שתף קטע נבחר

תיק "כידון": המוסד הסגור נפתח

הסרט "כידון" נכנס אל מאחורי הקלעים של מבצע החיסול המורכב של מחמוד אל-מבחוח בדובאי. ואנחנו חושפים פה בפניכם לראשונה את הדמויות בפרשה מצמרת המוסד ועד אנשי השטח. מי נתן את ההוראה? מי ביצע אותה? ואיך הבכיר לשעבר חזר ובגדול? הנה הם לפניכם: המעורבים בתיק "כידון" מ-א' ועד י'

ב-19 בינואר 2010 חוסל הארכי-טרוריסט, מחמוד עבד א-ראוף אל-מבחוח, מבריח נשק מטעם החמאס. מבצע ההתנקשות שהתרחש בחדרו במלון פאר בדובאי הוכתר בהצלחה גדולה, אך מנגד חשף את מדינת ישראל וארגון הביון שלה לביקורת בינלאומית רבה. מצלמות האבטחה במלון, וגילוי הדרכונים המזוייפים בהם השתמשו המתנקשים חשפו את סוכני המוסד ואת דרכי הפעולה שלו, והביאו למבוכה רבה, וגם לא מעט תקריות דיפלומטיות עם מדינות ידידות.

 

הצצה אל תוך "קודש הקודשים" של המוסד ()
הצצה אל תוך "קודש הקודשים" של המוסד

 

 

אז מה קרה שם? הסרט "כידון" של הבמאי הישראלי-צרפתי עמנואל נקש נכנס אל מאחורי הקלעים של חיסולו של אל-מבחוח, ואנחנו פה ב-ynet חושפים לכם את המעורבים בפרשה. אז הנה הם פה לפניכם: מקבלי ההחלטות בצמרת המוסד, דרך נציגי רשויות הביטחון האחרות, ועד לאנשי השטח. וגם: הבכיר בדימוס שחזר בגדול. כל הדמויות מאחורי פרשת "כידון" מ-א' ועד י'. 

 

י' - המשנה לראש המוסד

יאיר יצחקי נולד בירושלים ב-1948. בגיל 18, הצטרף ליחידת המודיעין של צה"ל בחיל האוויר. בשנת 1967, הוא היה הקצין הממונה על הדסק הסורי. האיסוף המודיעיני שלו הכריע את הכף בהחלטה לתקוף את רשות שדות התעופה במדינות הערביות. לאחר המלחמה, ליצחקי הוענקה מדליה של כבוד על תיפקודו והוא פנה להמשך שירות במוסד.

 

ששון גבאי הוא יאיר יצחקי ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
ששון גבאי הוא יאיר יצחקי ב"כידון"

 

יאיר הצטרף למוסד כקצין מודיעין. בשנת 71, הוא גייס בהצלחה את הגנרל הסורי איברהים עבדלקאדר, אחד מהגנרלים המקורבים ביותר לשלטון הסורי. הוא התגלה כמקור הטוב ביותר שהיה אי פעם למוסד. בשנת 1972, לאחר הטבח במינכן, יצחקי קיבל את הפיקוד על מבצע "חרב גדעון". במהלך 8 שנים, יאיר והצוות שלו איתרו את המחבלים מהטבח וחיסלו אותם. סגנו היה אריאל פלמוך.

 

בתחילת שנות ה-80, יצחקי חזר לארץ נישא ונולדו לו שני ילדים, במקביל טיפס במעלה הסולם של שרשרת הפיקוד במוסד. בשנת 2002, הוא הפך למספר שתיים במוסד וכעת הוא במסלול הישיר להפוך להיות ראש המוסד הבא. הוא דובר ארבע שפות (עברית, אנגלית, ערבית וגרמנית) וידוע גם בחיבתו לריצות מרתון.

 

י' השני - ראש מחלקת המודיעין של המוסד

יצחק (איציק) ספיר, בן 42, שירת בסיירת מטכ"ל ולמד במכללת ווסט-פוינט של הצבא האמריקני. ב-1998 הצטרף לשירות המוסד כלוחם ביחידת כידון. הוא שירת בהצלחה תחת פיקודו של אריאל פלמוך במבצעים שונים ולימים הפך לסגנו.

 

עמוס תמם הוא איציק ספיר ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
עמוס תמם הוא איציק ספיר ב"כידון"

 

בשנת 2008 נמנה על צוות המשימה שנשלח לעמאן על מנת לחסל את מחמוד אל מבחוח. משימתם הייתה להזריק למבחוח וירוס קטלני, אבל איכשהו כוחות הביטחון הירדניים גילו על הפעולה והתערבו. התפתח מאבק, אחד מחברי הצוות נהרג ואיציק נורה בידו ואיבד את השימוש בידו. בעקבות כך, הועבר לאגף המודיעין אותו הוא מרכז משנת 2009. ספיר ידוע כוורקוהוליק, וגם כחובב צילום וקולנוע יפני. הוא מתגורר בתל אביב ולעולם לא נישא.

 

ע' - ראש יחידת כידון

עופר הראל בן ה-47 הצטרף לשורות המוסד ב-1992, אחרי שירות צבאי ארוך בחברון כקצין ביחידת דובדבן. בזמן שירותו הצבאי הוא היה אחראי לעצירתם וחיסולם של מאות טרוריסטים פלסטינאים. הוא הצטרף לשירות המוסד ושימש כחלק מצוות לוחמי יחידת כידון.

 

חיים זנאתי הוא עופר הראל ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
חיים זנאתי הוא עופר הראל ב"כידון"

 

במשך כמה שנים ברצף הוא הוצב לסירוגין באיראן, שם הוא היה אחראי לחיסולם של מדעני הגרעין האיראני. ב-2008, אחרי הניסיון הכושל לחסל את מחמוד אל מבחוח בירדן, הוא מונה לראש יחידת כידון, תפקיד בו הוא מכהן גם כיום. זאת למרות שהוא מציץ לאזרחות ומתעניין בתחומי השיווק והמכירות. מצבו המשפחתי: גרוש + 2.

 

א' - ראש יחידת כידון לשעבר

אריאל פלמוך בן ה-56 הצטרף למוסד ב-1970 ומונה לשרת בשגרירות ברלין. אחרי הטבח במינכן, הוא נבחר להצטרף לצוות מבצע "חרב גדעון" תחת פיקודו של יאיר יצחקי. בתחילת שנות ה-80 הוא ייסד ושירת בצוות יחידת כידון.

 

שי אביבי הוא אריאל פלמוך ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
שי אביבי הוא אריאל פלמוך ב"כידון"(צילום: אוהד רומנו)

 

ב-2008 עמד בראש צוות משימת החיסול של אל-מבחוח בעמאן. למרות שהוזהר כי קיים חשש והירדנים עלו על המבצע, הוא התעקש להמשיך. לאחר כשלון המשימה, פרש משורות המוסד בבושת פנים, והתמסר לדייג. עם פתיונות מעוררי תיאבון, וחכה אימתנית הוא מצליח ללכוד גם את הכרישים הגדולים ביותר.

 

אודי גנץ - היועץ הצבאי לראש הממשלה

אהוד גנץ בן ה-50 משמש כבר ארבע שנים כיועץ הצבאי לראש הממשלה בנימין נתניהו. ב-1980 שירת ביחידת הקומנדו של חיל הצנחנים, וכיהן כקצין במשך שלוש שנים בתוך ומחוץ לגבולות לבנון. ב-1999 הוא קיבל דרגת סגן אלוף והפך למפקד חזית הצפון. בשנת 2000 נמנה על מתנגדיה החריפים של החלטתו של אהוד ברק לסגת מלבנון. הקידום שהיה אמור לקבל שנה אחרי בוטל.

 

מנשה נוי כאודי גנץ ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
מנשה נוי כאודי גנץ ב"כידון"

 

הוא החליט לקחת שנת שבתון מהצבא ונסע לללמוד תואר שני בממשל בבית הספר לעסקים באוניברסיטת הרווארד האמריקנית. בשנת 2003 גנץ חזר לארץ והשתלב מחדש בצמרת צה"ל.

 בתקופת שירותו הוא סייע לבסס מחדש את פיקוד העורף, וב-2009 מונה לתפקידו הנוכחי עם היבחרו של נתניהו לראשות הממשלה.

 

גנץ הוא דתי-לאומי, חובש כיפה. אב לשבע בנות, ומתגורר בישוב אורנית. הוא יודע שרמטכ"ל דתי-ציוני יהיה חריג בנוף הצבאי, ולמרות היכרותו המעמיקה עם המפה הפוליטית, הוא נאבק על מינויו להיות יורשו של הרמטכ"ל הנוכחי, בני גנץ - ולא, לא ידוע על קשר משפחתי בין השניים. כשהוא פושט את מדיו הוא נוהג לבשל ולצפות במשחקי כדורגל.

 

צ' - סוכן שב"כ

צביקה ברוך בן ה-38 הצטרף לשורות השב"כ אחרי שירות ביחידת המסתערבים. חלומו הוא לשרת במוסד והוא הגיש מועמדות פעמים רבות, אבל מעולם לא עבר את המבחנים. עם זאת, הוא משתתף בלא מעט מבצעים משותפים ליחידת כידון בראשות עופר הראל. בזמן הפנוי שלו, אם יש לו כזה, הוא מנגן בגיטרה ומתאמן באיגרוף. בנות, אם אתן יכולות לעמוד בקצב שלו, הוא פנוי.

 

לירון לבו הוא צביקה ברוך ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
לירון לבו הוא צביקה ברוך ב"כידון"

 

נ' - ראש מחלקת טכנולוגיית המידע של המוסד

נמרוד גרינברג בן ה-43 סיים את שירותו הצבאי כקצין ביחידת 8200, והוא בעל תואר MA מאוניברסיטת MIT, ותואר BA במחשבים מהטכניון בחיפה. אחד מהפרויקטים המוצלחים ביותר שלו הוא פיתוח וירוס Stuxnet יחד עם צוות מתכנתים משירותי ה-CIA ושירותי המודיעין האירופאים. הוא פעיל במיוחד בארגון "אנונימוס" ויש שחושדים שמדובר בעצם שלוחה של המוסד. נמרוד עדיין רווק, אך מידע לא סודי ביותר במסדרונות המוסד הוא שהוא מגלה חיבה יתרה לא', העוזרת של יאיר.

 

עמי סמולרצ'יק כנמרוד גרינברג ב"כידון" ()
עמי סמולרצ'יק כנמרוד גרינברג ב"כידון"

 

א' - העוזרת האישית למשנה לראש המוסד

אירית קמינסקי בת ה-26, היא בתו של אלוף משנה במילואים בחיל הים, ואמה היא משוררת מצליחה. שירתה ב"בור" בקרייה בתפקיד חשאי כעוזרת לראש הצוות. היו שמועות שניהלה רומן עמו. אחרי השירות הצבאי טיילה זמן רב בהודו, ושהתה שמונה חודשים באשראם של אושו בפונה. כששבה ארצה הצטרפה למוסד, ובמקביל המשיכה בשגרת היוגה והמדיטציה שלה. היא עדיין רווקה, אבל מבוקשת. 

 

שמרית לוסטיג כאירית קמינסקי ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
שמרית לוסטיג כאירית קמינסקי ב"כידון"
 

 

אורנה מימון - קצינת הקישור של המשטרה והמוסד

תת ניצב אורנה מימון, לשעבר עוזרת לפרקליט של מחוז ירושלים, צורפה לאחרונה לצוות לשכת הקישור של המשטרה. טבילת האש שלה הגיעה בעקבות פרשת חיסול אל-מבחוח, כאשר היא נקראת ל"קודש הקודשים" של המוסד ונדרשת להפגין את כישוריה מול מפקדי הארגון.

 

ריימונד אמסלם היא אורנה מימון ב"כידון" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
ריימונד אמסלם היא אורנה מימון ב"כידון"

 

מימון היא רווקה, אולם שמועה עיקשת גורסת שהיא המאהבת הסודית של המפכ"ל הנוכחי, מירו כהן. עוד ידוע כי יש לה חיבה גדולה למוזיקה עממית, והשיר האהוב עליה הוא "בלבלי אותו" של קובי פרץ.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד רומנו
מי זה מי? המעורבים ב"כידון"
צילום: אוהד רומנו
לאתר ההטבות
מומלצים