שתף קטע נבחר

רוסיה נזפה בישראל: ירי הטיל - לא מקובל

שיחה קשה בין סגן שר ההגנה הרוסי לבין נספח צה"ל במוסקבה והנספח האמריקני בעקבות ירי טיל ה"אנקור" בשבוע שעבר. הוא הזהיר: "אין לבצע פעולות בים התיכון שעלולות להשפיע לרעה על המצב הביטחוני בעולם"

סגן שר ההגנה הרוסי אנטולי אנטונוב זימן לשיחת נזיפה את הנספחים הצבאיים של ישראל וארצות הברית בעקבות ירי טיל ה"אנקור" ודרש מהם "לשמור על איפוק ולהימנע מפעולות צבאיות או מתרגילים שישליכו לרעה על המצב הביטחוני באזור או על המצב העולמי". כך דווח בימים האחרונים בסוכנות RIA-Novosti. גורמים צבאיים בישראל מסרו כי "צה"ל לא מתייחס לשיחות פנימיות במסגרת דיפלומטיה צבאית".

 

הפגישה נערכה ביום רביעי שעבר, יום לאחר ירי הטיל. לדברי אנטונוב, "בפגישה עם הנספחים הצבאיים של ארצות הברית וישראל נערכה שיחה על העובדה שאין לבצע פעולות בים התיכון שעלולות להשפיע לרעה על המצב הביטחוני באזור ובעולם".  

 

אנטונוב טען בדבריו כי "אגן הים התיכון הוא כיום לא האזור המתאים ביותר לניסוי מערכות טילים לכל מטרה שהיא". הוא הוסיף: "באזור מרוכזים כוחות גדולים של הצי האמריקני בעלי מערכות לשיגור טילים שיכולים להגיע לשטח רוסיה".

 

סגן שר ההגנה הזכיר כי ארצות הברית וברית המועצות חתמו עוד ב-1988 על הסכם שלפיו המדינות יעדכנו אחת את השנייה על ניסויי טילים מתוכננים, כדי למנוע "תגובה לא מתאימה" מצד המדינה השנייה.

 (צילום: משרד הביטחון) (צילום: משרד הביטחון)
(צילום: משרד הביטחון)

ביום שלישי שעבר פרסם משרד ההגנה הרוסי הודעה דרמטית ולפיה זיהה שיגור של שני טילים ממרכז הים התיכון אל מזרח הים התיכון. בהודעה נאמר כי "מערכת ההתרעה מפני טילים זיהתה את שיגור שני הטילים הבליסטיים בשעה 10:16 שעון מוסקבה".

 

זמן קצר לאחר ההודעה הרוסית אישרה ישראל כי משרד הביטחון השלים בהצלחה ניסוי ירי של טיל מטרה "אנקור". מדובר בטיל שמשמש בין היתר כטיל מטרה של מערכת ה"חץ". לפי ההודעה שנמסרה ממשרד הביטחון, הניסוי נערך בשיתוף פעולה עם הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים (MDA).

 

בהודעת משרד הביטחון נאמר שהניסוי נערך ב-9:15. כמו כן נמסר כי הניסוי מוגדר כמוצלח ובמהלכו עקבו המכ"מים אחר טיל המטרה. הניסוי בוצע בים התיכון ומשדה ניסוי בבסיס חיל האוויר במרכז הארץ.

 

הטיל שוגר ממטוס קרב של חיל האוויר במרכז הים התיכון. מנהלת "חומה" במשרד הביטחון היא שאחראית לניסוי, ופועלת במסגרת המנהל למחקר, פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) במשרד.

 (צילום: משרד הביטחון) (צילום: משרד הביטחון)
(צילום: משרד הביטחון)

 (צילום: משרד הביטחון) (צילום: משרד הביטחון)
(צילום: משרד הביטחון)

מומחה רוסי לענייני ביטחון, איגור קורוטצ'נקו, הציע כי מטרת הניסוי הייתה למעשה לבחון את תנאי מזג האוויר לקראת פעולה צבאית אפשרית: "הטילים האלו מנטרים את תנאי האטמוספירה בגבהים שונים. לרוב משתמשים בהם לפני תקיפה מתוכננת בכלי נשק מדויקים".

 

עוד לפני שנודע כי ישראל אחראית לשיגור הטיל, הצהיר סגן יו"ר ועדת הביטחון בדומה, פרנץ קלינצביץ', כי מדובר בסימן למבצע קרקעי קרב על אדמת סוריה, שעשוי להתחיל עם תקיפה אווירית או תקיפה בטילים מדויקים. "השיגורים עשויים להיות כלי להפעלת לחץ, להרתעה. זה מאשר את העובדה שהאמריקנים נערכים לפלישה". הוא הוסיף: "זה מצב יוצא דופן במזרח התיכון. כמובן נערכים שם ניסויים, אבל שיגורים כאלו -

 זה יוצא דופן באזור".

 

מומחה רוסי נוסף לענייני טילים הזכיר כי ארצות הברית ורוסיה חתומות על הסכם משנת 1989, לפיו הן מחויבות להודיע אחת לשנייה על ירי טילים בין יבשתיים, "וכל הצדדים נענים לו", הוא הדגיש. "יש גם הסכם 'בין ג'נטלמנים' במסגרתו הצדדים מעדכנים אחד את השני גם על שיגור רקטות מטאורולוגיות, מכיוון שלא ניתן להבחין בינן לבין טילים בליסטיים ושיגור כזה עלול להוביל לתקרית גרעינית".

 

לצד זאת, ברוסיה שיבחו את פעולת מערכת ההתרעה שזיהתה את השיגור. "מכל הבחינות, היא עשתה את המוטל עליה. היא זיהתה את כיוון השיגור ואת האזור שאליו הוא כוון", ציינו גורמים ביטחוניים. העילה לשיחה הייתה העובדה שנתיב הטיל הישראלי ששוגר נתפש במוסקבה כ"איום פוטנציאלי על רוסיה".

 

בהכנת הכתבה השתתפה מורן אזולאי

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד הבטחון
ירי ה"אנקור". ארכיון
צילום: משרד הבטחון
סגן שר ההגנה הרוסי נזף
מומלצים