שתף קטע נבחר

כמה מוסלמים יש? המפקד שישנה את בוסניה

הסכם דייטון מ-1995 הביא לסיום מלחמת בוסניה, אבל רק במחיר הקמת מערכת מסורבלת של מוסדות ציבור ושלטון שבה לכל אחד מהעמים במדינה - בוסניאקים, סרבים וקרואטים - יש מכסה בהתאם לגודלו. מפקד האוכלוסין הראשון זה 22 שנה מאיים כעת לשנות את מאזן הכוחות ומעורר מתחים ישנים

בוסניה החלה אתמול (ג') לקיים מפקד אוכלוסין ראשון מאז קבלת העצמאות שלה - צעד טעון מאוד מבחינה פוליטית שמחיה את המתח האתני במדינה ועשוי לשנות את חלוקת הכוחות במוסדות השלטון, חלוקה עדינה שאפשרה בזמנו את סיום מלחמת בוסניה העקובה מדם שהתנהלה בשנים 1995-1992.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

המפקד יימשך 15 ימים, והוא הראשון שמתקיים בבוסניה זה 22 שנה. בשבועיים הקרובים יעברו פקידי ממשל מדלת לדלת ויבקשו מהתושבים להשיב על 70 שאלות. תשובותיהם אמורות לספק את התמונה העדכנית ביותר על אוכלוסיית בוסניה של אחרי המלחמה, שבה נהרגו כ-100 אלף בני אדם וכשני מיליון איש נעקרו מבתיהם. התוצאות, שאמורות להתפרסם באמצע ינואר, צפויות לספק מידע חיוני לגיבוש תוכנית כלכלית יעילה ועבור שאיפותיה של בוסניה להצטרף לאיחוד האירופי.

 

מוסלמי משיב על מפקד האוכלוסין בבוסניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוסלמי משיב על מפקד האוכלוסין בבוסניה(צילום: רויטרס)

 

אולם המפקד צפוי לא רק לחשוף את השפעת הגירושים האתניים במהלך מלחמת בוסניה אלא גם להשפיע על חלוקת הכוחות במערכת השלטון

במדינה. חלוקת הכוחות הזו נקבעה במסגרת הסכם דייטון מ-1995, הסכם השלום שאפשר את סיום המלחמה אולם הקשה מאוד על התפתחות בוסניה מאז בשל צורת הממשל המסורבלת שיצר. לפי ההסכם, כל אחת משלוש הקבוצות האתניות המרכזיות בבוסניה - סרבים, קרואטים ובוסניאקים (הבוסנים המוסלמים) - קיבלה מקום בשלטון בהתאם לגודלה כפי שהשתקף במפקד של 1991. שינויים בגודל של כל קבוצה אתנית בשני העשורים שעברו מאז עשויים להשפיע על מקומה בשלטון בעתיד.

 

כעת חוששת כל אחת מהקהילות בבוסניה מפני האפשרות שהייצוג שלה במוסדות השלטון ובמשרות הציבוריות, המבוסס על מכסות אתניות, יפחת. הצדדים הלוחמים לשעבר מנהלים קמפיינים אגרסיביים בתקווה שלא לאבד מכוחם - ואולי אף להגדילו. זה שבועות שמנהיגים פוליטיים ודתיים קוראים לבוחריהם ולציבור שלהם להצהיר על המוצא האתני והאמונה שלהם ומציגים זאת כ"חובה לאומית". פעילים בוסניאקים מוסלמים, למשל, השיקו אתמול קמפיין באינטרנט ובטלוויזיה המציג שחקנים וכוכבי ספורט בוסנים מפורסמים מצהירים על עצמם כבוסניאקים ומוסלמים.

 

הלאומים האתניים השונים פתחו בקמפיינים אגרסיביים. נפקדים בבוסניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלאומים האתניים השונים פתחו בקמפיינים אגרסיביים. נפקדים בבוסניה(צילום: רויטרס)

 

"כמוסלמים אנחנו יודעים שהדת שלנו היא איסלאם ונאמר זאת במפקד", אמר קפנדי חוסיין קבאצ'וביץ', ראש הקהילה המוסלמית בבוסניה, בדברים שפורסמו ביומון "דנבני אוואז" היוצא לאור בסראייבו. "נאמר שאנחנו בוסניאקים וששפת האם שלנו היא בוסנית".

 

מפקד האוכלוסין הקודם בבוסניה נערך ב-1991, ערב התפרקות יוגוסלביה, ואז 43.5% מאוכלוסיית בוסניה (שמנתה 4.4 מיליון איש) הצהירו על עצמם כמוסלמים, 31.2% הצהירו על עצמם כסרבים ו-17.4% הצהירו על עצמם כעל קרואטים. יותר מ-5% הצהירו עצמם אז כ"יוגוסלבים", כלומר ראו בעצמם שייכים לפדרציה היוגוסלבית שבה היו חברות שש רפובליקות, בהן בוסניה.

 

ליהודים ולצוענים יש בעיה. ממלאים טפסים במפקד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ליהודים ולצוענים יש בעיה. ממלאים טפסים במפקד(צילום: AFP)

 

הסכם השלום הגדיר את הסרבים, הקרואטים והבוסניאקים בבוסניה כ"עמים המרכיבים" אותה, וחילק ביניהם את השטח והשלטון על חשבון כל גורם אחר - יהודים, צוענים וגם ילדים שהם פרי נישואי תערובת ושסירבו לנקוט צד במלחמה ולפיכך הודרו מהמגזר הציבורי שבו ניתנות עבודות לפי מכסות אתניות.

 

האוכלוסיות הללו, שהמשתייכים אליהן מוגדרים "אחרים", עשויות להשפיע על מאזן הכוחות בבוסניה אם מספיק אנשים יימנעו מלשייך את

עצמם לקבוצות האתניות והדתיות הדומיננטיות במפקד. הדבר גורם ללחץ על מנהיגים לשנות את החוקה הבוסנית בהתאם לפסיקת בית המשפט האירופי לזכויות אדם, שהגדיר אותה "מפלה". העובדה שבוסניה לא פעלה בהתאם לפסיקת בית המשפט חסמה את בקשתה להתקבל לאיחוד האירופי, שאליו הצטרפה רק ביולי האחרון שכנתה קרואטיה.

 

ספטה ראדזו, גמלאי בן 70 מסראייבו, התלונן כי הוא חש שמופעל עליו לחץ בלתי הולם להצהיר על שיוכו האתני. "אני אבוד בתוך כל זה, אני פשוט לא יודע מה הדבר הנכון לעשות. אם אצהיר על עצמי כמו שאני רוצה, אשויך לקטגוריה של 'אחרים'. אם אצהיר אחרת, זה יהיה מנוגד לרצון שלי".


פורסם לראשונה 01/10/2013 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
15 ימים, 70 שאלות. מאזן הכוחות ישתנה?
צילום: רויטרס
מומלצים