שתף קטע נבחר

בין אדם וחיה: הצצה לתערוכת צילומים חייתית

צב ים שנכנע לאשפה בים, מורנה שנלכדה בקרס דיג באילת, שקנאי פצוע בבריכות דגים ועיט שמש פצוע לומד לעוף מחדש. הצצה לחלק ממקבץ הצילומים בתערוכת "קונפליקט אדם-טבע" שתוצג היום בוועידה השנתית למדע ולסביבה מטעם האגודה הישראלית לאקולוגיה ולסביבה ברחובות

 

סיפור עצוב, סוף טוב

מורנה צהובת פה, לכודה בקרס דייג בשמורת האלמוגים באילת. ד"ר ליאור פלדמן ואנוכי שחררנו אותה מהקרס והיא המשיכה לדרכה.

 

 (צילום: דני ברחנא)
(צילום: דני ברחנא)

 

הקשר לקונפליקט - האדם מחפש מזון לקיום, בדרך נפגעים ייצורים שלא היו מהווים מזון ממילא. במקרה הזה גם באיזור לא חוקי לדייג - הקונפליקט מוסבר כאן גם ללא מילים לדעתי. (דני ברחנא)

 


 

נתפס ברשת

ענף המדגה סובל בצורה קשה ביותר מהשקנאים ולהקות ציפורים נוספות אשר נוחתות על בריכות הדגים. אותם שקנאים שולפים את יבול הדגה שגודלה ע"י החקלאים ממעגן מיכאל בעמל רב וללא שום מגבלה.


 (צילום: מיכאל כהן)
(צילום: מיכאל כהן)

 

בין יתר האמצעים (אחד היעילים) פרושות רשתות מעל הבריכות והן מגינות בחלקן על מקור הפרנסה של עובדי המדגה. מדי פעם נתפסת ברשת ציפור (באופן יחסי מעט ציפורים עושות את הטעות -מאחר וגם הן לומדות היכן יש סביבה עוינת. מנסיוני כצלם המסתובב הרבה בין הבריכות, מעט מאד ציפורים עושות את הטעות (מיכאל כהן)

 


 

חזון אחרית הימים
פגר של צב ים בחוף (צילום: רונן דורון)
פגר של צב ים בחוף(צילום: רונן דורון)

 


 

בתמונה מתועד אימון תעופה לנקבת עיט מסוג עיט שמש, אשר הגיעה פצועה לאחר התחשמלות לבית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן. לאחר טיפול רפואי והחלמה ארוכה, נעשו מאמצים גדולים להשבת העיט לטבע, במהלכם נדרשו אימוני תעופה יומיומיים על ידי בזייר מומסך ומתנדבים של בית החולים.


 (צילום: ניר גייגר)
(צילום: ניר גייגר)

 

החוט הקשור בתמונה נועד למנוע מהעוף הנדיר לברוח כאשר אין עדיין ביכולות לשרוד תעופה ארוכה. התמונה צולמה בסוף מרץ, השנה, בשטח חקלאי סמוך למזבלת חירייה - פארק אריאל שרון. (ניר גייגר)

 


 

נמלט

טחן נקוד שנתפס בקרס של דייגים ואיכשהו הצליח להמלט כאשר הקרס עוד תקוע לו בפה. הוא נצפה במשך כמה חודשים באזור החוף הצפוני באילת עד שנעלם (ירון הלוי)


 (צילום: ירון הלוי)
(צילום: ירון הלוי)

 


 

רק רצינו לנשנש

השרקרקים מסוגלים לחסל כוורת של דבורים בזמן מצומצם מאוד ברגע שגילו אותה.

 

 (צילום: חררדו קוללאו)
(צילום: חררדו קוללאו)

 

בדרום הארץ נתקלתי בתופעה הזאת בה רואים שהחקלאים לוכדים אותם עם רשתות כדי להעביר אותם לאזורים רחוקים יותר (לפחות זה מה שנאמר לי) וכך לצמצם את הנזקים. צולם בקיבוץ לוטן בערבה (חררדו קוללאו)

 


תירס חינם 

באגמון החולה מאכילים עגורים בסתיו כדי למנוע נזקים לשטחי החקלאות ולצרכים תיירותיים שהתפתחו מאוד בעשור האחרון.

 

 (צילום: דורון ניסים)
(צילום: דורון ניסים)

 

האכלת העגורים יצרה תופעה חדשה של התקבצות 50,000 עגורים ויותר בעמק החולה והסיטה את העגורים ממסלול נדידתם הקבוע (דורון ניסים)

 


 

זרזירים בדודאים

התמונה צולמה במטמנת דודאים, אחת מ 16 המטמנות החוקיות בישראל והמעניינת שביניהן מבחינת החיבור שבין אדם לסביבה. בתמונה נראית להקת זרזירים (הגדולה בישראל) המגיעה מידי יום לפסטיבל מזון, מעשה אדם הזרזירים.


 (צילום: אמיר בן-דב)
(צילום: אמיר בן-דב)

 

הזרזירים בישראל נחשבו שנים, מין מזיק לחקלאות, ובשל כך נרדפו, עד שהאוכלוסייה שמנתה מיליוני פרטים שחרפו בכל שנה בישראל, נעלמה כמעט לחלוטין מישראל. בשנים האחרונות, מספר הפרטים גדל בהתמדה, אם כי לכדי מאות אלפים בלבד. מרבית האוכלוסייה, חורפת בישראל בשטחי המטמנה ולנה בנחל גרר הקרוב, והמחזה מרהיב (אמיר בן-דב)

 


  

שחר חדש באגמון

בשנות ה-50 יובשו אגם החולה והביצות שסביבו במטרה להגדיל את שטחי הקרקע החלקאית בעמק. בעקבות מבצע הייבוש התעוררה התנגדות סביבתית ובסופו של דבר הוקמה שמורת טבע ובה נותר חלק מהאגם ומהביצות.


 (צילום: דנה מנקר)
(צילום: דנה מנקר)
 

הרס בית הגידול הייחודי גרם לאובדן של מיני צמחים ובעלי חיים אנדמיים לאזור, ובמרוצת השנים אף התברר שהנזק מהייבוש עולה על התועלת גם מבחינה חקלאית. בשנות ה-90 הוחל בפרויקט הצפה מחודשת של חלק מהקרקעות והוקם אגמון החולה. בתמונה - האגמון בזריחה, תחנת עצירה לעופות נודדים ואתר צפרות ידוע. (דנה מנקר)

 


 

 

Lost 

תוכון אוסטרלי שברח מבעליו ומצא את עצמו אבוד ברחובות תל אביב.


 (צילום: קרן שגב)
(צילום: קרן שגב)

 

הנוף האורבני המנוכר וגלגלי המכוניות הגדולים אל מול הצבעוניות והגודל של התוכון יוצרים דיסוננס שמדגיש את הקונפליקט שבין האדם לטבע (קרן שגב)

 

 

30 צילומים יוצגו בתערוכת "קונפליקט אדם-טבע" בוועידה השנתית למדע ולסביבה מטעם האגודה הישראלית לאקולוגיה ולסביבה שתיערך ברחובות בין ה-7 ל-9 באוקטובר. לדברי הנהלת התחרות, הגיעו 300 צילומים מרחבי הארץ ומתוכם נבחרו הטובים ביותר. "הצילומים שנבחרו משקפים, כל אחד מזווית ייחודית לו, את המפגש הטעון בין הפעילות האנושית לסביבה הטבעית בו היא מתקיימת". במהלך הועידה יבחרו המשתתפים את שלושת הצילומים הטובים ביותר לדעתם ויזכו את הצלמים בפרסים

פורסם לראשונה 06/10/2013 11:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני ברחנא
צילום: דני ברחנא
צילום: ירון הלוי
צילום: ירון הלוי
מומלצים