שתף קטע נבחר

יירש את אשתו שהתאבדה. ביהמ"ש: שנו החוק

בית המשפט לענייני משפחה פסק כי בעל שביקש להתגרש מאשתו, יזכה בירושתה - למרות שעזיבתו הובילה להתאבדותה. הסיבה: החוק לא מאפשר לשלול זאת

גבר עזב את אשתו ושלושת ילדיו, ועבר לגור ברומניה. נסיונות האישה שבורת הלב להשיבו לחיקה לא צלחו, ומצבה הנפשי החל להתדרדר. היא חדלה לאכול ולשתות, והודיעה כי תתאבד אם לא תוכל לחיות שוב עם אהובה.

 

הגבר סירב לחזור לארץ, ובאוקטובר 2010 האישה - רופאה במקצועה - הזריקה לעצמה כמות גדולה של אינסולין דמה. בעקבות זאת, לאחר פחות מחודש הלכה לעולמה.

 

 

התאבדה לאחר שבעלה עזב אותה, אז למה בכל זאת יקבל את הירושה? (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התאבדה לאחר שבעלה עזב אותה, אז למה בכל זאת יקבל את הירושה? (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

 

בעקבות מותה, בנה פנה לרשם לענייני ירושה וביקש להוציא צו לירושת אמו. בבקשתו ציין כי אמנם הייתה נשואה בזמן מותה, אך לא היה לה בן זוג - מאחר שבעלה נטש אותה לטובת אישה אחרת. בעלה של המנוחה הגיב בדרישה להגן על זכויותיו בירושת אשתו, והגיש התנגדות לצו הירושה שהגיש בנו.

 

בדיון שהתקיים בביהמ"ש לענייני משפחה בראשון-לציון, הבן טען כי שברון הלב שנגרם לה בעקבות עזיבת בעלה, הוא שהביא את אמו לשים קץ לחייה. לטענתו, האב הפר את הסכם הנישואים בחוסר תום לב, וביקש להחיל את דרישת תום הלב גם על דיני הירושה. הבן תקף את אביו שוויתר לדבריו על אמו, וביקש מביהמ"ש לקבוע כי האב לא יוכל ליהנות מהירושה.

 

האב השיב כי על פי חוק הירושה, רק כאשר אדם מורשע בגרימת המוות ניתן לשלול את ירושתו. מקרה זה לא עונה על דרישת החוק - הוא לא רצה במות אשתו המנוחה ומעולם לא נטען כי גרם למותה. לדבריו, החלטת המנוחה לסיים את חייה לא הייתה ביוזמתו או בשליטתו.

 

החוק לא מתייחס לפרידה

השופטת אסתר שטיין קבעה כי ניתוק שנוצר בין בני זוג נשואים, אינו מספיק כדי לשלול את זכאות הבעל לרשת את המנוחה. חוק הירושה לא מתייחס למצב בו בני הזוג נשואים אך פרודים.

 

השופטת ציינה כי בחקיקה הנערכת בימים אלו ממש, סיטואציות כאלו יזכו למענה. זאת בין היתר הודות לחקיקת מונח חדש: "פרוד". עם זאת, כל עוד שינויים אלו לא נכנסו לתוקף, לא ניתן להסתמך עליהם. לפיכך לא נותר אלא לקבוע כי למנוחה היה בן זוג בשעת פטירתה.

 

לא חפץ במותה

השופטת הסבירה כי על פי החוק הנוכחי, ניתן היה למנוע מהגבר לרשת את אשתו רק אם היה מורשע בסיוע להתאבדותה. במקרה זה, לא התנהגות הנתבע היא שהביאה את המנוחה להתאבד ובשום אופן לא ניתן לומר כי רצה במותה.

 

"המנוחה לא הותירה אחריה צוואה - רצונה באשר לחלוקת עזבונה לא נשמע, על כן במקרה שלפנינו מדובר בירושה על פי דין ובית המשפט כבול להוראות הדין", כתבה. לסיום, קראה לתיקון חוק הירושה באופן שימנע מקרים מסוג זה, בהם אין הלימה בין חוש הצדק הטבעי להוראות החוק.

 

לבסוף, הבן חויב לשלם לאביו הוצאות משפט בסך 7,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ביהמ"ש מוגבל בגלל החוק (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים