקווקז ומזרח הים התיכון", אינו קשור לאל-קאעידה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אובמה וראש ממשלת שבדיה
צילום: EPA
מומלצים