שתף קטע נבחר

התאהבתם? עכשיו תגרמו לזה להפוך לאהבה

אילו היבטים מרכיבים ביחד אהבת אמת, ואיך גורמים למשיכה העזה להפוך לקשר יציב וארוך טווח? ד"ר שי שגב ניסה לבדוק

הפזמון באחד השירים הידועים של שלמה ארצי מתחיל בשורה "אין אהבה שאין לה סוף". מן הסתם הוא ודאי צודק, במובן שלכל אהבה ודאי יש סוף, כאשר שני האוהבים עוברים לעולם שכולו טוב. יחד עם זאת, רואים אנו מקרים שבהם לבני זוג אהבה עמוקה עד אחרית ימיהם, ואפילו שמענו על מקרים שבני זוג שאחד מהם חלה במחלה סופנית התאבדו יחדיו, לקיים את תורת "בחייהם ובמותם לא נפרדו".

 

עוד בנושא:

כואב אבל פחות: התאהבות עוזרת לשיכוך כאבים

תני לי להריח אותך: סוד המשיכה המינית

בואו לפגוש רווקים בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

נבחן את הדברים במבט רחב יותר. על פי הפסיכולוגיה, לאהבה שלושה היבטים: משיכה, מחויבות וחברות. היבט המשיכה הוא ההיבט הראשוני הגורם לנו פרפרים בבטן, להתאהב, לחשוב על מושא אהבתנו כמעט 24 שעות ביממה, בין בשעות הערות ובין בחלום. הוא ממלא אותנו תשוקה ורצון לקרבה פיזית, למבט, שיחה ומגע אנושי, גם אם אין אנו ממש מכירים את הצד השני.

 

 

היבט המחויבות הוא השלב הבא, הגורם לבני הזוג לקשור את עצמם יחדיו באמצעות מחויבויות שיכולות להיות כספיות (רכישת דירה, נטילת הלוואה) או הוריות (הבאת ילדים משותפים לעולם). המחויבות ההדדית דורשת מבני הזוג להכיר זה את זה גם בשעות המאתגרות שלהם והפחות נוחות, ומובילה לתחושת כבוד הדדית ולהבנה שבני הזוג יכולים לסמוך זה על זה בנושאים כמו: כספים, ילדים, שמירה על סודיות ועוד.

 

השלב השלישי, שלב החברות או האינטימיות, גורם לבני הזוג להיות חברים, להתרגל זה לזה, לשתף זה את זה, לא ממקום ראשוני של התאהבות אלא ממקום הרבה יותר עמוק, ממקום של הכרה והשלמה עם הצדדים החיוביים והפחות חיוביים של בן הזוג. חברות זה לדעת כיצד השני חושב, להרגיש אותו גם כאשר אינו לידך ועוד. השילוב של כל אלה יחדיו מאפשר את האהבה.

 

אז איך עובד מנגנון המשיכה?

נכון, אין דבר שנמשך לנצח. אולם אם מדברים אנו על ארעיותה של אהבה, הרי שהספרות מתייחסת בעיקר לשלב הראשון - של ההתאהבות, שאינו נמשך לנצח אלא בדרך כלל לתקופה של שנים ספורות לכל היותר. די מבאס להבין שהריגוש ההדדי ותחושת הפרפרים ההדדית שוככת; לעתים הדבר אפילו קצת מעליב. אולם חשוב שנבין מהו מנגנון המשיכה בין בני הזוג.

 

להערכתי, זהו מנגנון די מדהים שגורם לשני בני זוג, שכל אחד מהם מגיע מעולם שונה, עם רצונות שונים, שאיפות ואולי אפילו שפה ותרבות שונים, להימשך זה לזה ולהסכים לנסות ולהשתלב זה בחייו של זה. זהו ממש פלא ששני אנשים מעולמות שונים יכולים להתחבר יחד ולהיות לבשר אחד, במובן הנפשי העמוק ביותר.

 

מנגנון ההתאהבות יוצר את הרצון העמוק ליצור חיים משותפים באמצעות הרכבת משקפיים וורודים על עיני בני הזוג, אשר גורמים להם להתעלם מהתכונות השליליות והמרחיקות של שותפיהם ולהתמקד בתכונות המשותפות והמחברות ביניהם. על כגון זה אמר שלמה המלך: "על כל פשעים תכסה האהבה". כאמור, זהו מנגנון הכרחי אולם מסוכן ביותר, מכיוון שהאדם המאוהב נמצא במצב פגיע ביותר ונתון לניצול לרעה בידי ידיים לא ישרות ואפילו רשלניות.

 

ניצול שכזה לרעה יכול לגרום לעגמת נפש נוראית עד כדי התאבדות או רצח. ולכן, כמו עם מנגנונים אחרים בגוף האדם שנועדו להתקיים פרקי זמן קצרים, כך גם מנגנון ההתאהבות. רק שאלה שכבר נפגעו פעם אחת, אפילו פגיעה קלה יחסית, כתוצאה מההתאהבות - ישמרו על עצמם יותר בטרם ייפתחו לבן זוג חדש; עבורם, התהליך יהיה קשה יותר.

 

 

התשתית של הכול

אנו יודעים שההתאהבות שוככת ככל שאנו מתחילים לראות יותר ויותר את המגרעות של בן הזוג, וככל שהדבר מפריע לנו יותר ויותר. במצב כזה, אם בני הזוג לא ניצלו את פרק הזמן הראשוני על מנת להניח לעצמם תשתית איתנה של מחויבות הדדית, כבוד וביטחון - יחד עם התפוגגות ההתאהבות, קיים סיכון גבוה כי יתפוגג גם הקשר.

 

במובן זה, אם אליו התכוון שלמה ארצי, ברוב המקרים אין התאהבות שאין לה סוף. אבל דווקא בין בני זוג, תשתית של משיכה הדדית, מעבר למחויבות ולחברות, הינה צורך חיוני. כיצד משמרים אותה? על כך בפעם אחרת.

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הניחו את התשתית לקשר שלכם ועשו זאת בהקדם
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים