שתף קטע נבחר

פרשת השבוע: בין זוכי פרס נובל לקופיקס

פרשת "לך לך" מספרת על המסע הלא פשוט שעבר אברהם אבינו לארץ ישראל. כיצד זה מתקשר לזכייתם של שני הישראלים בפרס נובל ולרשת בתי הקפה החדשה קופיקס? מתי אלפר בטור פרידה

פרשת "לך לך" מספרת לנו את סיפרו של אברהם אבינו: "ויאמר ה' אל אברם לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך ואעשך שם לגוי גדול ואגדלה שמך והיה ברכה. ואברכה מברכך ומקללך אאר ונברכו בך כל משפחות האדמה. וילך אברם כאשר דיבר אליו ה'..." (בראשית י"ב ,א'-ד').

 

לטורים נוספים במדור פרשת שבוע כלכלית

 

זהו המסע האישי והמשפחתי של אברהם אבינו לארץ ישראל. עליו לעזוב הכל מעכשיו לעכשיו, לצאת למקום לא מוכר וללכת אל הבלתי נודע. זהו קושי כפול בשל עצם העזיבה והמעבר למקום אחר, לצד חוסר המידע על המקום שהוא הולך אליו.

 

"האברבנאל" מסביר שהאברהם צריך היה לצאת לבדו לדרך חדשה, להתנתק מכל עברו ולא להיות כפוף לנורמות המקובלות. "ורצה שלא ידעו משפחתו לאיזה מקום היה הולך כדי שלא ילכו אחריו, ולכן לא ביאר לו שֵם המקום אשר ילך אליו". זו הסיבה שהוא נדרש לצאת ללא משפחתו, כפי שמסביר הרש"ר הירש: "לך לך" - לך לעצמך, בדרכך שלך. צא לדרך שתבודד אותך מכל הקשרים שהיו לך עד כה.

 

בצירוף מקרים מעניין, נושא בריחת המוחות מישראל שב ועלה השבוע עם זכייתם של שני הישראלים, ורשל ולוויט, בפרס נובל בכימיה. פערי שכר גדולים, מינויים, חופש אקדמי וגורמים רבים נוספים, גורמים לאנשי האקדמיה בישראל לנסות ולחפש עתיד טוב יותר מעבר לים.

 

הדו"ח האחרון של מרכז טאוב מצא, כי מדינת ישראל מובילה בצורה מובהקת בבריחת המוחות בקרב מדינות המערב. מדינת ישראל לא מקצה מצידה די משאבים לעניין וכל עוד הנושא לא מופיע בתעדוף הלאומי - המוחות ימשיכו לברוח.

  

לך לך לקופיקס

אברהם אבינו בחר בדרך שבה הוא האמין. איש לא חשב שהוא יצליח, הרי זה טירוף כמעט. אדם נזקק להרבה אומץ לב וחזון כדי לעמוד על האמת שלו לבדו מול רוב הציבור הפועל בדרך אחרת מזו שבה הוא מאמין. את אותם החזון והאמונה אפשר למצוא גם אצל הבעלים של קופקיס, אבי כ"ץ, שמוכן לסכן הכל עבור הון עצמי של 5 מיליון שקל לפי הצהרותיו בתקשורת.

 

כ"ץ הוא "המשוגע התורן", שמוציא את בעלי רשתות הקפה מאזור הנוחות שלהם - מדוע למכור קפה ב- 5 שקלים אם אפשר גם ב-12 ויותר? התשובה היא זיהוי הצורך, שנובע מהיכרות אמיתית עם השטח, חוסר פחד להרוויח קצת פחות כעת אבל לא להתבייש להרוויח הרבה בהמשך, ואמונה שהדרך שבה בחרת - נכונה.

 

כוח האמונה

אברהם מכונה "אברם העברי" - "ויבוא הפליט ויגד לאברם העברי..." (י"ד, י"ג). ר' יהודה מסביר כי הסיבה לכך, היא "כל העולם כולו מעבר אחד והוא מעבר אחר" (רבה מ"ב, ח'). כלומר, לאורך השנים היינו מהעבר השני לעמים האחרים וכמעט לכל מדינות העולם.

 

"במדרש רבה" מוסבר כי הקב"ה לא גילה לאברהם לאן הוא הולך, כדי שיקבל שכר על כל פסיעה ופסיעה - "אל הארץ אשר אראך". כך גם היה בעקדת יצחק, אברהם לא ידע את מי להקריב והיכן לבצעה. כוח האמונה היה הדרך היחידה שלו להתגבר על חוסר המידע באשר להמשך דרכו.

 

למעשה אברהם אבינו החל את שרשרת הדורות של עם ישראל ובזכות האמונה שלו קם העם. מאז ועד היום ממשיך כוח האמונה לעמוד לעם היהודי בכל התקופות הקשות ובכל מלחמות ישראל. האמונה שלנו והעקרונות שלנו הם הבסיס לקיום ולייחוד שלנו.

 

בתום שנתיים בהן זכיתי לשתף אתכם עם מחשבותיי, אני מסיים השבת את כתיבת הטור. תודה לכל הקוראים הקבועים והמסורים, לכל המגיבים בכתב ובעל פה, באתר וברשתות החברתיות.

 

מתי אלפר הוא מרצה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה, יועץ שיווקי ואסטרטגי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מיכאל לוויט ו אריה ורשל זוכי פרס נובל 2013
צילום: רויטרס
מומלצים