שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי, AP, AFP, MCT

אחמדינג'אד אאוט: רוחאני ואסד בלב העצרת

שנה אחרי איור הפצצה של נתניהו וללא נשיאה המתריס של איראן, צפוי הכינוס השנתי של האו"ם לנטוש מעט את הנושא הפלסטיני ולעסוק בעיקר במגעים הדיפלומטיים בסוריה ובציר החדש שנובט בין וושינגטון לטהרן

איראן וסוריה צפויות לעמוד במוקד הכינוס ה-68 של העצרת הכללית של האו"ם, שייפתח רשמית ביום שלישי. הקו האדום של תוכנית הגרעין האיראנית שמתח ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך העצרת הקודמת דהה מעט לאחר בחירתו של חסן רוחאני, וכעת, כך נראה, כוכב דילפומטי חדש כובש את ניו יורק. נאומי המנהיגים ישודרו בכל רחבי העולם, אך המופע המרכזי יתנהל דווקא בשולי העצרת, ויכלול הקשבה מערבית דרוכה לנשיא איראן, וציפייה לשינוי הטון והמעשים בשטח.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

עיירה בחרדה: ניאו-נאצים מייסדים קהילה

א-שבאב - ארגון הטרור שמכה בקניה

 

לעת עתה, לא ברור אם רוחאני ייפגש עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, אך על פי הערכות שני המנהיגים מעוניינים להוציא לפועל לפחות לחיצת יד סמלית - לראשונה מאז עליית חומייני לשלטון ב-1979 - ולהזין מעט את הדיאלוג הפומבי ביניהם. אובמה צפוי להגיע לניו יורק מחר ולעזוב לאחר נאומו ביום שלישי, כשלוח הזמנים שלו מציג פגישות מתוכננות עם נשיאי ניגריה, לבנון וכן עם יו"ר הרשות אבו מאזן. לכן, ארוחת הצהריים המסורתית שעורך מזכ"ל האו"ם באן קי מון תספק את ההזדמנות העיקרית ללחיצת היד האמורה. "אינני יכול לחזות את כל המפגשים שיקרו", הדגיש סגן יועץ הנשיא לביטחון לאומי בן רודס.

נשיא איראן, מזכ"ל האו"ם ונשיא ארצות הברית (צילום: רויטרס, AP, AFP) (צילום: רויטרס, AP, AFP)
נשיא איראן, מזכ"ל האו"ם ונשיא ארצות הברית(צילום: רויטרס, AP, AFP)
 

לבד מנאומו הצפוי של רוחאני, ייבחן נשיא איראן גם בשתי הופעות אחרות - מפגש של המדינות הבלתי מזדהות והופעה בפני המכון לקשרי חוץ, אך אלו, בנוסף למפגשיו הבלתי רשמיים בשולי העצרת, יהוו עבור הממשל האמריקני נקודת פתיחה בלבד. "תמיד הבהרנו שנקבל החלטות על פי מעשי הממשלה האיראנית, לא על פי המילים", הדגיש רודס. 

 

"דיפלומטיה על סטרואידים"

מתחם האו"ם בניו יורק מהווה בפועל מאחז בינלאומי ומספק במה למנהיגי המדינות שמכוונים את נאומיהם לצופים המקומיים. כך מינפו בעצרות הקודמות נשיאי ונצואלה, איראן ולוב את המעמד המכובד לכדי זירת תעמולה. הוגו צ'אבז ירק והצטלב על הדוכן משום שג'ורג' בוש נאם קודם לכן, מועמר קדאפי השתלט על המיקרופון במשך שעות ומחמוד אחמדינג'אד עמד במוקד נטישה דיפלומטית המונית של מנהיגים. השבוע, כך נראה, הנאומים המתלהמים יפנו מקום לדיפלומטיה אמיתית.

 

ההסכם האמריקני-רוסי שאמור לנטרל את הנשק הכימי של סוריה, בנוסף לניסיון להשיג פתרון פוליטי שיביא להפסקת מלחמת האזרחים, צפויים להעסיק את הדיפלומטים. ארצות הברית ובנות בריתה מעוניינות בהחלטה אפקטיבית באו"ם, רוסיה וסין בולמות את המאמץ וכינוסם של כל מנהיגי המדינות הרלבנטיות באותו אזור עשוי לזרז מאוד את הפעולות והמגעים, בבחינת הזדמנות חד-שנתית לפעילות דיפלומטית "על סטרואידים".

 

בעוד העולם יהיה קשוב לנאום רוחאני, יידחק הנושא הפלסטיני לשוליים. שנה לאחר שבקשת אבו מאזן להכיר ברשות כמדינה חברה מיקד את תשומת הלב הבינלאומית, יסתפק הפעם יו"ר הרשות בפגישה עם אובמה, כהכנה לפגישת נשיא ארצות הברית עם ראש הממשלה נתניהו ב-30 בחודש בבית הלבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש הממשלה בעצרת האו"ם, אשתקד
צילום: רויטרס
צילום: AFP
הפגנת תמיכה בישראל, אשתקד
צילום: AFP
מומלצים