שתף קטע נבחר

ילדה או מדליפת ויקיליקס? היום הנובל לשלום

259 אנשים וארגונים - מספר שיא - מועמדים השנה לפרס נובל השלום, והיום בנורבגיה יתברר מי מהם יקטוף אותו. במועמדים המובילים: הילדה הפקיסטנית שהטליבאן ירה בראשה, מתנגדיו של פוטין ברוסיה והחיילת האמריקנית שמסרה מסמכים מסווגים לוויקיליקס והחלה תהליך שינוי מין

בנורבגיה יוכרז היום (ו') הזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2013. לפרס היוקרתי, שהוענק בעבר לאישים גדולים ומפורסמים כמו נלסון מנדלה, ביל קלינטון, יצחק רבין - וגם נשיא ארה"ב המכהן ברק אובמה, מועמדים השנה 259 אישים וארגונים, מספר שיא. עם זאת, כמו בשנים עברו - בהיעדר שום רמז מהשופטים קשה מאוד לחזות מי מהם יגרוף את הפרס, שבצדו גם שלל כספי נאה. בהתבסס על הבחירות הקודמות של ועדת הפרס, אפשר רק להעריך מי הם בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר. הנה הם לפניכם.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מללה יוספזאי, פקיסטן

הילדה הפקיסטנית שנורתה בראשה על-ידי הטליבאן באוקטובר שעבר משום שהגנה על זכויותיהם של ילדות לקבל חינוך היא הפייבוריטית בקרב סוכני ההימורים השנה. מאז שהחלימה מהפציעה היא נסעה ברחבי תבל והפכה לאישיות מפורסמת בקנה מידה עולמי. אם תזכה, מללה - בת 16 כיום - תהיה כלת פרס נובל לשלום הצעירה אי פעם. אתמול היא כבר זכתה בפרס אחד, פרס שחרוב, שבמסגרתו מעניק הפרלמנט האירופי תגמול בסך 50 אלף אירו לפעילי זכויות אדם. הדאגה שאם תזכה בפרס נובל לשלום הדבר יפעיל לחץ כבד מדי על כתפיה הצעירות כל כך, התפוגגה במידת מה בעקבות הנאום המרשים שנשאה הקיץ באו"ם. לקריאה נוספת על מועמדותה של מללה יוספזאי, לחצו כאן.

 

מללה יוספזאי. החלימה באורח נס (צילום: AP) (צילום: AP)
מללה יוספזאי. החלימה באורח נס(צילום: AP)

 

ד"ר דניס מוקווגה, קונגו

מנתח קונגולזי ופעיל בולט למען זכויות הנשים. הוא טיפל באלפי נשים שעברו מעשי אונס קבוצתיים בבית החולים פנזי שאותו הקים בבוקאבו ב-1999. בשנה שעברה הוא תקף את הקהילה הבינלאומית על האדישות שלה כלפי מלחמת האזרחים האיומה המתחוללת בארצו. כתוצאה מכך הוא מסתתר כעת באירופה, בעקבות ניסיון התנקשות בו באוקטובר אשתקד. אם יזכה בפרס נובל לשלום, הדבר יפנה זרקור לסכסוך בקונגו, אולם בסיכוייו פוגעת העובדה שרק לפני שנתיים, ב-2011, זכו שתי נשים אפריקניות ואישה מתימן בפרס נובל לשלום בגין פעילותן למען נשים.

 

פעילי זכויות אדם רוסים

על רקע התקרבות אולימפיאדת החורף של 2014 בעיר סוצ'י שברוסיה, ועדת נובל עשויה לבקש להפנות את הזרקור לפעילי זכויות אדם ברוסיה. סבטלנה גנושקינה וארגון זכויות האדם שבראשו היא עומדת נחשבים למועמדים בולטים זה כמה שנים. מועמדת משמעותית נוספת היא לודמילה אלכסייבה בת ה-84, מתנגדת של המשטר הסובייטי לשעבר ומבקרת בולטת של שלטון הנשיא הנוכחי ולדימיר פוטין. יש לזכור שהוועדה הרחיבה את הרעיון של "פעילות למען השלום" כך שהוא כולל גם סוגיות כמו זכויות אדם ושינויי אקלים, ועל כן לא מן הנמנע שהיא תבחר לחלוק כבוד לפעילי זכויות אדם הפועלים נגד החקיקה נגד ההומואים והלסביות ברוסיה.

 

נשיא רוסיה פוטין. מאחד נגדו כמה מועמדים לנובל (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא רוסיה פוטין. מאחד נגדו כמה מועמדים לנובל(צילום: AP)

 

האחות מגי גורבן

מדענית המחשב המצרייה נטשה את הקריירה האקדמית שלה כדי להפוך לנזירה נוצרית קופטית ומפעילה את אגודת "הילדים של סטיבן" מאז שנת 1989. הארגון מסייע לתושבי שכונות העוני של קהיר שגורלם לא שפר עליהם, ומסייע להם ללא הבדל דת. על רקע מהפכות האביב הערבי והתפנית המסוכנת בהתרחשויות הפוליטיות במצרים, הוועדה עשויה לבקש לתגמל אדם שנחשב לכזה שהסקטוריאליות והאלימות לא היטו אותו. מחוקקים בארה"ב ובנורבגיה הציגו את מועמדותה.

 

צ'לסי מנינג

צ'לסי מנינג נודעה כחייל האמריקני ברדלי מנינג, והורשעה במסירת מסמכים מסווגים לאתר ההדלפות וויקיליקס באחת ההדלפות הגדולות ביותר בהיסטוריה האמריקנית. לאחרונה הודיעו עורכי דינה כי החליטה לעבור תהליך שינוי מין, ושכעת היא מבקשת מכלי התקשורת וממכריה לפנות אליה בשמה החדש

- צ'לסי. כלי תקשורת רבים בארה"ב ובעולם החליטו לכבד את הבקשה.

 

ברדלי מנינג. הביך את הממשל האמריקני (צילום: AP) (צילום: AP)
ברדלי מנינג. הביך את הממשל האמריקני(צילום: AP)

מנינג בבגדי אישה. הפך לצ'לסי מנינג (צילום: AP) (צילום: AP)
מנינג בבגדי אישה. הפך לצ'לסי מנינג(צילום: AP)

 

מנינג מרצה 35 שנות מאסר על כך שהעבירה יותר מ-700 אלף מסמכים לאתר ההדלפות, והיא נחשבת לדמות יוצאת דופן ברשימת

המועמדים. אם הפרס יינתן לה, הדבר לא יתקבל יפה בממשל האמריקני, אולם ועדת נובל הנורבגית, הנהנית מעצמאות רבה, ידועה כמי שאינה חוששת להרגיז מדינות חזקות. בשנת 2010 היא העניקה פרס נובל לשלום למתנגד המשטר הסיני ליו צ'אובו, בצעד שהכעיס מאוד את ממשלת סין. גם אדוארד סנואודן, המדליף האמריקני שחשף השנה את פרשת הציתותים של הממשל, זוכה לתשומת לב בסוכנויות ההימורים אולם אין לו סיכוי לזכות בפרס. רשימת המועמדים נסגרה ב-1 בפברואר, כמה חודשים לפני שהתפרסם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מללה יוספזאי. אם תזכה - תהיה כלת הפרס הצעירה אי פעם
צילום: רויטרס
מומלצים