שתף קטע נבחר

אובמה: איראן במרחק שנה לפחות מפצצה

נשיא ארצות הברית הדגיש כי הערכת גורמי המודיעין בארצו "שמרנית יותר מההערכות הישראליות המקבילות". לדבריו, אם הוא היה במקום ראש הממשלה נתניהו, "הייתי זהיר כמוהו בכל הנוגע לשיחות כלשהן עם איראן"

איראן זקוקה לשנה לפחות כדי להגיע ליכולת גרעינית צבאית, כך אמר היום (שבת) נשיא ארצות הברית ברק אובמה, שהסתמך על הערכת גורמי המודיעין בארצו. "ההערכה שלנו ממשיכה להיות כי נותרה שנה או יותר. זו הערכה שמרנית יותר מהערכות גופי המודיעין בישראל", הדגיש בראיון לסוכנות הידיעות AP.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

"בוגדים! התקיפו!" רצח סאדאת, השבוע לפני

כסף אמריקני, נפט איראני: "פוטנציאל ענק" 

"אנו חולקים מידע מודיעיני רב עם ישראל", הוסיף אובמה. "אני חושב שראש הממשלה נתניהו ספקן במידה מובנת לגבי איראן, בהתחשב באיומים שזו השמיעה באופן עקבי כלפי ארצו ובסיוע שהיא העניקה לארגונים כמו חיזבאללה וחמאס, שירו טילים לשטחה. אם אני הייתי ראש ממשלת ישראל, הייתי זהיר כמוהו בכל הנוגע לשיחות כלשהן עם איראן".

 

על פי נשיא ארצות הברית, "רוחאני לא היה המועמד המועדף על אנשי הדת השולטים כשהוא נכנס למירוץ, אבל הוא ניצח בצורה מוחצת. אז אנחנו יודעים שבקרב הציבור האיראני יש עניין אמיתי להתקדם לכיוון חדש. הוא הביע את עמדתו שהוא יכול לשפר את היחסים עם שאר העולם, ונכון לעכשיו הוא אומר את הדברים הנכונים. השאלה היא אם הוא יממש אותם. בדרך שבה השיטה האיראנית פועלת, הוא לא מקבל ההחלטות היחידי, ואפילו לא מקבל ההחלטות המכריע, אבל אם הוא יוכל להציג תוכנית אמינה שאומרת שאיראן שואפת לתוכנית גרעין לאנרגיה אבל לא נשק גרעיני, אז הם יוכלו לשפר את היחסים ואת הכלכלה שלהם".

 

אובמה הביע בשבועות האחרונים עמדה מרוככת יותר כלפי איראן ונכונות לבדוק את המסר הפייסני שהגיע מטהרן בנוגע לתוכנית הגרעין. הוא שלח את מזכיר המדינה ג'ון קרי לפעול יחד עם איראן והמעצמות להשגת הסכם בנושא, אך הקפיד להדגיש כי רק המעשים בשטח - ובהם שיתוף הפעולה עם פקחי האו"ם - יקבעו את מידת ההצלחה. "ארצות הברית מוכנה להשתמש בכל עוצמתה, כולל כוחה הצבאי, כדי להבטיח את האינטרסים שלה באזור. לא נסבול פיתוח של נשק להשמדה המונית או שימוש בו", קרא בנאומו בעצרת השנתית של האו"ם.

 

ערב קודם לכן, נפגש אובמה בבית הלבן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והבטיח לו כי למרות שארצו החליטה לתת סיכוי למשא ומתן עם טהרן, היא נכנסת לשיחות אלה בחשדנות ובזהירות. נשיא ארצות הברית אמר כי הוא ונתניהו הסכימו בפגישתם כי אסור שאיראן תשיג נשק גרעיני והדגיש כי אף אופציה לא ירדה מהשולחן, לרבות האפשרות לתקיפה צבאית.

 

נשיא איראן חסן רוחאני עסק בנושא כמעט במקביל, והתראיין לכלי תקושרת רבים במהלך ביקורו בניו יורק. בין היתר, העריך כי הסכם עם המערב עשוי להיחתם תוך חודשים ספורים וקרא לישראל להצטרף לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. בנאומו בעצרת, מעט לאחר דברי אובמה, הדגיש רוחאני כי "השלום בהישג יד" והוסיף כי "אנחנו יכולים להגיע למסגרת ליישוב חילוקי הדעות בינינו על בסיס כבוד הדדי והכרה בעקרונות החוק הבינלאומי".

אובמה במהלך הראיון. "אם אני הייתי ראש ממשלת ישראל" (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה במהלך הראיון. "אם אני הייתי ראש ממשלת ישראל"(צילום: AP)
  

ביקורו של רוחאני בארצות הברית הסתיים בשיחת טלפון היסטורית בינו ובין אובמה, שחתמה 34 שנות נתק דיפלומטי. אובמה סיפר כי הוא ומקבילו "דנו במאמץ להשגת הסכם. אמרתי לו שהצלחה אינה מובטחת, אבל אנחנו יכולים להשיג הסכם כולל". לדבריו, "התקדמות במשא

ומתן עם איראן תיעשה בתיאום ידידותיה של ארצות הברית באזור, ובכלל זה ישראל". הוא הוסיף כי שניהם הנחו את אנשיהם לעבוד מהר כדי להגיע להסכם. ברומזו למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, הוסיף אובמה כי פתרון הנושא "גם יעזור לנו לפנות לנושאים מדאיגים אחרים, שיוכלו להביא יותר שלום ויציבות למזרח התיכון".

 

מוקדם יותר היום, נשמעו באיראן קולות ספקניים באשר לאפשרות להגיע להבנה עם וושינגטון. המנהיג הרוחני העליון, האייתוללה עלי חמינאי, הבהיר כי הוא תומך במאמציו הדיפלומטיים של רוחאני, אך הטיל ספק בסיכויי ההצלחה שלהם. חמינאי התייחס בעקיפין גם לדברי נתניהו והבטיח להגיב בחומרה ל"איומים המגעילים", כהגדרתו, ולכל מעשה של תוקפנות. לטענת חמינאי, הממשל האמריקני יהיר, לא מהימן ולא ניתן לבטוח בו, בין היתר מאחר שהוא נשלט על ידי "הרשת הציונית הבינלאומית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים