שתף קטע נבחר

מרגל של משמרות המהפכה נעצר בנתב"ג

לטענת השב"כ, אזרח בלגי שגויס למודיעין האיראני נעצר בחשד שהגיע ארצה למטרות ריגול: "נשלח לבסס פעילות עסקית שתספק מסווה לפעילות המודיעין האיראני, צילם את בניין שגרירות ארצות-הברית בתל אביב וניסה לעקוב אחר המתרחש בו". הוא שהה בישראל לפרקים עד שנעצר ב-11 בספטמבר

האם איראן ניסתה לאסוף מידע בישראל? השב"כ עצר אדם שלטענת הארגון הוא סוכן מודיעין בלגי ממוצא איראני, המשתייך למשמרות המהפכה, בחשד שהגיע לישראל כדי לרגל אחרי מתקנים ישראליים ואמריקניים תמורת מיליון דולר. כך הותר הבוקר (יום א') לפרסום.

 

עדכוני חדשות נוספים ב-ynet:

ליברמן: מתקפת הפייסנות האיראנית שקרית

הסעודיות דורשות לנהוג; שייח: "מזיק לרחם"

 

בשב"כ טוענים כי עלי מנצורי (55), איש עסקים שנכנס לישראל בעזרת אזרחותו הבלגית תחת השם אלכס מנס, הונחה על ידי מפעיליו להקים בישראל תשתית עסקית שתספק מסווה לפעילות המודיעין האיראני בישראל ותשמש את הגורמים האיראניים לצרכיהם באזור. לצורך כך הוא הונחה לבקר בארץ, לקשור קשרים עסקיים וליזום חוזים שיאפשרו פעילות עסקית ממושכת. לבסוף נעצר לאחר שגם צילם את בניין שגרירות ארצות-הברית בתל אביב במטרה לעקוב אחר המתרחש בו. התצלומים נתפסו בעת מעצרו בנתב"ג ב-11 בספטמבר.

מנצורי על רקע העיר תל אביב ()
מנצורי על רקע העיר תל אביב

תל אביב כפי שצילם העצור ()
תל אביב כפי שצילם העצור

צילם גם את נתב"ג ()
צילם גם את נתב"ג
 

בחקירתו בשב"כ תיאר העצור את תהליך גיוסו והפעלתו על ידי גורמי ביון איראניים. הוא שהה בישראל ביולי 2012 ובינואר 2013, וביקורו השלישי החל ב-3 בספטמבר והסתיים עם מעצרו.

 

בשב"כ טוענים כי הוא גויס על ידי היחידה למבצעים מיוחדים של משמרות המהפכה, הגוף שאחראי לפיגועי טרור רבים ברחבי העולם, ונשלח לישראל כדי להקים בה חברות עסקיות שיוכלו לשמש בסיס לפעילות חשאית של מנגנוני השלטון האיראניים. בתמורה לפעילותו הובטח לו סכום של מיליון דולר.

 

מהשב"כ נמסר עוד כי הפעלתו של מנצורי בישראל בוצעה על ידי היחידה למבצעים מיוחדים של "כוח קודס", אשר בראשה עומדים חאמד עבדאללהי ומג'יד עלווי. מעליהם עומד קאסם סלימאני, מפקד כוח-קדס של משמרות המהפכה.

 

תפקיד היחידה למבצעים מיוחדים הוא בין היתר הוצאה לפועל של פיגועים נגד ישראל, הן בחו"ל והן בתחומה, ונגד יעדים אחרים שאיראן פועלת נגדם במערב ובמזרח התיכון. בישראל חושדים כי איראן ניסתה להסתייע במנצורי גם במאמציה לעקוף את האמברגו בתחום הסחר והעברות הכספים.

החשדות נגד מנצורי על פי השב"כ ()
החשדות נגד מנצורי על פי השב"כ

אחד הצילומים של השגרירות שנתפסו אצל מנצורי ()
אחד הצילומים של השגרירות שנתפסו אצל מנצורי
 

מהחקירה עלה כי מנצורי נולד וחי עם משפחתו באיראן עד 1980. אז עבר לטורקיה, שם התגורר עד 1997 והחל לפעול במישור העסקי. בשנה זו קיבל מנצורי ויזה שאיפשרה לו להתגורר בבלגיה על רקע עסקיו. ב-2006 קיבל אזרחות בלגית לאחר שנישא לאזרחית המדינה, ממנה התגרש בהמשך. באותה שנה החליף את שמו לאלכס מנס כדי לטשטש את זהותו האיראנית.

 

הכיסוי: שיווק חלונות, קירוי למסעדות

מנצורי סיפר בחקירתו בשב"כ כי ב-2007 שב לאיראן ומאז פעל להרחבת פעילותו העסקית בתחומה, כמו גם בבלגיה ובטורקיה. במהלך שנים אלה התגורר לסירוגין באיראן, טורקיה ובריסל ונישא בשנית, הפעם לאזרחית איראן. אזרחותו האירופית ופעילותו העסקית סימנו אותו כיעד אטרקטיבי לגיוס מצד גורמי המודיעין האיראנים.

 

לאורך השנים ניהלו עמו גורמים שונים במנגנוני השלטון מגעים. בראשית 2012 קיבל הצעה מפורשת לפעול מטעמם מול ישראל. הוא הונחה לבקר בארץ, לקשור קשרים עסקיים וליזום חוזים שיאפשרו פעילות עסקית ממושכת.

 

בהתאם להנחיות מפעיליו השתמש מנצורי בכיסוי עסקי של מסחר ושיווק חלונות וקירוי לחנויות ומסעדות. בניסיונותיו ליצור קשרים על בעלי עסקים בתל אביב הוא הקפיד להציג עצמו כאיש עסקים בלגי ונתמך אף באתרי אינטרנט ופייסבוק שהציגו פעילות עסקית שלו לכאורה.

 

על פי השב"כ, בחקירתו הוא תיאר את תהליך גיוסו והפעלתו במשך חודשים ארוכים על ידי גורמי המודיעין האיראניים ומסר פרטים רבים על מפעיליו ועל דרכי ההתקשרות ביניהם. חלק ממפעיליו האיראניים שפרטיהם נמסרו על ידו הם: חאג'י מצטפא, בכיר בדרג מטה שפגש במנצורי ובירר עמו את מצב ביצוע משימותיו בישראל; חאג'י חמיד נעמתי, איש הקשר המרכזי; חאג'י מצטפא, מפעיל שהשתתף בפגישות עם מנצורי; ומהדי חנבבאי שהנחה את מנצורי במשימות בישראל.

 

מנצורי סיפר עוד כי הונחה על ידי מפעיליו לטשטש את הגעותיו לאיראן שאליה טס לאחר ביקוריו בישראל, לצורך דיווח למפעיליו ועל מנת לקבל תדרוך מצדם. מפעיליו האיראניים קיוו כי זהותו הבלגית תאפשר לו לעקוף את מערך הבידוק הישראלי הקפדני בנמל התעופה בן גוריון.

 

בשב"כ הדגישו כי "כוח קודס" של משמרות המהפכה עומד מאחורי הפיגוע בו נפצעה עובדת השגרירות בדלהי בפברואר 2012 וכן מאחורי ניסיונות הפיגוע בבנגקוק ובטביליסי כמו גם כמה פיגועים שסוכלו במהלך השנים האחרונות באזרבייג'אן, קניה וניגריה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים