שתף קטע נבחר

בתו של הזוכה ה-3 בנובל - רופאה מירושלים

ד"ר רבקה קרפלוס גילתה על זכייתו של אביה מרטין רק באמצעות הרדיו שבמכוניתה, וחיכתה עד שיתעורר בביתו שבארצות הברית. "יש משהו מאוד יפה לדעת את זה ביחד עם כל העולם כשאצלי מדובר באבא", סיפרה

הפרופסורים מיכאל לוויט ואריה ורשל גדלו בארץ, וגם לפרופסור מרטין קרפלוס, הזוכה השלישי בפרס נובל לכימיה, יש קשר ישראלי - בתו הבכורה, ד"ר רבקה קרפלוס, חיה ועובדת בירושלים כרופאת משפחה ומומחית לרפואה פנימית ולזיהומים. "יש משהו מאוד יפה לשמוע על זה בתקשורת, לדעת את זה ביחד עם כל העולם כשאצלי מדובר באבא", סיפרה על הרגע שבו גילתה על הזכייה - במהלך נסיעה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

מבחן הגיאוגרפיה של בן גוריון לגדעון סער

מדעי הרוח: כמה שווים יצירתיות וביקורתיות?

 

קרפלוס, יליד אוסטריה, נמלט מהמדינה לאחר סיפוחה לגרמניה הנאצית וגדל בארצות הברית. בשנת 1965 עבר מניו יורק לבוסטון והצטרף לאוניברסיטת הרווארד, שם הוא עובד עד היום. "כשהייתי בת שש ביקרנו בארץ, זה היה בשנת 1969 ואבא שלי היה חצי שנה במכון ויצמן. עד היום יש לי זכרונות טובים מרחובות. לאחר מכן חזרנו לארצות הברית", סיפרה. 



ההודעה על הזוכים בפרס

ד"ר קרפלוס ואביה בטיול בקיץ             ()
ד"ר קרפלוס ואביה בטיול בקיץ

פרופסור מרטין קרפלוס           (צילום: AP) (צילום: AP)
פרופסור מרטין קרפלוס (צילום: AP)

שלושת הזוכים בפרס נובל בכימיה              (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שלושת הזוכים בפרס נובל בכימיה (צילום: רויטרס)

בתו, שעלתה לארץ בשנת 1985, שמעה על הזכייה רק מכלי התקשורת. "כבר כמה שנים אנחנו יודעים שהוא מועמד וידעתי שהיום צריכים להודיע על הזוכים. פתאום, תוך כדי נסיעה במכונית, שמעתי שהוא זכה. עצרתי את האוטו, בדקתי את האי-מייל, וגיליתי שהוא שלח לי הודעה שהתקשרו אליו משבדיה".

 

קרפלוס, שעובדת בקופות החולים מכבי ולאומית, חיכתה כמה שעות עד שאביה התעורר מעבר לים. "לא היו הרבה שאלות כי שנינו התרגשנו יותר מדי. כל הזמן מתקשרים אליו כדי לדבר איתו ולראיין, והוא נהנה מאוד מהחוויה הראשונית. אני מאוד מברכת על זה שהוא במצב שהוא יכול ממש ליהנות מזה בגילו".

 

לבד ממנה, לפרופסור הזוכה שני ילדים נוספים - רופאה שעובדת בפורטלנד ועורך דין במסצ'וסטס. "הוא מבקר כאן מדי פעם לתת הרצאות וגם מצלם ומציג בתערוכות", סיפרה. "הוא ממש רב-פעלים".

 

ההכרזה היום על זכייתם של ורשל ושל לויט מצטרפת לזכייה של 10 ישראלים נוספים בתואר היוקרתי. עד כה זכו בפרס הסופר ש"י עגנון, המדינאים מנחם בגין, יצחק רבין ו שמעון פרס, הביוכימאים אברהם הרשקו ואהרון צ'חנובר, הפסיכולוג דניאל כהנמן, המתמטיקאי ישראל אומן, המדענית עדה יונת והמדען דן שכטמן.

 

אריה ורשל, בן 72, נולד בקיבוץ שדה נחום ולמד בטכניון ובמכון ויצמן. הוא ירד מהארץ לאחר מלחמת יום הכיפורים ב-1973, נודע בזכות מחקריו בתחום הביוכימיה החישובית והביופיזיקה, היה מחלוצי הסימולציות הממוחשבות של תהליכים ביולוגיים ופיתח בין היתר שיטה שנקראת אנזימולוגיה חישובית. מיכאל לוויט, בן 66, נולד בפרטוריה שבדרום אפריקה. את זמנו הוא מחלק בין הארץ לחו"ל ויש לו משפחה ובית ברחובות.

 

"בקצרה, מה שפיתחנו זו דרך שדורשת ממחשבים לחפש, להוציא את המבנה של החלבון ולבסוף להבין איך הוא בדיוק עושה את מה שהוא עושה", אמר ורשל בשיחת ועידה עם העיתונאים לאחר הזכיה. 

מיכאל לוויט בן ה-66 נולד בדרום אפריקה ובגיל 15 הגיע לאנגליה. בגיל 21 הגיע לישראל לעשות דוקטורט והכיר את רעייתו רינה. לשניים נולדו שלושה ילדים: אדם בן ה-37, ראובן בן ה-41, ודני בן ה-44. בשנת 1986 עבר לוויט לקליפורניה, ומאז מחלק את זמנו בין ישראל לארה"ב. כיום הוא משמש כמדען אורח במכון ויצמן. 

בראיון לגלי צה"ל סיפר שהמחקר פורץ הדרך בוצע במשך שמונה שנים, בין 1967 ל-1975, שלוש מתוכן בישראל. הוא נשאל מדוע העדיפו החוקרים להמשיך את המחקר בחו"ל והשיב: "זה מסובך, אריה ורשל באיזשהו שלב לא קיבל קביעות שם". 

פרס נובל נוסד בשנת 1895. יכולים לזכות בו רק אנשים שעודם נמצאים בחיים. כל זכייה בו משלשלת לכיסם של הזוכים כ-1.2 מיליון דולר.

 

המידע הראשוני התקבל באימייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרפלוס - האב ובתו
צילום: AP
פרופסור קרפלוס
צילום: AP
מומלצים