שתף קטע נבחר

"הגרעין האיראני הוא שאלה של זהותנו"

נשיא איראן חסן רוחאני פרסם טור ב"וושינגטון פוסט" בו טען כי המו"מ על תוכנית הגרעין היה "בזבוז של זמן רב מדי בדיונים על מה איננו רוצים". רוחאני אף הציע לתווך במשא ומתן בסוריה בין אסד לבין האופוזיציה

נשיא איראן ממשיך במתקפת הקסם על האמריקנים: יממה לאחר הראיון לרשת NBC פרסם הלילה (ו') חסן רוחאני טור ב"וושינגטון פוסט", המכוון ישירות לנשיא אובמה ולממשלו. אובמה ורוחאני ינאמו בעצרת האו"ם ביום שלישי בשבוע הבא, ולמרות שדובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר שלא מתוכננת פגישה, אי אפשר להוציא מכלל אפשרות לחיצת יד והזדמנות צילום משותפת בשולי העצרת, להפשרת הקרח בין שתי המדינות מאז עליית חומיני לשלטון בשנת 1979.

  

מסר מטהרן - דיווחים אחרונים ב-ynet:

פרשנות: מה מסתיר החיוך של רוחאני לאובמה

אובמה פתוח לשיחות, "אם איראן רצינית"

רוחאני: רוצים שלום, ישראל מחרחרת מלחמה

רוחאני ל-NBC: "לעולם לא נפתח נשק גרעיני"

 

רוחאני, שנקט צעד תקשורתי דומה לזה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שפרסם לפני כשבוע טור ב"ניו יורק טיימס", לא התייחס בדבריו במישרין לישראל או לסכסוך הישראלי פלסטיני, כתב בטור

שהיציאה שלו לעצרת האו"ם בניו-יורק היא הזדמנות של המערב להגיע עמו להסכמים, ושהוא יוצא עם רוח גבית של הציבור שבחר בו. ממשל אובמה מצידו משתוקק לדיאלוג ישיר, אבל לדבר על חיסול פרויקט הגרעין. זו אינה ההצעה של רוחאני בטור זה, בו הוא מגדיר את הגרעין כנושא של "זהות לאומית". רוחאני מציע לאמריקנים להתפשר, שכן העולם מורכב, וזה לא משחק על "הכל או לא כלום". רוחאני אף מזכיר לאמריקנים שהמשחק החד צדדי "על כל הקופה" בעיראק ובאפגניסטן לא הצליח, ומציע "לתווך במשא ומתן בין משטרו של אסד לבין האופוזיציה הסורית".

רוחאני מונה בטורו את האתגרים של העולם, בהם טרור, קיצוניות, התערבות של צבאות זרים, עסקי סמים ופשעים מקוונים, כאילו שאיראן אינה מממנת ומחוללת הטרור הגדולה ביותר בעולם. הוא משמיע מילים רכות, הנעימות למערב, לאחר המילים הבוטות של אחמדינג'אד, אבל בפועל הוא חוזר על אותו ניגון ישן ששמענו גם מהנשיא המתון הקודם, חתאמי. רוחאני, כמו חתאמי, שייך למשטר האייתוללות.

 

ישראל אינה מוזכרת אמנם בשמה בטור של רוחאני אבל רוחה מרחפת מעליו כשהנשיא האיראני כותב ש"אנחנו חייבים להתמודד עם חוסר הצדק הרחב והיריבויות שמתדלקות אלימות ומתחים". רוחאני כמו קודמיו, אינו רוצה לדבר רק על הגרעין, אלא להגיע להבנות ופשרות בנושאים כמו סוריה ובחריין.

 

רוחאני שאמר אתמול בראיון ל-NBC שאיראן אינה רוצה פצצה גרעינית, כתב בטור שלו שגרעין לצרכי שלום הוא זכות של איראן ושמירה על כבודה. עמדת ארה"ב היא שלאיראן יש זכות לגרעין לצרכי שלום, אבל היא חייבת לפעול בשקיפות לביטול פרוייקט הפצצה הגרעינית.

 

רוחאני גם מנסה להשתחרר מעניבת החנק של הסנקציות. הוא יודע שברגע שהמערב יתחיל להסיר את הסנקציות, הוא לא יחזור ויטיל אותן. זהו המפתח להבנת המופע האיראני שמגיע לאו"ם. 

 

לדבריו, הוא תומך ב"דיאלוג בונה. אין פירושו ויתור על זכויותיך, אלא דיון עם הגורמים שסביבך על בסיס שיוויון וכבוד הדדי, התייחסות לדאגות המשותפות והשגת מטרות משותפות". לדבריו, גישה אחרת "תוביל להפסד של כולם".

 

"אנחנו חייבים לשים לב לנושא הזהות כמפתח למנוע המתיחות במזרח התיכון ומעבר לו", מוסיף רוחאני: "נושא זה כולל גם את תוכנית הגרעין שלנו שנועדה למטרות שלום. עבורנו, השליטה על מחזור הדלק הגרעיני וכוח גרעיני היא גם נושא של גיוון מקורות האנרגיה שלנו, אבל גם שאלה של מי הם האיראנים כעם, דרישתנו לכבוד ולמקומנו בעולם. בלי תפישה מקיפה של נושא הזהות, נושאים רבים יוותרו ללא פתרון".

 

רוחאני מציע גישה כפולה לפתרון המתיחות: "ראשית, עלינו לפעול יחד לדיאלוג לאומי, בין אם

 בסוריה ובין אם בבחריין. עלינו ליצור אווירה שבה עמי האזור יכולים להחליט מה יעלה בגורלם. כחלק מזה, אני מכריז על נכונות ממשלתי לסייע בתיווך הדיאלוג בין המשטר הסורי לאופוזיציה".

 

"שנית, עלינו לטפל באופן נרחב יותר בעוולות וביריבויות שמתדלקות את האלימות ואת המתיחויות", הוא מוסיף. "אנחנו ושותפינו הבינלאומיים בזבזנו זמן רב - אולי זמן רב מדי - בדיון על מה אנחנו לא רוצים במקום על מה אנחנו רוצים. זה לא ייחודי ליחסים הבינלאומיים של איראן".

 

"אחרי יותר מעשר שנים של משא ומתן הלוך ושוב, ברור לכולם מה כל הצדדים לא רוצים לגבי תוכנית הגרעין שלנו. הדינמיקה דומה גם בסכסוך בסוריה", טוען רוחאני. "הגישה הזו אולי שימושית כדי למנוע מעימותים קרים להתלהט, אבל לא לנוע מעבר לקיפאון. במקום להתמקד במה נרצה למנוע, עלינו לחשוב ולדבר על איך לגרום לדברים להשתפר".

 

סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית מרי הארפ אמרה אמש בעקבות ראיונותיו של רוחאני: "הנחנו על השולחן תוכנית או הצעה ואנחנו מחכים לממשלת איראן להגיב עליה. לא ראינו תשובה עניינית עדיין. אנחנו מקווים שהממשלה החדשה תנצל את ההזדמנות להיות מעורבת בתכנים של ההצעה שלנו ולהתקדם במסגרת השיחות עם שש המעצמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים