שתף קטע נבחר

קרי על הטבח בסוריה: זהו "רגע מינכן" שלנו

מזכיר המדינה האמריקני התייחס לתקיפה אמריקנית פוטנציאלית בסוריה והבהיר כי "אין מדובר בעיראק, אפגניסטן, לוב או קוסובו". הוא השווה את המצב כיום לזה של 1938, שבו חתמו בריטניה וצרפת הסכם עם היטלר, שקיבל את חבל הסודטים

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי קשר הערב (שבת) בצרפת את התקיפה האמריקנית הפוטנציאלית בסוריה ואת התמודדות ארצו עם שאיפות הגרעין של איראן, ואמר כי התחמקות מהתמודדות עם משטר אסד תשדר מסר לרפובליקה האיסלאמית. "מה איראן תגיד אם ניסוג מכוונתינו?", שאל.

 

לדבריו, "אין ספק כי בשאר אסד חצה את הקו האדום והשתמש בנשק כימי. חוסר תגובה למעשה זה מאפשר סכנה עתידית לחזרתו". קרי הדגיש כי "אין מדובר בעיראק או באפגניסטן, ואפילו לא בלוב או בקוסובו. זהו 'רגע מינכן' שלנו. זה לא הזמן להיות שותפים שקטים לטבח". הוא הזכיר בדבריו את הסכם מינכן ב-1938, בין צרפת, בריטניה, איטליה וגרמניה על עתידו של חבל הסודטים בצ'כוסלובקיה, שניתן בסופו של דבר להיטלר ולגרמניה הנאצית.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

השבוע לפני: כשגנבו סיגריות ושוקולדה מאחיו של רה"מ

ויראלי: נהגתי בשכרות והרגתי אדם

 

במסיבת עיתונאים עם מקבילו הצרפתי ציטט קרי את הנשיא קנדי ואמר כי "היחסים בין המדינות חיוניים והברית שלנו עם צרפת שורדת". הוא הבהיר כי "אין זה הזמן לאפשר לדיקטטור להשתמש באחד מסוגי הנשק הקטלניים שידענו. אנו שבעי רצון מכך שצרפת נמצאת לצידנו".

 

על פי קרי, "ארצות הברית בטוחה שהתשובה היחידה האפשרית היא פתרון פוליטי ולא צבאי, ולא חפצה בהתערבות צבאית שתפסיק את התקיפה של אסד, אך יש להגן על הקו האדום הזה שהעולם קבע. זה באמת תלוי בנו, העולם הגיע למצב שבו האחריות של האסון הזה בידינו. עלינו להגיב בצורה מדודה ומידתית, אבל תגובה לאסד הינה הכרחית". קרי הוסיף כי מספר דו ספרתי של מדינות מוכנות לקחת חלק בפעולה צבאית נגד משטר אסד. הוא הוסיף כי מספר המדינות גבוה מהמספר הנחוץ לתקיפה המתוכננת.

  

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס פתח את מסיבת העיתונאים ואמר כי "דרושה פעולה חזקה ורצינית. מר אסד עבר על החוקים, זה ברור שיש לנקוט בפעולה, כל פעם שיש סיבה מוצדקת יש לפעול וארצות הברית וצרפת תמימות דעים".

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה צפוי לשאת בהמשך השבוע נאום מיוחד לאומה על התקיפה, אך ניצל כבר בסוף השבוע את נאום הרדיו השבועי שלו כדי לגייס את תמיכת הציבור בהתערבות צבאית נגד משטר אסד. "זו לא תהיה עוד עיראק או אפגניסטן", ביקש להפיג את חששותיהם על רקע המלחמות שבהן נהרגו ונפצעו ב-12 השנים האחרונות אלפי חיילים אמריקנים. "כל פעולה שננקוט תהיה מוגבלת, הן בזמן והן בהיקף, ותהיה מיועדת להרתיע את ממשלת סוריה מלהרעיל בגזים את בני עמה ולפגוע ביכולתה לעשות כן".

 

מאמצי השכנוע של אובמה באים על רקע העובדה שלא רק מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים בקונגרס אינם ששים לאשר תקיפה בסוריה, אלא גם הציבור - כפי שמסתמן בסקרי דעת הקהל. לפי סקר של מכון "איפסוס" שנעשה עבור סוכנות רויטרס, 56% מהאמריקנים סבורים כי ארצות הברית צריכה להימנע מהתערבות במלחמה בסוריה, ואילו רק 19% תומכים בהתערבות שכזו.

 

"אני יודע שהעם האמריקני מודאג אחרי עשור של מלחמה, אפילו אחרי שהמלחמה בעיראק הסתיימה והמלחמה באפגניסטן דועכת. זו הסיבה לכך שאיננו מציבים כוחות (קרקעיים) באמצע המלחמה של מישהו אחר", אמר אובמה בנאום המוקלט.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים