שתף קטע נבחר

מתמודד בבחירות לעירייה, דע את החוק

מלבד האחריות הציבורית ותחושת השליחות, לכל מי שמתמודד לראשות עירייה או מועצה מקומית כדאי גם לדעת מהם החוקים והתקנות בהם הוא נדרש לעמוד בבחירות. אז תשמרו על החוק, ושיהיה בהצלחה

הבחירות לרשויות המקומיות, במיוחד בכמה מהערים הגדולות בישראל, מתאפיינות השנה בריבוי חריג של מתמודדים. אחרי הכל, מי לא רוצה להיות ראש עיר, ואם הקודם בתפקיד הודח בבושת פנים ועומד בפני הליך פלילי, אז למה שלא אני אחליף אותו?

 

 

אלא שלא כולנו מעודכנים בחוקים ובתקנות שנוגעים להתמודדות לראשות מועצה או עירייה. וחלק מהמועמדים אף עוברים על החוק במודע, או בתרגילים שונים ומשונים. כדי שאתם לא תהיו הבאים על ספסל הנאשמים, הכנו עבורכם מדריך שסוקר את עיקרי החוקים והתקנות הרלוונטיים. והעיקר, שיהיה בהצלחה בבחירות.

 

שרית חדד מופיעה במהלך קמפיין הליכוד בבחירות 2013 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שרית חדד מופיעה במהלך קמפיין הליכוד בבחירות 2013(צילום: גיל יוחנן)

 

חוק הבחירות (דרכי תעמולה), תשי"ט - 1959, אוסר תעמולת בחירות באמצעים שונים, ומטיל הגבלות על אמצעים אחרים. החוק חל על הבחירות לכנסת, וכאשר אין בו הוראה מפורשת אחרת - גם על הבחירות לעיריות ולמועצות המקומיות.

 

הופעות אומן

לפי החוק, במסגרת תעמולת בחירות אסור לקיים תוכניות בידור, לרבות הופעות של אומנים, נגינה, זימרה, הצגת סרטים ונשיאת לפידים.

 

חלוקת מתנות, מזון או משקאות

אסור. אפילו הגשת מאכלים או משקאות אלכוהוליים, הינה אסורה למעט באירועים שנערכים בבית פרטי. האיסור בחוק הוא למתן מתנות כספיות או בשווה כסף, מתן שירות כלשהו או טובת הנאה.

 

אז מה מותר? לחלק סיכות, סטיקרים וחפצים המהווים פלטפורמה "פיזית" לתעמולה. אבל רק אם לאלו אין להם ערך כלכלי לכשעצמם. חלוקת מכשירי כתיבה או אביזרי רכב למשל, אסורה מסיבה זו.

 

האיסור חל גם על מתן הטבה שיש בה כדי להשפיע על מקבל ההטבה או על אחרים. למשל הטבה לשחקן כדורסל, לרב או לשחקן טלוויזיה, כדי שאלה ישפיעו על הציבור לתמוך במועמד מסויים. אסורה גם הענקת הטבה למועמד שפרש ממרוץ הבחירות, כדי שיביע תמיכה במועמד אחר.

 

כנס בחירות בתוך בית ספר? לא לרשות המקומית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
כנס בחירות בתוך בית ספר? לא לרשות המקומית(צילום: ירון ברנר)

 

הבטחת ברכות למצביעים

לפי הנחיות היועץ המשפטי, נאסרה השפעה "חיובית" על מצביעים באמצעות ברכות וקמיעות של רבנים, מקובלים וכדומה.

 

הבטחה להקצות תקציב עבור מגזר מסויים

אסור. אז אם חשבתם להבטיח למישהו חלק מתקציב הראשות לאחר שתיבחרו, כדאי שתחשבו שוב. הקצאת הכספים עצמה אגב כמובן מותרת, אבל רק אם תעשו אותה בלי להבטיח זאת למגזר כלשהו במסגרת קמפיין בחירות.

 

שימוש בנכסים או רכוש העירייה

לפי החוק, אסור להשתמש בכספים, נכסים או רכוש של גוף מבוקר או של תאגיד ממשלתי או עירוני עבור קמפיין בחירות. מותר עם זאת לשכור אולמות ומקומות פומביים העומדים באופן רגיל להשכרה, למעט נכסים שהועמדו על-ידי הרשות המקומית לרשותו של ראש הרשות. אסור גם להשתמש בטלפונים, דואר או ציוד משרדי של גופים ציבוריים, כדי להפיץ תעמולת בחירות.

 

מה עם תעמולה בבית ספר?

אסור. בכלל זה אי אפשר גם לקיים הרצאות או שיחות תעמולה בשטח בתי ספר כלל.

 

ומה עם צה"ל וכוחות הביטחון?

החוק קובע שאסור לבצע תעמולה שמזהה את צה"ל עם רשימה או מועמד. בנוסף אסור לכם להשתמש בשמו או דמותו של איש כוחות הביטחון שנפצע או נהרג עקב תפקידו, או בשמו או דמותו של נפגע בפעולת איבה, בלי הסכמתם בכתב. אם אינם בחיים - עליכם לקבל הסכמה ממשפחת המנוח.

 

צה"ל הוא לא מקור חוקי לתעמולה, גם לא חלליו (צילום: AP) (צילום: AP)
צה"ל הוא לא מקור חוקי לתעמולה, גם לא חלליו(צילום: AP)

 

מותר לשלב ילדים בתעמולת בחירות?

עד גיל 15 - לא. עם זאת החוק מתיר צילום או הקלטה בהם מופיע ילד, במהלך פעילות שגרתית.

 

המטוס המעופף, חוקי?

תליית שלטים על מטוס המרחף מעל העיר אסורה. ולא, אסור לעשות זאת גם באמצעות כלי שיט.

 

אז אולי באמצעות מכונית עם מגהפון?

מכונית עם פרסום כן, רמקול בקולי קולות - לא. החוק מתיר לכם להשתמש ברמקול רק במהלך נאום באסיפה המתקיימת כדין, במטרה להגביר את קולכם.

 

מודעות מודפסות

אסור: להדביק, לכתוב, לצבוע או לזרוק אור על מבנים, גדרות, כבישים, מדרכות או שטחים אחרים המיועדים להליכת או נסיעת הציבור. אז מה כן? מודעות לפי הגבלות החוק, שמתייחסות לגודל המודעה ולפרטים המופיעים בה - כל זאת במקומות המיועדים להדבקת מודעות כמו לוחות פרסום שונים.

 

וכן, זה אומר ששלטי התעמולה שנתלים על עמודי חשמל, טלפון, תאורה, תמרורים, עצים וכל הבא ליד - אסורים על-פי חוק.

 

גודל המודעה המותר הוא 50 על 70 ס"מ, אולם פרשנות הסעיף צומצמה למודעות הנתלות על לוחות מודעות עירוניים. מכאן שמודעות שנתלות על דירות מגורים או מטות בחירות יכולות להיות גדולות יותר.

 

חשוב לדעת: מותר להשתמש באותיות המייצגות את הסיעה רק החל מ-42 יום לפני יום הבחירות. לפני כן תוכלו להשתמש רק בשם הסיעה ושם המועמד לראש הרשות המקומית.

 

שלטים על דירות ובתים פרטיים: מותר להציג מודעה על גבי דירת מגורים, וכן על גבי המשרד או המועדון של הרשימה. זאת, בתנאי שהצבת המודעה אינה אסורה לפי חוק הדרכים (שילוט), תשכ"ו - 1966 (האוסר למשל על תליית מודעות בדרכים בין עירוניות).

 

אם נקבעו תנאים והגבלות בחוק עזר עירוני, חשוב להתעדכן גם באלו. רשות מקומית רשאית לקבוע בחוק עזר תנאים והגבלות להצגת מודעה (גודל המודעה, החומר ממנו היא עשויה, אופן הצגתה) לטובת בטיחות הציבור ואיכות הסביבה. יש לשים לב שההיתר הינו על דירות מגורים ומשרד הרשימה המתמודדת, ואינו חל על בניין משרדים, מרכזי קניות, ביתו הפרטי של עובד ציבור וכן הלאה.

 

כמובן שלא ניתן לתלות שילוט על בתים אלא באישור בעל הזכות בקירות. בבית משותף למשל, אם קירות הבית הן בגדר רכוש משותף (ולא הוצמדו ממניעים שונים לאחת הדירות), ואם תקנון הבית המשותף לא אוסר תליית שלטים או מודעות (כמקובל בבנייני יוקרה למשל), מותר לתלות שלט על קירות הבית רק אם הדבר הינו בגדר שימוש סביר ברכוש המשותף, ואינו מונע שימוש דומה מדיירים אחרים. הכל בכפוף, כמובן, למגבלות החוק לעניין השילוט.

 

ומה עם מודעות בעיתונים?

ניתן לפרסם מודעות בהגבלות החוקיות, כדוגמת גודל המודעה, היקף הפרסום, ציון פרטים מסויימים ועוד.

 

מודעות חוצות ושילוט על אוטובוסים

החוק קובע הסדרים מפורטים בכל הקשור לפרסום חוצות, חלוקת משאבי הפרסום בין המתמודדים והעדר אפליה על-ידי משווק פרסום בין מתמודדים (לרבות במחיר, מועדי פרסום ועוד).

 

אינטרנט - שטח הפקר 

בחוק התעמולה אין הוראה האוסרת תעמולת בחירות באינטרנט. החוק אינו עוסק במדיה החדשה, ואינו מתייחס כלל לתעמולה באמצעות האינטרנט, אשר מהווה זירת תעמולה זמינה, זולה ומרכזית. בכל מקרה של תלונה על פרסום אסור באינטרנט (כדוגמת פרסומי גזענות, שימוש העירייה באתר האינטרנט שלה לשם תעמולת בחירות ועוד), יו"ר ועדת הבחירות יידרש להכריע. בהיעדר חקיקה, הדברים מתבצעים כיום "תוך כדי תנועה".

 

ומה העונש אם טעיתי בדרך?

מפר הוראה מהוראות החוק, עומד בפני מאסר של שישה חודשים או הקנס הנקוב בחוק העונשין, התשל"ז - 1977. לצורך מניעת הפרת החוק או הפסקת הפרתו, ניתן להגיש בקשה למתן צו מניעה ליו"ר ועדת הבחירות, וכן ניתן להגיש תלונה למשטרת ישראל.

 

יודגש, כי אין בהנחיות הכלליות האמורות לעיל משום "סוף פסוק", ומעבר לכללים יש לבדוק כל מקרה לנסיבותיו. אז נהלו מסע בחירות נקי ויעיל, ובהצלחה לזוכים בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
עו"ד רענן-בר און ועו"ד ורד כהן
צילום: צביקה טישלר
מומלצים