שתף קטע נבחר

מי זכה בפרס מנהיגי אפריקה? אף אחד

קרן מו איברהים המעניקה פרס שנתי למנהיגות ראויה באפריקה החליטה שלא להעניק לאף מנהיג ביבשת את הכבוד ו-5 מיליון הדולרים המגיעים עמו. מדוע? אף ראש מדינה לא הצטיין בשמירה על הביטחון ועל שלטון החוק

הקרן בראשותו של מו איברהים, מיליארדר בריטי ממוצא סודני, הכריזה אתמול (יום שני) כי לא תעניק את הפרס השנתי למנהיגות אפריקנית מצטיינת לאף מנהיג ביבשת. הסיבה? אף אחד לא ראוי לו.

 

עוד חדשות בעולם:

סוחב את האישה כל הדרך לניצחון

ההשבתה: אובמה והרפובליקנים בדרך להסכם

 

לפי מדד חדש שפרסמה הקרן נמצא כי אף מדינה מבין 32 מדינות באפריקה לא עמדה בקטגוריות של ביטחון ושלטון החוק. הקרן מעניקה את הפרס, העומד על חמישה מיליון דולרים, למנהיג אפריקני שמצטיין במשרדו ומסיים את תפקידו בזמן.

נשיא קניה אוהורו קנייתה, המואשם בהאג בפשעי מלחמה, לא זכה לכבוד (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא קניה אוהורו קנייתה, המואשם בהאג בפשעי מלחמה, לא זכה לכבוד(צילום: AP)

מו איברהים, מילארדר בריטי שנולד בסודן ועשה את הונו בשוק הסלולר, אמר כי הקרן לא צריכה להוריד את הסטנדרטים שלה כדי שתוכל להעניק את הפרס בכל שנה ושצעירים אפריקנים, להם יש לשמש דוגמה, לוקחים כעת ברצינות את תפקיד המנהיגות. "אפריקה משתנה, והדור הצעיר בה שונה", אמר. "אלה אנשים משכילים יותר ומעודכנים יותר. תחושת האחריות והאווירה הפוליטית סביב נושא המנהיגות משתנות".

 

יותר מ-50 מדינות באפריקה נשלטות על ידי גברים שבשלטון ארצם כבר עשורים. מנהיגים אחרים ביבשת מואשמים בתמיכה במלחמות קטלניות או בביצוע פשעי מלחמה בעצמם.

 

אין מדובר בפעם הראשונה שפרס מו איברהים לא הוענק לאף מנהיג. בשבע השנים שבהן הוא קיים, רק שלושה מנהיגים זכו בכבוד, נשיא רפובליקת כף ורדה פדרו פירס ב-2011, נשיא בוצואנה

 לשעבר פסטוס מוגה ב-2008 ונשיא מוזמביק לשעבר חואקים צ'יסאנו ב-2007.

 

ג'ון גיתונגו, יועץ לממשלת קניה לשעבר, שחשף פרשת שחיתות ממשלתית בהיקף של מיליוני דולרים, אמר כי הוא לא מופתע מכך שזו הפעם השנייה ברציפות שלא זכה איש בפרס. נשיא קניה אוהורו קנייתה וסגנו וויליאם רוטו עומדים בפני אישומים בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בגין פשעי מלחמה. בוועידה שכינס שלשום האיחוד האפריקני קראו המנהיגים למועצת הביטחון של האו"ם לעכב את המשפט נגד קנייתה.

 

רבים באפריקה סבורים כי בית הדין בהאג מתעסק רבות בעניינם של מנהיגים אפריקנים. אך לפי איברהים, גם אם ייתכן שהדבר נכון, יש להביא לדין כאלה שהיו מעורבים ברצח עם או באונס המוני. "נעשו כמה פשעים איומים באפריקה, והקורבנות הללו מבקשים צדק", סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"דרוש שלום. בחיים". בחירות בקניה בפברואר השנה
צילום: רויטרס
מומלצים