שתף קטע נבחר

פוטין רוכב על הגל: "לאיראן זכות לגרעין"

אחרי ההישג הדיפלומטי הגדול שרשם בהסכם הנשק הסורי שמנע תקיפה אמריקנית, מכוון פוטין ליעד הבא: בקרוב יבקר בטהרן וינסה לגשר גם בנושא הגרעין. בסוף השבוע חתם על הצהרה נגד הסנקציות. היום: קרי יגיע לישראל

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הצליח השבוע לחזק מאוד את מעמדה של ארצו כמעצמה מתחדשת, כששכנע את בן בריתו בשאר אסד לפרק את המשטר הסורי מנשק כימי ולהעבירו להשמדה. בכך מנע במו ידיו את המתקפה האמריקנית נגד דמשק שנראתה בלתי נמנעת, ואיימה להבעיר את האזור. כעת הוא זוכה לתשבחות מידידה אחרת שלו, איראן, שמעלות את האפשרות שיוכל לגשר גם בין טהרן למערב בסוגיית תוכנית הגרעין. היום (א') יגיע מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לישראל ויעדכן את ראש הממשלה בנימין נתניהו בהסכם לפירוק הנשק הכימי הסורי.  

פוטין ורוחאני. "לאיראן יש זכות לאנרגיה גרעינית" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין ורוחאני. "לאיראן יש זכות לאנרגיה גרעינית"(צילום: AFP)

בסוף השבוע נפגש פוטין בבישקק שבקירגיזסטן עם נשיא איראן הטרי, חסן רוחאני, בשולי ועידת SCO (ארגון בין-ממשלתי לענייני ביטחון המאגד בין השאר את רוסיה, סין, איראן, הודו ואפגניסטן) והשיב בחיוב להצעתו לבוא לביקור

בטהרן. מועד לביקור עדיין לא נקבע, אבל פוטין ורוחאני דיברו בחום זה על ארצו של זה. "לאיראן, כמו לכל מדינה אחרת, יש הזכות להשתמש באנרגיה אטומית למטרות שלום, כולל פעולות העשרה", אמר נשיא רוסיה, ושב והדגיש כי אין ראיות לטענות המערב כי איראן חותרת לפיתוח נשק גרעיני.

 

רשת RT הרוסית דיווחה שכל המשתתפות בוועידה בבישקק, ובהן רוסיה, חתמו על הצהרת תמיכה באיראן וגינוי לסנקציות עליה: "האיום בכוח צבאי ובסנקציות חד-צדדיות נגד מדינה עצמאית (איראן) אינו מקובל".

 

ביקורו של פוטין באיראן, אם יתרחש בשנה הנוכחית, יהיה הראשון שלו שם זה שש שנים. במהלך סוף השבוע שיבח נשיא איראן רוחאני את רוסיה על כך שנקטה בעבר צעדים "חשובים" לפתרון המחלוקת סביב סוגיית הגרעין. רוחאני אמר: "היום נוצרה הזדמנות טובה יותר לפתור את בעיית הגרעין האיראני בשיתוף פעולה ודו-שיח". הנשיא האיראני הוסיף כי היוזמה הרוסית לפתרון דיפלומטי בסוריה הגבירה את התקווה למנוע מלחמה באזור.  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

פוטין ורוחאני בקירגיזסטן בסוף השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין ורוחאני בקירגיזסטן בסוף השבוע(צילום: AP)

בחירתו של רוחאני לנשיא מוקדם יותר השנה עוררה תקוות במערב שניתן יהיה להגיע ביתר קלות להסכם עם טהרן. רוחאני נאמן למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, אולם הוא נחשב למתון מבין ששת המועמדים שמועמדותם אושרה לבחירות לנשיאות איראן. מאז בחירתו ניסה רוחאני לשגר מסרים של פיוס למערב. מבקריו, גם בישראל, הזהירו כי הצהרות רוחאני עלולות להיות כאלה שנועדו להטעות את המערב ולמשוך זמן כדי לקדם את תוכנית הגרעין. רק בחודש שעבר הוא אמר כי ישראל היא פצע שיש להסיר.

 

ההסכם: אסד יפורק מנשק כימי ב-2014

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיעו אתמול כי הגיעו להסכמה על מתווה שבמסגרתו יושמד כל הנשק הכימי הסורי עד אמצע השנה הבאה, ובתמורה תימנע תקיפה אמריקנית שתוכננה להתבצע כעונש על הטבח הכימי שביצע משטר אסד. רוסיה וארצות הברית הקציבו לסוריה שבוע ימים, עד 21 בספטמבר, כדי להגיש "רשימה מקיפה, לרבות שמות, סוגים וכמויות, של חומרי הנשק הכימי שברשותה, של סוגי התחמושת שברשותה, כולל מיקום וצורת אחסון, ושל מתקני המחקר והפיתוח שלה". לפי ההסכם, אם הנשיא בשאר אסד לא ייענה לדרישות - יפנו רוסיה וארצות הברית יחדיו למועצת הביטחון של האו"ם כדי שתאשר סנקציות נגד אסד, אך לא תקיפה צבאית.

 

העסקה הוכרזה ביומם השלישי של המגעים בין קרי ללברוב במסגרת ועידת ז'נבה. השניים גם דרשו מאסד לחשוף את כמות הנשק הכימי שנמצאת בידיו, והגדירו לוח זמנים לצעדים הבאים בנושא. במסגרת הזו, פקחים זרים אמורים להגיע לסוריה כבר בנובמבר ולהשלים את עבודתם הראשונית באותו החודש. בהמשך התוכנית, שתושלם עד אמצע 2014, יושמדו או יוצאו מהמדינה כל מאגרי הנשק הכימי והחומרים והציוד שמשמשים לייצורו.

 

כמו כן הוסכם שרוסיה וארצות הברית יעבדו במשותף על הצעת החלטה חדשה שתובא לאישור מועצת הביטחון ותבטיח את מימוש ההסכם ואת ביטול האיום הכימי בסוריה. ההצעה תכלול צעדי ענישה נגד אסד אם לא יעמוד בדרישות ממנו, אולם לא תתייחס לאפשרות של תקיפה צבאית. סוריה גם נדרשה לשתף פעולה עם הפקחים שיבקרו בה בנובמבר ולאפשר להם גישה מלאה ומיידית לכל האתרים.

 

קרי אמר אחרי גיבוש ההסכם: "אם המסגרת הזו תיושם במלואה, היא תוכל לשים קץ לאיום שמציב הנשק הזה, לא רק לעם הסורי אלא גם למדינות השכנות ולאזור, ונוכח החשש מזליגה - התוכנית הזו תוכל לספק הגנה טובה יותר לעולם כולו". שר החוץ הרוסי לברוב אמר: "כל הפרה של הנהלים תאותר על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם, ואם זו תאושר - המועצה תוכל לנקוט את הצעדים הדרושים, צעדים משמעותיים. לא נאמר דבר על שימוש בכוח או על סנקציות אוטומטיות. כל ההפרות ייבחנו על-ידי מועצת הביטחון".

 

על הכוונת: הגרעין הישראלי

ב"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני נכתב בסוף השבוע כי היוזמה הרוסית העתידה להביא לפירוק סוריה מנשק כימי מתחילה ליצור גלי משנה המתמקדים בארסנל הגרעיני של ישראל. לפי העיתון, דיפלומטים מערבים וערבים אמרו כי בכך שהן מאלצות את סוריה להודות בקיומו של הנשק להשמדה המונית שבו היא מחזיקה ולהתפרק ממנו, וושינגטון ומוסקבה עשויות להוביל בסופו של דבר את שכנותיה של סוריה לצעדים דומים.

בארה"ב העריכו: "ישראל לא תגדיל את מאגר הנשק הגרעיני באופן משמעותי עד 2020". הכור בדימונה (צילום רויטרס) (צילום רויטרס)
בארה"ב העריכו: "ישראל לא תגדיל את מאגר הנשק הגרעיני באופן משמעותי עד 2020". הכור בדימונה(צילום רויטרס)

בעיתון מציינים שממשלת סוריה כבר רמזה שהיא עשויה להעלות את נושא הגרעין הישראלי כתנאי מקדים להרס הנשק להשמדה המונית שלה, שאליו שואפת ארה"ב, ושפוטין הצהיר פומבית כי תוכנית הנשק הסורית נחוצה רק כהגנה נגד העליונות הישראלית. ב"וול סטריט ג'ורנל" כותבים כי עמדת רוסיה בנושא עלולה לדחוק את ממשל אובמה לפינה

דיפלומטית. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ניפר סאקי אמרה: "לא נקבל ניסיונות של המשטר הסורי להשוות את עצמו לישראל, דמוקרטיה משגשגת שאינה רוצחת באכזריות וממיתה בגזים את בני עמה".

 

בימים האחרונים פורסם בכתב העת "ביולטין אוף דה אטומיק סיינטיסטס" כי ב-1999 העריכו בסוכנות המודיעין ההגנתי של ארה"ב כי ישראל ייצרה כ-80 ראשי נפץ, וכי המאגר הגרעיני של ישראל יגדל רק במעט עד לשנת 2020. עוד נכתב שם כי יש שמועות שישראל מציידת חלק מהצוללות שלה בטילי שיוט בעלי יכולת גרעינית, וכי לפי הערכות ישראל ייצרה חומר בקיע המספיק ל-115 עד 190 ראשי נפץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוחאני עם פוטין. "אפשר לפתור את הבעיה בדו שיח"
צילום: AFP
מומלצים