שתף קטע נבחר

נציג דרום ת"א התפרץ בכנסת: "נמאס, קחו את התעודת זהות שלי ותנו לי תעודת מסתנן"

למחרת ההחלטה הדרמטית של בג"ץ על ביטול החוק שמאפשר לאסור מסתננים עד שלוש שנים, נציג השכונות קם וצעק: "איפה הייתם ביום כיפור?". יו"ר רשות האוכלוסין וההגירה: זה היה הנדבך העיקרי בתוכנית שלנו, חשש מגל מסתננים חדש

ביום שאחרי פסיקת בג"ץ על פסילת החוק לכליאת מסתננים, נציג שכונות דרום תל אביב השמיע קול צעקה היום (ג') בדיון בכנסת. "איפה הייתם ביום כיפור? עושים לי מנגל מול הבית", התפרץ עובד חוגי, קם ממקומו והניח את תעודת הזהות שלו על שולחן יו"ר הוועדה. "אני רוצה להחזיר את התעודת זהות ואני מבקש תעודת מסתנן, שכולם יגנו עליי. נגמר הסרט שלכם. בא להם להיות עבריינים, הם לא עושים חשבון בכלל, נמאס כבר - לוחצים ולוחצים ולוחצים".

עובד חוגי בדיון בכנסת (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
עובד חוגי בדיון בכנסת(צילום: עטא עוויסאת)

 

לדברי חוגי, מקום 8 ברשימת הליכוד לבחירות המקומיות הקרובות, "רמת הפשיעה בדרום תל אביב היא מהגבוהות בעולם. ביום כיפור היינו בפחד בבתים ובבתי הכנסת כשבחוץ המסתננים עשו על האש ומנגלים, מוזיקה, היו בסטלות ובקבוקים התעופפו ונשברו, וכך גם ביום השואה וביום הזכרון". בשיחה עם ynet בתום הדיון הוסיף כי הוא נולד בשכונת התקווה ובשנים האחרונות חייו וחיי חבריו שם הפכו לגיהנום, כהגדרתו. "הממשלה ומערכת המשפט הפקירה אותנו, השופטים פסקו אבל הם מנותקים מהעם ולא באים לשמוע אותנו".

 

בינתיים, נראה שהמדינה לא ממש יודעת מה לעשות אחרי ההחלטה הדרמטית בבית המשפט העליון. "הנדבך העיקרי בתוכנית שלנו היה החוק הזה, והוא שהביא לרמת ההסתננות (הנמוכה)", אמר בוועדת הפנים של הכנסת ראש רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים, אמנון בן עמי.

 

לדבריו, "אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה אישר לנו לחזור ליציאה מרצון אנחנו מוציאים מאות בחודש וכמובן מדינות שלישיות, כל התוכנית היא של כלים שלובים והנדבך העיקרי זה החוק למניעת הסתננות. השרה לביטחון המולדת האמריקאית אמרה - אל תסתמכו על הגדר, ויש להם ניסיון בארה"ב". 

 

בן עמי פירט ואמר כי מאות בני אדם כבר יצאו בנוהל "החזרה מרצון" לסודן ועשרות לארתיראה, "ולמיטב ידעתנו לא אירע להם שום רע. אנחנו חוששים שפסק הדין ישפיע גם על כך. מפסק הדין נשמע שאין הסכם נראה באופק עם מדינה שלישית, אנחנו חוששים שפסק הדין יוביל להתחדשות התופעה והגעת מסתננים נוספים".

 

לדבריו, "הצלחנו להוריד את מספר המסתננים. ראיינו את כולם במשמורת לבחינת מעמד הפליטות בחודשים האחרונים. זה ממתין לוועדה שבוחנת מקרה מקרה. דיון בכל תיק לוקח שעות וממתינים שם עשרות תיקים. הם יושבים על זה, נעשה את התהליך מסודר".

 

"ארבע שנים לא שמענו כלום מבג"ץ"

יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו) ביקרה בפתח הדיון את שופטי בג"ץ והיועצים המשפטיים ואמרה כי "החוק לא נולד ביום. הוא בא למצוא פתרון. גם אנחנו צריכים לשמור על הגבולות שלנו. במשך ארבע שנים כל הגורמים הרלוונטיים מנסים למצוא פתרונות של בלימת התופעה של שטף המסתננים. הגדר לא מספיקה, חייבים חוקים נוספים כדי לאפשר למהגר העבודה לחזור לארצו מרצון". לדבריה, "במהלך כל התקופה הזאת לא שמענו אמירה לא משופטי בג"ץ ולא מהיועצים המשפטיים שיש בעיה עם החוק הזה. אנחנו מנסים להבין איך מכל היועצים המשפטיים למיניהם אף אחד לא בא ואמר שהחוק הזה לא מידתי".

 

"חוק המסתננים" אושר בכנסת לראשונה בינואר 2012 ומאז מתנהל דיון משפטי סביב חוקיותו. מדובר למעשה בתיקון לחוק מ-1954, שמחמיר את תנאי השהות ואת אופן הטיפול גם בפליטים המגיעים לישראל מאריתריאה ומסודן. לפי התיקון החדש, החוק שנועד להתמודד עם מחבלים יוחל גם על מבקשי מקלט. אפשר יהיה לעצור מסתנן ב"מתקן שהייה" עד שלוש

שנים.

 

אתמול קבע הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ כי התיקון לחוק למניעת הסתננות, שמאפשר להחזיק מסתננים במשמורת לתקופה של שלוש שנים, אינו חוקתי. על פי השופטים, מדובר בהסדר שפוגע באופן שאינו מידתי בזכות החוקתית לחירות

הקבועה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

 

על בסיס ההחלטה נקבע כי יש להתחיל בהליך הבחינה הפרטנית והשחרור של כל המוחזקים כיום במשמורת לאלתר. התהליך נתחם לפרק זמן של 90 ימים מיום פסק הדין. במתקני המשמרות עדיין שוהים כ-2,000 מבקשי מקלט ומסתננים.

 

מוקדם יותר היום, דיווח העיתון המצרי "אל-יום א-סאבע" כי גורם ביטחוני ישראלי הגיע לקהיר ונפגש עם גורמים בכירים במדינה. בין היתר, דווח, דנו הצדדים בפגישה בהתפתחויות הביטחוניות האחרונות בחצי האי סיני ובסוגיית ההברחות והמסתננים.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 17/09/2013 12:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
עובד חוגי במהלך הדיון
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: גיל יוחנן
יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים