שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

שמחתם שהנוער עוזב את הפייסבוק? תחשבו שוב

יותר ויותר בני נוער מודיעים לאחרונה בחגיגיות שזהו, הם כבר לא בעניין של הפייסבוק - וסוגרים את החשבון. אבל רגע לפני שאתם פותחים את השמפניות כדאי שתכירו את כאב הראש הבא שלכם: הווטסאפ. נירית צוק מסבירה איך המעבר לאפליקציה הפופולרית החזיר את ההורות שלנו שנים לאחור

לא מזמן הודיעה לי הילדה בדרמטיות שהיא עומדת לסגור את הפייסבוק. "זה כבר לא באמת מעניין יותר", אמרה.

 

אני מודה שהשמחה שלי הייתה גדולה. "סוף סוף היא לא תשב במשך שעות ליד המחשב, לא תלך בבית כסהרורית וחסרת מנוח ותחיה חיים אמיתיים ולא וירטואליים", פנטזתי.

 

אך הפנטזיה שלי נשארה, כמובן, בגדר פנטזיה. הילדה אמנם עזבה את הפייסבוק, אבל מהר מאוד היא התחברה לווריד הווטסאפ, ורק אז הבנתי שהמצב החדש בעייתי הרבה יותר ממה שהיה קודם.

 

עוד כתבות של נירית צוק בערוץ הורים:

זה נשף הסיום. מה רציתם, שהן ילכו בג'ינס?

המצעד: 8 התחפושות שלא תקנו למתבגרים שלכם

כך תהפכי לנערה הכי מקובלת בכיתה ב-10 צעדים

לרגל אחרי הילד בפייסבוק: זה בכלל עוזר?

 

הפייסבוק מת - יחי הווטסאפ

בשנים האחרונות לימדו אותנו, ההורים, איך לשמור על ילדינו בפייסבוק. הכללים היו ברורים והושמעו שוב ושוב בכל מקום: היו חברים של הילדים שלכם בפייסבוק, בדקו איזה תמונות הם מעלים, מי החברים שלהם, ועוד ועוד. כולנו הסתובבנו בגאווה ביום שבו הילד אישר אותנו כחברים, והרגשנו שעשינו את המירב והמיטב בהגנה עליו. עכשיו כללי המשחק השתנו, הפייסבוק מת (או גוסס, ליתר דיוק) והמלך החדש הוא הווטסאפ.

 

הווטסאפ מאפשר לילדים שלנו לבנות עולם שהוא לגמרי שלהם. זהו עולם שבו הם מדברים עם מי שהם רוצים, מצטרפים לקבוצות שהם רוצים, כשלא תמיד הם באמת מכירים את כל חברי הקבוצה, ומעלים תמונות ככל העולה על רוחם - כל זאת ללא פיקוח וללא בקרה שלנו. מבחינתנו איבדנו שליטה לחלוטין. ובניגוד לפייסבוק, אין שמץ של סיכוי שהילדים שלנו יצרפו אותנו לקבוצות שלהם, וגם אם ננסה מדי פעם להציץ בגניבה בניידים שלהם, רוב הסיכויים שנגלה שהם חסמו אותם בקוד סודי.

 

אין ספק שהחדשות האלו ממש לא משמחות, ואפילו מדאיגות. במצב הנוכחי, בכל הקשור למערכת היחסים שלנו עם הילדים, במקום ללכת קדימה חזרנו לעבר. כי בעוד הפייסבוק אפשר לנו הצצה לעולמם, הרי שעכשיו חזרנו למצב של ההורים שלנו, שבו רב הנסתר על הגלוי. אנחנו סיפרנו להורים שלנו רק מה שרצינו שהם ידעו עלינו, והיום זה בדיוק מה שקיבלנו בחזרה.

 

אז איך בכל זאת שומרים על הילדים בעידן הווטסאפ?

 

1. מדברים על זה

קודם כל משוחחים עם הילדים, בגובה העיניים, ומסבירים להם שמהיום האחריות היא שלהם. הם צריכים להבין שבמצב החדש אבא ואמא כבר לא נמצאים בתמונה, והם עומדים ברשות עצמם - על כל הכרוך בכך. נכון שזה כיף להיות עצמאי, אבל זה אומר שיש להם גם אחריות. עליהם לבחור בעצמם לאיזה קבוצות הם מצטרפים, ולאלו הם מסרבים, איזה תמונות הם מעלים, ואיזה תמונות לא כדאי שקבוצה שלמה תראה - ואתם חייבים להסביר להם את התוצאות שעלולות לקרות מהבחירה שלהם.

 

2. חיים לא רק דרך הווטסאפ

כדאי לשים לב שהילד לא מסתגר כל היום בחדרו ומרוכז כל כולו רק במה שקורה בקבוצות הווטסאפ, אלא שזה רק חלק מחייו, לצד בילוי עם חברים, השתתפות בחוגים ועוד. בכל מקרה בו הילד נראה לכם מכור לחלוטין - זה הזמן להציב גבולות. אפשר, למשל, להחליט שבשעות מסויימות לא יהיה שימוש בסלולרי, על מנת לעודד אותו לצאת מהבית ולהיפגש עם חברים.

 

3. תנו דוגמה אישית

ילדים, ולא משנה בני כמה הם, לומדים רבות מדוגמה אישית, מה שאומר שהם רואים איך אתם מתנהגים ומיישמים זאת בעצמם. לכן, כדאי לתת לילד דוגמה אישית ולהראות לו שלא חייבים להיות כל הזמן צמודים לווטסאפ. אפשר להחליט שבארוחת הערב, באופן קבוע, כולם משאירים את הניידים בצד ופשוט יושבים ומשוחחים זה עם זה. לעתים דווקא בשיחות הללו עולים דברים שמטרידים את הילד או דברים משמעותיים שהוא חווה במשך היום.

 

4. מגבילים לקראת השינה

כדאי להגביל את השימוש בניידים בשעות הלילה, ולפני שהילד הולך לישון לדרוש ממנו שיכבה את המכשיר (או שישים על מצב טיסה) על מנת שיצליח להירדם. אחרת רוב הסיכויים שהילד ימשיך לסמס עוד ועוד ולא ישן עד השעות הקטנות של הלילה.

 

5. בכל מקרה של דאגה

אם הילד מתנהג בצורה קיצונית ושונה, מוטרד מדי, לא ישן בלילה, בקושי אוכל, לא רוצה ללכת לבית הספר או שאתם סתם מזהים התנהגות חריגה אחרת, זהו הזמן להדליק את הנורות האדומות. הורים רבים מתפתים ומציצים בהתכתבויות של הילד, אבל במקרה כזה ייתכן שלא באמת תראו את התמונה כולה, ושתבינו דברים בצורה לא נכונה. לכן השיטה הטובה ביותר היא לנסות ולדבר עם הילד עצמו ולברר מה קורה, ובמקרה הצורך אף ללכת לייעוץ מקצועי.

 

הכותבת היא מייסדת ומנהלת פורטל "עשר פלוס ", מגזין אינטרנט חדש וייחודי שעוסק בגיל ההתבגרות




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ווטס אפ. עכשיו איך נדע מה עובר עליהן?
צילום: shutterstock
מומלצים