שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

כוח סוס: יח' הפרשים העבריים בימי המנדט

יצחק שבילי היה מראשוני השוטרים העבריים בא"י. כרוכב מצטיין, גוייס ע"י הבריטים להיות פרש במשטרה ואף פיקד על משטרת נהלל ב-1939. הכירו את הנוטרים ששמרו על ישובים, רדפו אחרי גנבים והתחרו בקפיצות סוסים

הוריו של יצחק צציליה שווילי (לימים שבילי) עלו לירושלים מטביליסי, גיאורגיה, עוד בשנת 1878, אבל הם שבו לארצם ובשנת 1908 חזרו לירושלים עם יצחק, שנולד בשנת 1903 ואחיו.

 

כאשר פרצה מלחמת העולם הראשונה, גירשו הטורקים את האם והילדים לאלכסנדריה (מצרים) למחנה הפליטים אבארי. האב הצליח להישאר בירושלים כדי לשמור על ביתם.

 

עוד טיולים לעבר:

 

לא הרחק ממחנה הפליטים אבארי, חנתה חטיבת פרשים אוסטרלית. יום אחד טייל יצחק הנער ליד גדר המחנה ולפתע קרא אליו אחד החיילים, כיבדו באוכל ומשקה והזמין אותו לסייע בידיו לטפל בסוסים. וכך מדי יום הגיע יצחק למחנה.

 

החייל, ריזוק שמו, לימדו לטפל בסוסים וברתמות. יום אחד הכין יצחק סוס לקראת מסדר, כשלפתע רכן אליו מפקד-קצין: "איפה ריזוק?" שאל.

 

יצחק לא התבלבל וענה: "הוא חולה", למרות שידע שהשתכר.

 

"טוב, בוא עלה עימי על הסוס ותראה מהו מסדר צבאי", אמר הקצין, וכך הכיר יצחק את בריגדיר הורזוולט.

 

"יוצאים לדרדנלים ללחימה בטורקים"

המפקד היה מאוד מרוצה מיחסו של יצחק לסוסים, הציע לו משכורת של 6 שילינג ליום, הכין לו חליפות רכיבה וכך גם אמו ואחיו יכלו לצאת את מחנה הפליטים ולגור בדירה באלכסנדריה בשנות גלותם במצרים.

 

בוקר אחד, בתחילת 1915, הגיע יצחק למחנה והנה פורקו האוהלים. "מה קורה?" שאל.

 

"יוצאים לדרדנלים ללחימה בטורקים", השיב המפקד.

 

"אני רוצה לצאת עמכם", ביקש יצחק, אולם המפקד לא הסכים.

 

למחרת התגנב יצחק והתחבא באחת האוניות היוצאות לדרדנלים, אבל התגלה והורד לחוף. למזלו סידר לו

בריגדיר הורזוולט להתקבל לפנימיה צבאית שבה למדו ילדי עשירי מצרים. במשך שנתיים היה יהודי יחיד בין חניכי הפנימיה, שם התמחה ברכיבה ובטיפול בסוסים. יצחק השתתף במרוצי סוסים וזכה במדליות והערכה רבה. הנסיך עומר פחה ביקשו להיות האחראי על סוסיו במשכורת של 40 לירות מצריות.

 

בתום המלחמה שבה האם עם אֶחיו של יצחק לארץ, והוא נשאר במצרים והמשיך כרכב של המשפחות היהודיות ברדה וסיקורל.

 

מרדפים אחרי גנבים ביחידת הפרשים

בשנת 1924 החל הממשל הבריטי לגייס צעירים לשורות המשטרה מתושבי א"י, לפי משקלן של העדות בארץ באותן שנים. הרב הראשי לא"י, אברהם יצחק הכהן קוק, שהכיר את קורות המשפחה מפי אביו של יצחק ואת הצטיינות הבן ברכיבה וטיפול בסוסים, ביקש לקרוא ליצחק לשוב ממצרים ולהתגייס למשטרת המנדט.

 

בשנת 1925 גייס מפקד המשטרה של מחוז ירושלים, אלן סנדרס, את יצחק שווילי להיות פרש במשטרה. את דרכו החל במרדפים אחר מבריחים וגנבים בין ירושלים, ים המלח ועבר הירדן. יצחק ידע היטב אנגלית, ערבית ועברית ומאוד הצליח בתפקידו.

 

במהלך 1927 הוטלה עליו משימה מיוחדת, בהנחיית המזכיר הראשון של הנציב העליון, לפגוש שייח'ים ערביים שהתגוררו באזור עקבה ולרענן את זכרונם בנוגע לשלטון העותומאני - שהיה באזור מאז ומתמיד לפני הכיבוש הבריטי. סיפר יצחק: "לעיתים רחוקות קיבלתי חופשה בת 9 ימים. 4 ימים נמשך המסע הרכוב לירושלים (בכל כיוון) כך שנשאר יום להיות עם המשפחה".

 

מדי שנה הייתה מקיימת משטרת המנדט תחרות רכיבה במחנה סרפנד (לימים צריפין). ב-1931 התמנה למפכ"ל משטרת המנדט R.G.B. Spicer - ספייסר. הוא היה ידוע כרוכב מצטיין ונהג לזכות בגביע המנצח. בתחרות של שנת 1932 שבה השתתף קורפורל (טוראי) יצחק שווילי, זכה בגביע וכך קרה גם ב-1933. ספייסר המתוסכל התקין תקנה מיוחדת 'לחסום' את שווילי: "במרוצי הסוסים ישתתפו קצינים בלבד".

 

משטרת נהלל: שינוי ובינוי

על מעשיו הרבים של יצחק שווילי אפשר לכתוב ספר שלם, אבל מכיוון שבכתבותיי אני מביא בעיקר חומר צילומי, אתרכז בפרק אחד בעשייתו הבטחונית של יצחק שווילי, עת פיקד על משטרת נהלל משנת 1939.

 

משטרת נהלל נבנתה עוד בטרם פרץ המרד הערבי בא"י (1936) לאור לקחי תרפ"ט, על-פי תכנון אדריכל בריטי, אוסטון הריסון, ועל-כן הייתה מפורזת וללא מיגון חומה היקפית.

 

בשנות המרד הערבי הגיע לארץ צארלס טאגרט, איש מודיעין ומומחה ללוחמה בטרור. בהמלצתו הוחלף מפקד המשטרה ספייסר, במקומו מונה ב-1937 אלן סאונדרס כמפכ"ל ותוכננו מחדש כל נקודות המשטרה בא"י. כמו כן, הוקמה גדר הצפון ותוגברו מאוד יחידות הבולשת.

 

מיד לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, עברה משטרת נהלל בינוי מחדש: נבנתה חומה סביבה, המבנים בוצרו ונוספו שתי מצדיות עם חרכי ירי בקירות. התחנה הותאמה להגן על יושביה למשכי זמן ארוכים. המוסדות והישובים היהודיים בעמק יזרעאל לחצו על שלטונות המנדט למנות מפקד יהודי למשטרה. סרג'נט יצחק שווילי, שהיה מוערך מאוד על-ידי אלן סאונדרס, קיבל את המינוי ועבר לפקד על התחנה בסוף 1939. בני משפחתו עברו להתגורר בתחנה בקיץ 1940.

 

הצלחות רבות ל"הגנה" ולשירות הידיעות שלה בעמק ובגליל - נזקפות לפעלו של יצחק שווילי במשטרת נהלל ולשוטרים העבריים ששירתו שם. לאחר קום המדינה עמד מבנה המשטרה שנים רבות מוזנח ויועד להריסה, עד שביוזמת כמה מאזרחי העמק ובפועלה של המועצה לשימור מבנים, שופץ המבנה והיה ליד וזיכרון לשוטר ולנוטר העברי, שמעטים מאוד מאנשיו נותרו עדיין עמנו.

 

המקום פתוח לביקורים (בתאום). על חומת המשטרה נתלו צילומים עשויים בקרמיקה של הנוטרים ובתוך המבנים יש מצגת סיפור ומוצגים מאותם ימים.

 

אלבומי צילום רבים פזורים בכל הארץ אצל משפחות האנשים ששירתו במשטרת הישובים (חלקם תיעדתי), והם מֶסַפְּרים על אנשי הישוב העברי שבזכותם קמה המדינה. אני פונה לבני המשפחה שיש בידם אותם צילומים להתקשר אלי או לאנשי המועצה לשימור, כדי שאבוא לתעד בטרם יכחדו, ולהביאם ל'מנוחה נכונה' כאן במשטרת נהלל.

 

1. יצחק צציליה שווילי לאחר שובו ארצה ב-1924 לאור בקשתו של הרב קוק הראי"ה מאביו של יצחק (אליהו צציליה שווילי) לתגבור משטרת פלשתינה בשוטרים רוכבים יהודים.

 

2. 1928 - מגרש המסדרים בביה"ס לשוטרים בירושלים. על הגבעה נראית כנסיית אוגוסטה ויקטוריה על הר הצופים. בתצלום: במהלך יום הספורט יצחק שווילי ראשון משמאל - זכה במקום ראשון "הרוכב וסוסו הטובים ביותר". במוזיאון הנוטרים במשטרת נהלל נמצא הגביע (כסף) בו זכה באותו יום.

 

3. 1928, יצחק שווילי על "פרינס" בחצר הקישלה בירושלים העתיקה (זמן קצר לאחר רכישתו של הסוס מאורוות מלך חיג'אז (לימים סעודיה).

4. 1930 - היושבים: משמאל סרג'נט דברה שווילי - מדריך ראשי בביה"ס לשוטרים. מימינו קורפורל יצחק שווילי מספר אישי-58. העומדים דמויות מוכרות של קורפורלים יהודים במשטרת המנדט.

 

5. סתיו 1932, יצחק שווילי לאחר זכייתו במקום ראשון בגביע דיסקין בסרפנד (לימים צריפין). רכב על סוס שנראה 'לא טוב' אבל בעל ביצועים מעולים לאחר שעבר אימון אצל יצחק שווילי.

