שתף קטע נבחר

גורמים מדיניים: השיחות עם טורקיה 'תקועות'

בירושלים מסרבים להתייחס רשמית לדיווח על כך שטורקיה העבירה לאיראן זהות מרגלי מוסד, אך גורמים מדיניים מדגישים: "שיתוף הפעולה הביטחוני בינינו מצומצם מאוד". בישראל טוענים שארדואן חובר ל"אויבים הקשים ביותר שלנו", ומאשימים אותו בקיפאון בשיחות הפיוס

הפרסום אתמול (יום ה') בעיתון "וושינגטון פוסט" אודות חשיפתם של סוכני המוסד על ידי טורקיה לאיראן אמנם לא זוכה להתייחסות ישראלית רשמית, אולם בדרג המדיני והביטחוני בישראל מדגישים שהיחסים הביטחוניים עם טורקיה מצומצמים מאוד. גורמים מדיניים אף גילו כי המגעים סביב הפיוס בסוגיית תקרית המרמרה "תקועים".

 

חשיפת המרגלים - יחסי ישראל טורקיה על מסלול התנגשות:

ה"מרגלים" באיראן - כנראה כורדים

זעם באנקרה: הפרסום - ניסיון לנטרל אותנו

'טורקיה מסרה לאיראן זהות מרגלים ישראלים'

 

גורם ישראלי המעורה במגעים אמר כי "הטורקים מחרבים כרגע כל ניסיון להגיע איתם להבנות. הם לא רוצים לסגור את העניין הזה. זה תקוע לגמרי, ולמרות המאמץ של הנשיא אובמה - הם לא רוצים לפי שעה לקדם את הנושא". עם זאת, בישראל מדגישים כי אם זה יתאים לאינטרסים של טורקיה, יתכן כי בעתיד ירצו באנקרה לסיים את הפרשה ולפצות את משפחות ההרוגים שהיו על הספינה.

ארדואן ואובמה לפני חצי שנה. בישראל מקווים שארה"ב תבין שארדואן אשם בקיפאון שיחות הפיוס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן ואובמה לפני חצי שנה. בישראל מקווים שארה"ב תבין שארדואן אשם בקיפאון שיחות הפיוס(צילום: AFP)

בירושלים מתייחסים לאחרונה לראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כמעט כמו שמתייחסים לאויב. "הוא פשוט נגדנו", אומר גורם מדיני ישראלי. "הוא הולך עם האויבים הכי קשים של ישראל, והיחסים הביטחוניים איתם מצומצמים מאוד. לנוכח המצב שנוצר, אי אפשר להגיע איתם לשום סוג של אינטימיות בנושאים רגישים. אנחנו לא נתפלא אם נגלה בעתיד שהוא פועל נגדנו ממש".

 

בדרגים הביטחוניים מתייחסים אל טורקיה כמדינה שנמצאת במעין משבר אסטרטגי במזרח התיכון, לנוכח כישלונו של ארדואן לייצר את השינוי שניסה להוביל במזרח התיכון, עם חבירתו לאחים המוסלמים.

 

"טורקיה כרגע איננה ציר משמעותי במזרח התיכון",

אומרים כמה גורמים המעורים בסוגיה. "ארדואן רב עם ישראל, רב עם המשטר החדש במצרים והוא בבעיה גם עם הסורים". לדברי הגורמים, "ארדואן עושה כל מאמץ כדי לבסס את שלטונו ואת מעמדו כנשיא. אבל קשה לו יותר כעת, גם בגלל שמעמדו במזרח התיכון נחלש, וגם בגלל שהכלכלה בטורקיה נחלשה מעט. ארדואן מעוניין להיות נשיא כמו באמריקה, אבל ללא האיזונים והבלמים האמריקניים, כלומר הוא לאו דווקא רוצה לשמור על הדמוקרטיה".

 

בישראל מקווים כי גם בממשל האמריקני מבינים את משמעות חוסר שביעות הרצון של ארדואן לסיים את פרשת המרמרה, למרות מעורבותו האישית והישירה של הנשיא אובמה.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 17/10/2013 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ארדואן. "רב עם ישראל"
צילום: AFP
מומלצים