שתף קטע נבחר

ברומא התנהג כטבעוני: 6 המלצות ומתכון

אורי שביט גמעה הררי גלידת פירות, פסטה עם ברוקולי ופטריות פורצ'יני על האש וחזרה כדי לספר לכם כמה טעים להיות טבעוני ברומא. יש גם מתכון לפסטה

הייתי באיטליה פעמיים מלהיבות ומרגשות - בפעם הראשונה כשנסעתי עם קבוצת חברים אהובים ובן זוג להתחתן בעיירה ציורית, ובפעם השנייה כשבבטני החל לצמוח אדם זעיר. בראשונה חרשתי היטב את אזור טוסקנה ומעט צפונית לה, ובביקור השני את החוף הדרומי.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

לרומא לא הקדשנו יותר מיומיים זריזים וזכרתי אותה כעיר עוצרת נשימה שאי אפשר להפסיק להלך בה, להתפעל מכל מה שהיא מציעה - מיופייה, ממסעדותיה, מחנויותיה ומהשפה המתנגנת של יושביה. איטליה כולה הייתה עבורי פקעת של זיכרונות טובים וטעימים.

 

יפה שם, לא? רומא (צילום: shutterstock)
יפה שם, לא? רומא(צילום: shutterstock)

 

בשנים שחלפו מאז הנסיעה האחרונה לשם הפכתי לבן אדם אחר - בן הזוג ההוא כבר "לשעבר", התינוק הזעיר יותר גבוה ממני, ואת עולמי הקולינארי טלטלתי לחלוטין מתוך תפיסה שאין סיבה שמה שמשמח ומענג אותי, יהיה כרוך בכל כך הרבה סבל לאחר.

 

מהיכרותי עם המטבח האיטלקי (ועם כמה אנשים שחיו שם או טיילו), ידעתי שלא תהיה בעיה למצוא אוכל טבעוני נפלא ברחובותיה של רומא הנהדרת. וכך ארזתי את עצמי יחד עם המשפחה, ועלינו על מטוס לאיטליה.

 

מעלית הזמן

כן, יש אתר תיירותי בשם הזה (ביקרנו, מקרינים שם סרטון חביב על תולדות רומא שמעביר את הסיפור בצורה מרתקת לילדים). אבל אני הרגשתי שמעלית הזמן לוקחת אותי מישראל שנת 2013 לזמנים בהם חלב סויה אפשר היה למצוא רק בבית מרקחת (בחיי, זה מה שמספרים שהיה כאן לפני עשור). במילים אחרות - המודעות של הרומאים העכשוויים לנושא הטבעונות ולזכויות בעלי חיים שואפת לאפס, לפחות באזורים המרכזיים.

 

אמנם, המלצרים שמשרתים הרבה תיירים בדרך כלל יבינו על מה אתם מדברים וחלקם אפילו ישתדלו מאד לסייע, אבל אין מה לצפות להיכרות עם המילה עצמה (vegano/vegana) כמעט בשום מקום, שלא לדבר על מנות מסומנות בתפריטים. לזה תוסיפו רגלי חזירים, ערימות של גבינה ולא מעט חנויות לממכר מוצרי עור ופרווה שמציגות את מרכולתן לראווה.

 

כנראה השמועה על ההתנגדות העולמית ההולכת וגוברת לצריכתם עדיין לא תורגמה לאיטלקית. או במילים אחרות, ברלין זה לא כאן.

 

כל זה כמובן לא אומר שאי אפשר לאכול נפלא ברומא. יש כמות לא עצומה של מקומות טבעונים או ידידותיים במיוחד - רשימה ממצה שלהם תמצאו באתר happycow.com, אבל אם אתם סתם משוטטים (כמו שאנחנו עשינו רוב הזמן) ורוצים לאכול (כמו שאנחנו רצינו כל הזמן), בכל מסעדה יגישו לכם פסטה ברטבים שונים עם עגבניות, חצילים, ברוקולי או ירקות אחרים (רק זכרו לבקש פסטה בלי ביצים); פיצה בלי גבינה (יש אחת קלאסית כזאת, בשם פיצה מארינרה); סלטי ירקות למיניהם; ירקות צרובים או מטוגנים (הכוכב: ארטישוק רומאי) ואולי גם ריזוטו פטריות על בסיס שמן זית.

 

כמובן שתמיד כדאי להסביר ממה אתם נמנעים, כך שלא תקבלו פסטה ברוטב עגבניות עם הר של פרמז'ן, למשל.

 

ככל שתאכלו במסעדות איכותיות יותר יעלה הסיכוי שלכם לאכול אוכל טעים ומענג, להצליח לשנות מנות כך שיוציאו מהן מרכיבים מן החי ולהיתקל בחומרי גלם משובחים מן הצומח. והכי חשוב - הרומאים מכינים גלידה איטלקית משובחת על בסיס סויה או על בסיס פירות בלבד, שאי אפשר להפסיק לאכול. אכן, צרות.

 

לפני שממליצים: כמה מילים על קניות של אוכל ברומא

  • אל תחמיצו את השוק המקסים קאמפו די פיורי (Campo de' Fiori) שיש בו שפע של ירקות נהדרים, תבלינים, פסטות ועוד. מסביבו וברחובות הסמוכים נמצאות מסעדות חביבות שמגלות פתיחות וסניף של פאסט פוד טבעוני שמצאנו והיה סגור, לא ברור אם לשיפוצים או לתמיד. גם במרכולים תמצאו ירקות ופירות יפים, אבל מגוון המזון הטבעוני לא עצום.
  • ומה לגבי ההיצע בסופר? בסופרמרקטים גדולים יותר ניתן למצוא מוצרים טבעוניים - יוגורטים, חלב סויה או אורז וגם המבורגרים צמחיים, למי שמשתכן בדירה עם מטבח. ואפשר לחפש גם חנויות טבע, בהן ודאי תמצאו מבחר רחב יותר.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

1. צמחו-טבעונית מושקעת: איל מארגוטה ריסטו-ארטה - Il Margutta RistorArte

באחד הרחובות הציוריים בעיר העתיקה נפתחה כבר בשנת 1979 מסעדה צמחונית-טבעונית, שמאחוריה אידיאולוגיה של כבוד לטבע ולבעלי חיים לצד אהבת אמנות ואופנה. כשהגענו, המסעדה רחבת הידיים ומעוטרת עבודות האומנות שקקה מקומיים, עדות לכך שהחזון של בני הזוג שהקימו אותה להפוך אותה למרכז תרבות - כנראה הצליח.

 

התפריט עשיר ומגוון (חבל רק שמרופט ומתפרק), ויש בו מגוון גדול מאד של מנות מסומנות שהן טבעוניות או כאלה שניתן להפוך לטבעוניות. יש תפריט טעימות טבעוני בן 7 מנות (55 יורו לאדם), אבל אנחנו הלכנו על מנות בודדות. ביניהן היו מוצלחות מאד (כמו פסטה ברוטב עגבניות שרי ותאנים, שהעניקה לי השראה למתכון שבהמשך) וגם נפילות מביכות (לחם יבשושי וגוואקמולי תפל). בכל מקרה, החוויה בכללותה מומלצת וכנראה מדובר במסעדה העילית ביותר המכוונת לקהל היעד.

 

Il Margutta RistorArte

Via Margutta, 118

http://www.ilmarguttavegetariano.it

 

2. המשפחתית הידידותית: אדי - Edy

אם רוצים לטעום מהקלאסיקה המקומית, כטבעונים או סתם כאוהבי אוכל טעים, המסעדה המשפחתית הזאת היא אחד המקומות המוצלחים לאכול בו: השירות סופר ידידותי ומקצועי, כולל היכרות עם המונח טבעונות (באנגלית) ונכונות להתאים את המנות לצרכינו. והעיקר - האוכל מעולה.

 

בין המנות המוצלחות יש פסטה מלנזנה (בלי הגבינה), פסטה ברוקולי והשיחוק - צלחת גדושה פטריות פורצ'יני צרובות על הגריל ונימוחות להפליא עם תפוחי אדמה (כל מי שלא זכה לאכול את הפטרייה הזאת בטריותה - עופו על זה!). יין הבית הלבן שמגיע בחצי קראף מוצלח ביותר, וכך גם החשבון שהיה מהיותר זולים שקיבלנו במסעדות ברמה הזו (39 יורו ל-3 נפשות). כיף, נעים וטעים.

 

Edy

Vicolo del Babuino 4

Tel: +39 06. 36001738

http://www.ristoranteedy.it/

 

3. המקומית העדכנית: דה אנזו-אל - Da Enzo Al  

לא שמדובר במסעדה חדשה או טרנדית, אבל המקום הקטן והצנוע שפועל כבר 40 שנה ברובע טְרֵסְטֶ‏וֶ‏ורֵה (Trastevere) שעל נהר הטיבר, מחובר לגמרי למגמות הבולטות בקולינריה הבינלאומית העכשווית: אוכל טרי, מקומי ועונתי באיכות גבוהה.

 

ליד כל מנה מפורטים המרכיבים, האזור שבהם יוצרו ותו התקן הרשמי שלהם (רובם מן הסתם מרכיבים מן החי). כיף לשבת כאן ולו בגלל המסעדה שוקקת המקומיים - זוגות ומשפחות, צעירים ומבוגרים, לצד תיירים ברי מזל כמונו שהגיעו למקום הנכון בשבת בצהריים ומצאו מקום, בשעה שבחוץ התארך תור הממתינים.

 

אל תוותרו על פסטה ארבייטה חורכת-לשון, על הארטישוקים ועל הפורצ'יני המהממות שמציצות מהוויטרינה, ואם בא לכם לקנח בפירות במחיר מופקע (6 יורו), תוכלו להתענג על תותי יער קטנטנים ונימוחים בסוכר ולימון. אורנה ואלה של רומא.

 

Da Enzo Al 29

via dei Vascellari 29

Tel: +39 06. 58 12 260

http://www.daenzoal29.com

 

 (צילום: אורי שביט)

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

 

4. לונה פארק הגלידה - דלה פאלמה - Della Palma

נחמד לגלות שרומא מספקת חוויית גלידה נפלאה גם למי שנמנע ממוצרים מן החי. גם כאן, כפי הנראה, לא מדובר בפניה לקהל הטבעוני, אלא יותר לשוחרי הבריאות.

 

באחת הגלידריות מצאנו שלט שמפרט את יתרונות גלידת הסויה (ללא לקטוז, ללא כולסטרול, ללא סוכר, ללא שומן מן החי וכדומה), אז יאללה - הרווחנו פעמיים. למי שלא אכפת מהסוכר, אפשר למצוא גם סורבה מעולה, רק תקפידו לברר שלא מתחבאות בו ביצים (כן, זה קורה). שימו לב רק שברוב המקרים גביע הואפל לא טבעוני, לכן לכו על כוסות.

 

150 טעמי גלידה שונים מייצרים בגלידרייה המפורסמת הזאת, לצד מיליון סוכריות, פרחי שוקולד מעוצבים ושפע מוצרים מעודדי עששת נוספים. ביחס לזה, החלק של גלידת הסויה זערורי (כ-10 טעמים, מומלץ להתעלם מהסורבה שלידם שנראה לא משהו בכלל) אבל הטעם מצוין (השוקולד פחות, הפיסטוק והמוקה - מושלמים) והביקור במקום מספק חוויה לקטנים ולגדולים.

 

Della Palma

Via della Maddalena 19

http://www.dellapalma.it/

 

5. הגלידונית הטבעונית - בלו אייס - Blue ice

כמעט בכל אזור שוקק אנשים (כל העיר ההיסטורית בעצם), נתקלנו בסניף של הרשת, שמונה מעל 20 סניפים ומציעה מגוון נאה של גלידות סויה נהדרות בטעמים שונים. באחד הסניפים הציעו לנו באותו המחיר תוספת של קצפת סויה מוצלחת, לצהלת כולנו.

 

Blue Ice

http://www.blueiceitalia.com

 

6. הגלידרייה המשפחתית הותיקה: ג'לאטרייה ולנטינו - Gelateria Valentino

ברחוב קטן, מטר וחצי מהמזרקה המפורסמת פונטנה די טרווי (Fontana di Trevi) מסתתרת גלידרייה שמציעה מבחר של כ-10 סוגי גלידה טבעוניים, אחת מהם מבוססת על סויה והשאר על פירות. כשפניתי לבעלי המקום כדי לברר את סוגיית הביצים בסורבה, הוא ממש נפגע מהרעיון, והצהיר בפניי חד משמעית שהקרם המופלא שהוא מגיש מבוסס על פירות, מים וסוכר. קנינו!

 

Gelateria Valentino

Via Del Lavatore

Tel: +39 06. 6783219

http://www.gelateriavalentino.it

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

פסטה ברוטב עגבניות שרי ותאנים טריות

הפסטה שהוגשה לנו ברומא נעטפה ברוטב חלק, סמיך ומתקתק של תאנים ועגבניות, כזה שמתאים בדיוק לערב קריר של סתיו. ברגע שנחתנו בארץ, הכנתי את הגרסה שלי למעדן עשיר הטעמים הזה.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 חבילה (500 גרם) פסטה קצרה

 

לרוטב:

500 גרם עגבניות שרי תמר, שטופות וחצויות לאורכן

10 תאנים קטנות ובשלות, חצויות לאורכן

1 בצל סגול, קצוץ דק

3 שיני שום, קצוצות דק

1/4 כוס יין אדום

1 כף חומץ בלסמי

1/2 כפית סוכר חום

עלים טריים מ-3 גבעולי תימין

קליפה מגורדת מ-1/2 לימון

2 כפות מיץ לימון טרי

מלח ים

פלפל שחור, גרוס טרי

 

להגשה:

עלי בזיליקום טריים

חצאי תאנים טריות

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית במחבת רחבה. מאדים את הבצל והשום במשך 5 דקות או עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח (זהירות לא לחרוך).
  2. מוסיפים את עגבניות השרי החצויות והתימין הטרי, ומניחים למרכיבים להתבשל כ-10 דקות תוך כדי ערבוב מפעם לפעם, עד לריכוך והגרת נוזלים.
  3. מוסיפים את התאנים ויוצקים יין אדום וחומץ בלסמי. מתבלים בסוכר, מלח ופלפל, מערבבים וממשיכים לבשל בין 5-10 דקות או עד שהתאנים רכות והרוטב מסמיך.
  4. מוסיפים קליפת לימון מגורדת ומיץ לימון, טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן לדרגת אל-דנטה.
  6. מסדרים את המנה: מעבירים את הפסטה לצלחות הגשה ויוצקים עליה מהרוטב עם העגבניות והתאנים. מגישים עם עלי בזיליקום וחצאי תאנים.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
  

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי שביט
אל תוותרו עליה. פסטה ארבייטה
צילום: אורי שביט
מומלצים