שתף קטע נבחר

עוד דחייה: נתניהו ולפיד טרם החליטו על נגיד

יותר מ-100 ימים לאחר פרישתו של סטנלי פישר ולאחר ששני מועמדים הסירו את מועמדותם, עדיין לא נבחר הנגיד הבא של בנק ישראל. ראש הממשלה ושר האוצר נועדו במשך שעות והחליטו לדחות את ההכרעה עד ליום ראשון. המועמדים: ויקטור מדינה, פרופ' צבי אקשטיין ופרופ' מריו בלכר

הפארסה נמשכת : ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד שוב לא הגיעו להסכמה אודות זהות נגיד בנק ישראל, וסיכמו אמש (ד') להודיע על בחירתם עד ליום ראשון הקרוב. זאת לאחר שדנו בנושא במשך שעתיים בלשכת נתניהו בכנסת, והתלבטו מי המתאים ביותר מבין המועמדים פרופ' צבי אקשטיין, ויקטור מדינה ופרופ' מריו בלכר.

 

כבר 108 ימים לא מכהן נגיד קבוע בראש בנק ישראל: שני נגידים שנבחרו לתפקיד החשוב בכלכלה הישראלית ויתרו על התפקיד, בכירה בבנק ישראל שראש הממשלה נתניהו לא רצה למנותה לתפקיד ושלושה מועמדים שכבר עברו את ועדת טירקל למינוי בכירים, מהם היו צריכים נתניהו ולפיד לבחור.

  

לכתבות נוספות בנושא בחירת נגיד בנק ישראל :

 

"המצב הזה רע מאוד‭,"‬ אמר בשבוע שעבר ח"כ מאיר שטרית, לשעבר שר האוצר למוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות". "אני לא מסוגל להבין למה לוקח כל כך הרבה זמן להחליט בעניין. כנראה יש אי הסכמה בין שר האוצר וראש הממשלה וזו הסיבה שזה מתעכב. זה לא הגיוני להשאיר את המדינה כל כך הרבה זמן ללא נגיד, יש לזה השלכות על המצב הכלכלי. לנגיד יש חלק מכריע ביכולת לקבוע את שערי הריבית ולהשפיע על שער החליפין, וזה שאין נגיד זה מצב לא טוב. עם כל הכבוד לשר האוצר ולראש הממשלה אני לא מבין מה הבעיה להיפגש, לדון ולהביא את המועמד הנבחר להחלטת הממשלה. אם יש ויכוח ביניהם, שיביאו את זה לממשלה והיא שתחליט‭."‬

 

בנק ישראל בירושלים (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
בנק ישראל בירושלים(צילום: עטא עוויסאת)

 

בייגה שוחט, לשעבר שר האוצר, אמר כי הוא לא מופתע מהתמשכות הסאגה של אי מינוי נגיד לבנק ישראל: "במדינה בלי שר חוץ לא פלא שלא ממנים נגיד. הכישלון של ראש הממשלה בעניין הזה, ובמידה קטנה יותר של שר האוצר, הוא קולוסאלי. בנק ישראל זה לא מוסד שמנהל מדיניות של פעם בשבוע. לבנק ישראל צריכה להיות מדיניות ארוכת טווח. בנק ישראל הוא היועץ הכלכלי של ממשלת ישראל ולכן צריך משרד שבראשו עומד מישהו עם תוכנית רב־שנתית, ברורה ומסודרת.

 

"אנחנו מנהלים בעצם את אחד הגורמים המרכזיים במשק בצורה חובבנית, ויש לי ביקורת קשה מאוד על ההתנהלות של ראש הממשלה ושר האוצר בעניין. אי אפשר למדוד את זה בכסף אלא בעובדה שאין מדיניות ארוכת טווח של בנק ישראל, ומדינות אחרות מסתכלות עלינו כעל יצור מוזר שלא מסוגל, עשרה חודשים אחרי שהנגיד הודיע על עזיבתו, למצוא לו מחליף. זה נורא. אפשר לתחזק את הבנק ולעשות פעולה כזו או אחרת, אבל בטווח הארוך זה בעייתי. אי אפשר להאמין‭."‬

 

בחירת הנגיד: סאגה ארוכה בתקופה קצרה

בקיץ סיים סטנלי פישר את תפקידו כנגיד בנק ישראל ומי שהיה אמור להחליפו היה פרופ' יעקב פרנקל, שכיהן בתפקיד בין השנים 1991 ל-2000. אבל טענות על כך שלא שילם על פריט בהונג קונג לפני כמה שנים הובילו אותו להודיע שהוא מוותר על התפקיד. פרנקל הסביר אז: "הפרשה מאוד מבישה. סליחה, מאוד מביכה, שלא הייתה צריכה לקרות, אבל לאחר בירור מאוד מהיר עם הרשויות הסתבר שהייתה פה אי הבנה בסיסית ולאחר שעות ספורות כבר יצאתי לדרך".

 

כמה ימים לאחר מכן הודיעו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד על נגיד חדש - פרופ' ליאו ליידרמן. אבל החגיגות היו מוקדמות מדי. לא עברו שלושה ימים וליידרמן, מרצה לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב שכיהן בעבר כראש חטיבת המחקר בבנק ישראל, נאלץ גם הוא להודיע שהוא מוותר על התפקיד. הוא הסביר לנתניהו ולפיד כי לאחר שקיים שיחות אינטנסיביות עם בני משפחתו, הוא סבור כי הוא מעדיף להמשיך כאיש פרטי בעבודתו באוניברסיטת תל אביב ובבנק הפועלים.

 

הודעתו באה כהפתעה גמורה. לאחר פרישתו פורסם כי ייתכן שהסיבה להתפטרותו של ליידרמן בעבר מתפקידו בדויטשה בנק, שם היה מנהל וליו"ר מחלקת השווקים המתעוררים, היא דבר מה שהוא מעוניין להסתיר. לפי הפרסומים מדובר בטענה על הטרדה מינית, לכאורה. בנוסף פורסם כי הגיע לפחות מכתב אחד לוועדת טירקל, שהייתה אמורה לאשר את המינוי.

 

עברו עוד כמה ימים וב-8 באוגוסט פורסם כי בלשכת ראש הממשלה ובאוצר מתכוונים להגיש לאישור ועדת טירקל ארבעה מועמדים לתפקיד הכלכלי הבכיר: פרופ' מריו בלכר, פרופ' צבי אקשטיין, ויקטור מדינה ומיכל עבאדי בויאנג'ו – שבינתיים פרשה מההתמודדות.

 

אחרי שכל המועמדים עברו את ועדת טירקל, נראה היה שהמינוי קרוב, אבל למרות זאת השבועות חלפו ואיש לא מונה לתפקיד נגיד בנק ישראל, גם לא הערב - למרות הציפיות. בינתיים, ממלאת מקום הנגיד ד"ר קרנית פלוג, שהודיעה על התפטרותה עם מינויו של ליידרמן, מכהנת כנגידה בפועל. 

 

מיהם שלושת המועמדים?

נתניהו ולפיד מתלבטים בין שלושה מועמדים. הראשון, פרופ' מריו בלכר (65), הוא יהודי יליד ארגנטינה ששימש בעבר כנגיד הבנק המרכזי שלה, אם כי לתקופה קצרה של כמה חודשים עד שפרש בעקבות עימותים מקצועיים עם שר האוצר של המדינה. הוא עלה לישראל וכיום מתגורר בארגנטינה. הוא כיהן בשורה של תפקידים בכירים בקרן המטבע הבינלאומית ומחזיק בקשרים רבים בהנהגה הכלכלית העולמית. 

 

השני, פרופ' צבי אקשטיין (64), כיהן עד לפני כשנתיים כמשנה לנגיד בנק ישראל, ולכן מבין המועמדים הוא המועמד שלו ההיכרות הרבה ביותר והכי קרובה לבנק ישראל. היום הוא משמש כמרצה לכלכלה, אך הוא חבר בוועדה המייעצת לשר האוצר והוא מעודכן היטב בכל הנוגע להתפתחויות האחרונות במשק הישראלי. מבין השלושה, אקשטיין נחשב למועמד המועדף ביותר על שר האוצר לפיד. 

 

השלישי הוא המועמד המועדף על נתניהו: ויקטור מדינה (74), שהיה בעבר מנכ"ל בנק מזרחי וכן מנכ"ל משרד האוצר ובכיר בבנק ישראל. הוא כיהן כמשנה לנגיד בנק ישראל, באמצע שנות ה-80. הוא עבד בבנק המרכזי למשך כ-20 שנה, כיהן כראש מחלקת המחקר וייסד את המחלקה המוניטרית. ב-2005 היה מועמד למשרת הנגיד, אך לא זכה בה לאחר שנתניהו, שר האוצר דאז, העדיף את סטנלי פישר.


פורסם לראשונה 16/10/2013 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נתניהו ולפיד. מתקשים להחליט
צילום: EPA
צילום: גיל יוחנן
סטנלי פישר. עזב במפתיע
צילום: גיל יוחנן
מומלצים