שתף קטע נבחר

מלחמת יום הכיפורים, מבעד לאיורים

סול שלום בסקין הספיק לשרת בצבא האמריקני במלחמת העולם השנייה ובחטיבת אלכסנדרוני עם עלייתו לארץ, וב-1973 - כשהיה בן 50 - נדד בין החזיתות בשירות דובר צה"ל. את המראות הקשים הנציח בציורים ורישומים

כשפרצה מלחמת יום הכיפורים הוא היה כבר בן 50 - אבל זה לא מנע מהצייר סול שלום בסקין להתייצב ולשרת את המדינה. "קודם כל גייסו את האוטו שלי", הוא נזכר.

 

"במלחמה הזאת ראיתי הרבה שהתביישתי בהם", הוא מספר. "אגו ואינטריגות. זה לגיטימי שיהיו דברים כאלה ויש דברים כאלה בכל מקום בעולם, אבל לא בזמן מלחמה. אחד היה נותן פקודה והשני היה אומר לו: 'אל תבלבל לי את המוח'. אני הייתי מצוות לאריק שרון, אבל הוא היה באמת בסדר, ממש מאה אחוז. לא עליו אני מדבר".

 

"ציור זה כמו ילד". סול שלום בסקין (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"ציור זה כמו ילד". סול שלום בסקין(צילום: עידו ארז)

בסקין עלה לארץ באפריל 1948, זמן קצר לפני קום המדינה. עוד קודם לכן שירת בצבא האמריקני במהלך מלחמת העולם השנייה ("גייסו את כולם לשם"). אחרי שעלה שירת כקצין לוחם בחטיבת אלכסנדרוני, שהפכה עם השנים לחטיבת צה"ל ואפילו פעל בשירות המוסד - שם לדבריו עסק בהברחת מטילי זהב. בהמשך עבד בקידוח נפט. בל המקומות האלה ליווה אותו תחביב אחד - הציור. בסקין אף פעם לא הפסיק לצייר.

 

גם במלחמת יום הכיפורים, שהיתה עבורו חוויה לא קלה: "אני מכיר סגן אלוף במילואים שמת במלחמת יום הכיפורים והבן שלו נהרג במקביל. אין אף מקום בעולם שיש בו דבר כזה". אבל יותר מאשר סיפוריו המדודים והקצרים, ציוריו הם אלה שמנציחים את שראה בשדה הקרב.


טיפול בפצועים בשטח במלחמת יום הכיפורים ()
טיפול בפצועים בשטח במלחמת יום הכיפורים
למרות ששירת כלוחם בשירותו הסדיר בחיל השריון, את שירות המילואים במלחמה שפרצה ב-1973 העביר ביחידת דובר צה"ל, תוך שהוא נודד בין החזיתות השונות, מדלג מקרב לקרב, ורואה ומתעד הכל. "אי אפשר לומר איזה ציור אהבתי יותר, זה כמו שתשאל אותי איזה ילד אני אוהב יותר", הוא אומר. "יש ציורים שציירתי ממש בזמן המלחמה, ויש כאלה שציירתי כשהיתה רגיעה, כשהיה שקט". כשבסקין מסתכל על הציורים, עיניו מתמלאות בברק אולם הוא מסרב להסביר אותם. נראה שאותם רגעים קשים הותירו פצעים שעדיין מדממים בלבו.

 

הטנקים ההרוסים ()
הטנקים ההרוסים

כבר ארבעים שנה שהוא שומר את אותם ציורים בביתו הקטן שבתל אביב, עד שבאחרונה החליט לפנות לארכיון צה"ל במשרד הביטחון, כדי לשמר אותם. "יום אחד הופיע בארכיון צה"ל איש חביב ובאמתחתו האיורים שלו מתקופת מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים", מספרת שיראלי ראובן, מנהלת אוסף התצלומים בארכיון צה"ל ומשרד הביטחון. "הוא הציג אותם בפני ונאות להפקיד אותם בארכיון צה"ל למשמרת עד. האיורים נשמרים כאן בתנאים אופטימליים לטובת הדורות הבאים".

 

 לפני כחודשיים הוא חגג את יום הולדתו ה-90, וכשהוא מדבר על בניו ונכדיו שמשרתים בצבא - חיוך גדול עולה על פניו. "יש לי בן שהיה בגולני ועכשיו הנכד שלי בסיירת צנחנים", הוא אומר בגאווה, "הייתי אפילו בכותל כשערכו לו את ההשבעה".

 

חיילינו תופסים תנומה ()
חיילינו תופסים תנומה

מעבר לציורים, בסקין גם תרם מזמנו כדי לתכנן אנדרטאות זיכרון למען חיילים שנפלו - את אנדרטאות הזיכרון בנתניה ובקרית גת, לזכר נופלי חטיבת אלכסנדרוני שפעלה בטרם קום המדינה, בה שירת כקצין בכיר.

 

 

מוכן לקרב ()
מוכן לקרב

חיילי צה"ל בעמדות הקרב ()
חיילי צה"ל בעמדות הקרב



 

(האיורים באדיבות ארכיון צה"ל ומשרד הביטחון)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ראה הכל וצייר. סול שלום בסקין
צילום: עידו ארז
מפנים פצועים
לאתר ההטבות
מומלצים