שתף קטע נבחר

נוהרים לאי החדש שנוצר מרעידת האדמה

העולם כולו מרותק עדיין לאי שהתרומם מקרקעית הים בעקבות רעש האדמה שפקד ביום ג' את פקיסטן. השלטונות מזהירים כי הוא פולט גזים ומסוכן לבני אדם, אבל תושבים עולים על סירות ושטים עליו. מה פשר התופעה, ומה קרה כשמבקרים החליטו להצית עליו סיגריה? צפו בתמונות

כוחות של חיל הים של פקיסטן פקדו היום (ד') לראשונה את האי הקטן שנוצר אתמול בעקבות רעש האדמה החזק - בעוצמה 7.7 דרגות - מול חופי המדינה. גיאולוגים אמנם מכירים את התופעה של היווצרות איים בים כתוצאה מרעידות אדמה, אולם הפעם האי נוצר קרוב מאוד לחוף כך שכל אדם יכול לראותו בעין בלתי מזוינת.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

רעש האדמה שהיכה בפקיסטן אתמול בצהריים והביא למותם של לפחות 285 בני אדם יצר אי עשוי בוץ, אבנים וגז מבעבע שהתרומם מקרקעית הים. "רעש חזק שכזה מתחת לאדמה גורם תסיסה רבה", הסביר זאהיד ראפי, מנהל המכון הססמולוגי הלאומי של פקיסטן.

 

תושבים צועדים על האי החדש. גודלו - כמעט כמו מגרש טניס ()
תושבים צועדים על האי החדש. גודלו - כמעט כמו מגרש טניס

איים דומים קודמים נעלמו עם בוא גשמי המונסון ()
איים דומים קודמים נעלמו עם בוא גשמי המונסון

 

האי הופיע מול חופי גוואדאר, נמל המרוחק כ-533 מקראצ'י, העיר הגדולה בפקיסטן, וכ-120 קילומטרים מאיראן. הגאולוג מוחמד דניש מחיל הים הפקיסטני סיפר לערוץ הטלוויזיה "גאו" בפקיסטן כי צוות של חיל הים המקומי ביקר היום באי. הוא סיפר כי גובה האי כ-18 מטרים, רוחבו כ-30 מטרים ואורכו כ-76 מטרים, מה שהופך אותו למעט גדול יותר ממגרש טניס וקצת קטן יותר ממגרש כדורגל.

 

היווצרות איים שכאלה, כאמור, אינה לחלוטין לא-שגרתית עבור מדענים הבוחנים את כדור הארץ ואת תנועותיו החדות-לעתים. מרקו בורנהוף, פרופסור לססמולוגיה מגרמניה, הסביר שאיים כאלה יכולים להיווצר באחת משתי דרכים. בתרחיש הראשון, קרום כדור הארץ מתרומם בצורה חד אל מחוץ למוות. בשני, רעידת האדמה יוצרת תנועה ושחרור של גזים הלכודים באדמה, וכתוצאה מכך נוצרת תנועת עפר המכונה "הר געש של בוץ".

 

מומחים עדיין מנסים לקבוע מה גרם להיווצרות האי, אולם ייתכן שבמקרה שלו אכן מדובר בתופעת "הר געש של בוץ", לדבריו של ראפי. מדענים יצטרכו לנתח את החומר שממנו בנוי האי.

 


אטרקציה עולמית. "אנשים לקחו אבנים למזכרת" ()
אטרקציה עולמית. "אנשים לקחו אבנים למזכרת"

רעידת האדמה האדירה גרמה גם לקטל - 285 הרוגים לפחות ()
רעידת האדמה האדירה גרמה גם לקטל - 285 הרוגים לפחות

 

הופעתו של האי במי הים של פקיסטן ריתקה המונים שהגיעו לחוף ועלו על סירות כדי לבקר באי. הם עשו זאת למרות אזהרותיהם של אנשי הרשויות, המודאגים מהגז הנפלט מהאי. מים נראו מבעבעים בקצותיו, במסגרת מה שנראה כפליטת גזים. פקיד ממשל מקומי בכיר שביקר באי אמר כי באזור הורגש ריח של גז שגרם להבזקים כשאנשים הדליקו סיגריות, וכי דגים מתים נראו צפים על פני המים בסביבות האי. הוא סיפר גם כי תושבים מקומיים לקחו אבנים מהאי למזכרת.

 

בורנהוף הסביר כי בניגוד להרי געש של לבה, המתקשחים כשהם עולים אל מעל לפני הקרקע ומתקררים, "הרי געש של בוץ" בדרך כלל אינם

יוצרים מבנה סלעי, אף שהם יכולים להתקיים לאורך זמן רב. לדברי מוחמד ארשד, הידרולוג בחיל הים של פקיסטן, איים כאלה כבר הופיעו בעבר מול חופי מקרן שבפקיסטן. אחרי רעידות אדמה שפקדו את המדינה בשנים 1999 ו-2010 התרוממו שטחי אדמה באזורים שונים מול החוף, השוכן כ-282 קילומטרים ממזרח לגוודאר.

 

כל האיים האלה נעלמו בחזרה לים בתוך שנה מרגע הופעתם, עם הגעת גשמי המונסון השוטפים את פקיסטן מדי קיץ.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הר געש של בוץ. האי הקטן מול פקיסטן
מומלצים