שתף קטע נבחר

פיטורים בדרך טבע: תחילתה של מגמה?

תוך שבוע דיווחו שתי חברות מרכזיות במשק על פיטורי כ-1,000 עובדים. מומחים דנים באפשרות שישראל עומדת בפני גל אבטלה: "המספרים לא חריגים, אבל מדאיגה העובדה שמדובר בשתי חברות חזקות"

מדי חודש נרשמים בממוצע בשירות התעסוקה בישראל 22 אלף מבקשי עבודה חדשים, 13 אלף מהם פוטרו ממקום עבודתם האחרון. מפחיד ככל שהנתון הזה נשמע, המספרים הרשמיים מדברים דווקא על מגמה של ירידה בשיעור האבטלה, העומד כרגע על 6.2% מכוח העבודה. הנתון הזה מעורר מחלוקת סביב השאלה כיצד הוא מחושב, והוויכוח הזה כנראה יחריף אחרי השבוע הנוכחי, שבמהלכו נודע על כ-1,000 עובדים מחברות "טבע" ובז"ן שעומדים להצטרף למעגל מחוסרי התעסוקה. האם שתי הענקיות הללו מסמנות את תחילתו של גל פיטורים במשק הישראלי?

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

עידן עופר מבז"ן, ומנכ"ל טבע ג'רמי לוין (צילום: EPA, אורן יהודה, שאול גולן, סיון פרג') (צילום: EPA, אורן יהודה, שאול גולן, סיון פרג')
עידן עופר מבז"ן, ומנכ"ל טבע ג'רמי לוין(צילום: EPA, אורן יהודה, שאול גולן, סיון פרג')

"פיטורים בחברות כאלה הם אות מבשר רעות מאחר שמדובר בשתי חברות חשובות, מעמוד השדרה של המשק הישראלי.

אם יש בעיה בחברות יציבות מסוג זה - זה מדאיג", אמר אתמול (א') ל-ynet מנכ"ל שירות התעסוקה לשעבר, יוסי פרחי. "אבל עדיין מוקדם לומר אם מדובר בגל פיטורים".

 

להשקפתו, הבעייתיות העיקרית בשני המקרים הללו נעוצה בקושי שבו ייתקלו המפוטרים בניסיונם לחזור לשוק העבודה: "אלה מקצועות ייחודיים, לכן יש חשש גדול שהמשק הישראלי יוכל לקלוט את המפוטרים".

 

הוא מציע שהמדינה תשקול התערבות בפיטורים בחברות שקיבלו סיוע נדיב בדמות הטבות מס: "כשהמדינה עזרה לחברה היא לקחה בחשבון שמדובר בגוף שמייצר מקומות עבודה. הרגולטור צריך לשאול אם הפיטורים האלו הם בלתי נמנעים".

 

אלף מפוטרים תוך שבוע 

אמש פורסם בערוץ 10 שבז"ן (בתי זיקוק נפט), הנמצאת בשליטת החברה לישראל של משפחת עופר וחברת פטרוכימיים, תפטר כ-240 עובדים. הם יישלחו הביתה על רקע הפסדים גבוהים שהצטברו במאזני החברה בשנים האחרונות. טרם גובשה רשימה שמית של מפוטרים ועוד לא ברור את מי היא תכלול. המפעל מעסיק סך הכל כ-1,500 עובדים.

 

החברה נקלעה לאחרונה למצב קשה לאחר שהפסידה 167 מיליון דולר בשנת 2012 ו-87 מיליון שקל ב-2011. עיקר ההפסדים נגרמו בשל העיכוב של שלוש שנים בהגעת הגז הטבעי מהקידוחים הישראליים במי הים התיכון.

 (צילום: EPA, אורן יהודה) (צילום: EPA, אורן יהודה)
(צילום: EPA, אורן יהודה)

בשבוע שעבר נודע שטבע, יצרנית התרופות הישראלית, תצמצם כ-10% מכוח האדם שלה בעולם במהלך 2014, ותפטר כ-5,000 עובדים. בישראל צפויה החברה לפטר על פי ההערכות כ-800-700 עובדים. הפיטורים צפויים להתממש חרף העובדה שטבע זכתה בשנים האחרונות להטבות מס מפליגות. על פי נתונים שחשפה רשות המסים ביולי האחרון, טבע קיבלה את הטבת המס הגבוהה ביותר במשק בסכום כולל של 11.77 מיליארד שקל בין השנים 2011-2006.

 

סטטיסטית זאת טיפה בים

"התחושה היא שאנחנו בתקופה של אי בהירות", אמר סמנכ"ל מחקר ותכנון בשירות התעסוקה, חגי לוין. "מבחינת נתוני אבטלה המצב במשק הישראלי הוא טוב, אבל העולם המערבי כולו, וישראל בתוכו, נמצאים בתקופת מבחן. בינתיים אנחנו עומדים במבחן הזה. צריך להיזהר מהשלכה של מקרים פרטניים על כלל הניתוח של מצב המשק. הנתונים הכלליים של שוק התעסוקה שומרים על יציבות, ולא רואים בעיה בצורה ברורה".

 

לוין טוען ששיעורי האבטלה נמצאים במגמת ירידה וכמות המשרות הפנויות גבוהה ויציבה - בניגוד למשבר הקודם ב-2008-2009,

שלווה בעלייה באבטלה ובירידה תלולה בכמות המשרות הפניות במשק.

 

"בהתחשב בעובדה שמדי חודש מתווספים ללשכת התעסוקה יותר מ-20 אלף איש, ההודעות של השבוע האחרון אינן חריגות", הוא מוסיף. "אבל העובדה שאנחנו מדברים על 1,000 איש שמפוטרים ממפעלים גדולים ויציבים היא יחסית ייחודית".

 

פרופ' אייל קמחי מהאוניברסיטה העברית, המשמש סגן מנהל מרכז טאוב וראש צוות שוק העבודה בו, מסכים עם לוין: "מדובר במקרים ספציפיים של פיטורים. אלה מעסיקים גדולים ולכן הם עושים כותרות וגורמים לדאגה, אבל מוקדם מדי לקבוע אם אנחנו בפתחו של גל. ישראל נמצאת במצב של ירידה בצמיחה כבר שנים, ולמרות זאת הצליחה לשמור על רמה גבוהה של תעסוקה. קשה לדעת אם ההודעות האחרונות מבשרות על שינוי עמוק. אנחנו לא יודעים על עוד פיטורים במשק, וסטטיסטית מה שקורה בבז"ן ובטבע זו טיפה בים".


פורסם לראשונה 13/10/2013 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
אם בארזים נפלה שלהבת. בתי הזיקוק בחיפה
צילום: עידו ארז
מומלצים