6. משטרת נהלל לאחר הבינוי המחודש על-פי המלצות צארלס טאגרט בשנות ה-40. תצלום המיצדית הדרום-מערבית.

 

7. יצחק שווילי ולידו הכלב "תקיף" - כלב בוקסר עשוי ללא חת. ברקע מאחור סימן T על הקרקע לצורך זיהוי תחנת המשטרה במהלך מלחמת העולם השנייה על-ידי מטוסי ה-RAF.

 

מאחור ברקע דלת הכניסה לדירת משפחת שווילי, מימינה חלון המטבח של דירת המשפחה. על גג המבנה מיכל מים נוסף שהותקן במהלך שדרוג המבנה ב-1941 כמענה אפשרי למצב בו ינותק זרם המים לתחנה.

 

אלי, בנו בכורו של יצחק, (אגב כינויו של יצחק בפי הערבים היה אבו ח'אדר. אליהו הנביא - ח'אדר בפי הערבים) למד בביה"ס בנהלל. יום אחד הציע מנהל ביה"ס יצחק צסיס לעברת את שם המשפחה מצציליה שווילי לשבילי, וכך לשמור על הקשר למקור השם הגיאורגי וגם לעברתו. ההצעה נתקבלה על כל המשפחה.

8. בניית החומה מסביב למשטרת נהלל. רמי שווילי בן שנה ליד הכלב גילי (בוקסר) לידו עומד דרוך שוטר יהודי.

 

9. שוטרים ששירתו במשטרת נהלל, מימין: קרל זינגר, אחמד ג'אבר גבארין (אבו ג'אבר), יהודה בוירסקי. עמק יזרעאל 1939.

10. יצחק שווילי רוכב על סוסו Smoky (עשן) בחצר משטרת נהלל, 1943. סוס שהיטיב לדהור למרחקים ארוכים.

 

11. 1937, קורפורל יצחק שווילי בחצר משטרת שרונה (המושבה הגרמנית, ת"א).

 

12. יצחק שווילי על סוסו "פרינס" - נסיך - בחוף הרצליה קיץ 1938.


13. לאחר שמפקד המשטרה הבריטית בא"י, ספייסר, קבע שרק קצינים מהמשטרה יוכלו להשתתף בתחרויות רכיבה כדי לחסום את יצחק שווילי לזכות בתחרויות של המשטרה, לא נכנע יצחק שבילי. הוא ביקש חופשה קצרה לפני מועד התחרויות והחל לאמן את כיתת הנוטרים ברשפון ברכיבה, הכין את הציוד והרתמות ואמנם הם זכו במרבית הפרסים בתחרות. בתצלום שווילי משתתף בלבוש אזרחי באותה תחרות.

 

14. נצרת 1945, משמאל יצחק שווילי, מימין משה לנגבורד.

15. 1947 - כיתת שוטרים בריטים לתגבור התחנה, לאור ידיעות של חשש למתקפה ערבית על התחנה. במרכז יושב המפקד יצחק שווילי. 1- השוטר הופקינס. 2- סמל בריטי דיוויד ניבן (כונה כך על שום דמיונו לשחקן הקולנוע), מפקד כתית התגבור שבאה ממשטרת עפולה שהייתה מצוידת גם במקלע ברן. דיויד היה מומחה באילוף כלבים. לימים מונה ניבן לסגן ניצב במשטרה הקולוניאלית במאלאיה.

 

16. יצחק שווילי, חורף 1945, ביום ביקורו של ד"ר חיים וויצמן בנהלל צילום: פוטו אדם עפולה.

17. 1953, במכביה הרביעית - תעודת הצטיינות - מקום ראשון בקפיצות מעל מכשולים כנציג משטרת ישראל (רכב על הסוס "תמיר" בן 24 שנים).

 

18. משמר הנשיא במצעד יום העצמאות בתל אביב, מימין: דיאמנט, מדליה, שווילי.

19. רמי שבילי, בנו הצעיר של יצחק, עשה את ילדותו במשטרת נהלל. שם למד ערבית על בוריה, כשבגר התגייס לצנחנים ולאחר פציעתו עבר לחיל המודיעין. בשנת 1960 התגייס לשירות הביטחון הכללי והיה מבכירי מפקדיו.

 

עם צאתו לגמלאות, החל לעסוק בשימור מורשת המודיעין. בשנותיו האחרונות התגייס כולו לשימור ושחזור משטרת נהלל. הוא נפטר ממחלה שבוע לפני חנוכת האתר.

 

בתצלום נראה רמי שבילי מרצה לילדי עמק יזרעאל על מורשת הביטחון בעמק (במהלך שיפוץ משטרת נהלל ב-1991). מאחור במרכז נראים שרידי השוקת להשקיית הסוסים ששהו בזמנו באורווה.

 

תודה לאלי שבילי שעזר לי במלאכת התיעוד והכנת הכתבה.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצחק שווילי על "פרינס" בחצר הקישלה בי-ם העתיקה, 1928
מומלצים