שתף קטע נבחר

מרכזי קליטה למבקשי מקלט

הגעתם של מבקשי מקלט לדרום תל אביב אינה גזירה משמיים. קליטתם במרכזי קליטה ומתן היתרי עבודה היו מקלים את הנטל על שכונות הדרום

בג"ץ קבע את המובן מאליו: מעצר מינהלי של מבקשי מקלט אינו יכול לשמש אמצעי הרתעה. לא ניתן לכלוא גברים, נשים וילדים רק כדי לנסות ולמנוע בואם של אחרים. את מחיר הזחיחות של הממשלה ופקידיה שילמו יותר מ-2,000 אנשים שהמדינה כלאה במשך שנה וחצי בתנאים בלתי ראויים בלי שהייתה הצדקה למעצרם. אנשים אלה ישוחררו, אך הצלקות לא יימחקו במהרה.

 

התוכנית שגיבשה ממשלת ישראל למאבק במבקשי המקלט מאפריקה מבוססת על כוחנות ופגיעה בעוד אוכלוסיה מוחלשת. בדומה לכלים שהפעילה ממשלת נתניהו ומפעילה כלפי אוכלוסיות מוחלשות אחרות, "הפרד ומשול" מהסוג הזול ביותר. האתגר הגדול של ממשלת נתניהו יהיה כעת לגבש אלטרנטיבות ודרכי פעולה אחרות שיפגעו פחות בכל האוכלוסיות המוחלשות.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

בג"ץ הגן גם עליכם / טלי קריצמן אמיר

הון שחור יציל מעוני / דן אלון

 

הגעתם של מבקשי מקלט לדרום תל אביב אינה גזירה משמיים. ניתן ואפשר היה לפעול בדרכים שונות כדי לפזר את הקהילה במקומות שונים ברחבי הארץ, ולאו דווקא בשכונות דרום תל אביב. מדינת ישראל יודעת לקלוט מהגרים כשהיא רוצה בכך. היא קלטה יותר ממיליון עולים על פני עשור. הידע והניסיון קיימים כאן. קליטתם של מבקשי מקלט במרכזי קליטה ברחבי הארץ הייתה מקלה את הנטל על שכונות הדרום. גם תמריצים כלכליים למעסיקים יכולים היו לסייע בפיזור האוכלוסיה.

 

קיימות דרכים נוספות להקל על שתי הקהילות שחיות יחד בדרום תל אביב. ראשונה היא להעניק למבקשי המקלט היתרי עבודה. נכון, העובדה שיעבדו בצורה מסודרת לא תגרום להם בהכרח לעזוב את שכונות דרום תל אביב, אבל היא תגרום להם לגור שניים-שלושה אנשים בדירה אחת ולא 15. גם מבקשי המקלט לא נהנים לגור בתנאים כאלה, שללא ספק משפיעים על איכות חייהם של השכנים. לו יכלו להתפרנס בכבוד, היו ודאי נוהגים אחרת ובכך היה משתפר המצב בבית המשותף.

 

מתן היתרי עבודה היא בראש ובראשונה אינטרס של החברה הישראלית. בהיעדר היתרים הופכים מבקשי המקלט לטרף קל למעסיקים. רבים עובדים בשכר זעום, שמשפיע דווקא על שכרם של עובדים ישראלים בעבודות שבהן השכר והתנאים נמוכים ופוגעניים מלכתחילה.

 

מתן היתרי עבודה ייאפשר לא רק למעסיקים חזקים כמו התאחדות המלונות להעסיק מבקשי מקלט בישראל, אלא גם לכל בעל עסק אחר שחושש כיום מהעסקה בשל האיומים והאכיפה נגד מעסיקים.

 

גם מערכת הבריאות הציבורית תרוויח מעבודתם של מבקשי מקלט בהיתר. אם תשכיל המדינה לבטח את מבקשי המקלט בביטוח בריאות ממלכתי, הרי שסכומי הביטוח ינוכו ממשכורתם ויוזרמו למערכת הבריאות הציבורית שכל כך זקוקה להם.

 

לצד עידוד הקהילה להשתקע באזורים שונים ומתן היתרי העסקה, יש להשקיע משאבים נוספים בשכונות דרום תל אביב ובאזורים מוחלשים הסובלים עשרות שנים מהזנחה מצד הרשויות. יש להפנות משאבים לחינוך, לרווחה, לבריאות, לתשתיות, לתחבורה ולדיור. התערבות ממשלתית זו תסייע להיחלצות תושבי אזורים אלו ממעגל המצוקה, ותסייע בהפחתת הנטל על האזורים המוחלשים עקב השתקעות מבקשי מקלט בקרבם. את ההשקעה ניתן לממן, לפחות באופן חלקי, מהסכום הלא-מבוטל שנחסך מימי הכליאה הרבים שייחסכו.

 

אימוץ מדיניות שתתבסס על עקרונות אלו של שמירה על זכויות מבקשי המקלט, תאפשר את השתלבותם היעילה והמבוקרת בישראל או את השתלבותם המחודשת בארצות מוצאם של חלקם, כשיוכלו לשוב אליהן.

 

עו"ד רעות מיכאלי, מנכ"לית מוקד סיוע לעובדים זרים

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
לחלץ את הזרים ממעגל העוני. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים