שתף קטע נבחר

רצף רעידות האדמה: "עלול לבשר רעש עז"

לרעשי האדמה הגדולים שאירעו במאה האחרונה בארץ קדמו רעידות חלשות, בדומה לארבעת הרעשים שפקדו בארבעת הימים האחרונים את הכנרת. "האזור בחוסר שיווי משקל", הסביר מומחה. בהערכת מצב תיבחן הגברת ההיערכות, נתניהו ביקש לעדכנו

"או שלא יקרה שום דבר או שתתרחש רעידה בעוצמה חזקה יותר", זוהי הסקאלה שעליה הוצבה הערב (יום א') ישראל על ידי ד"ר אבי שפירא, יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה. לדברי שפירא, "התדירות הגבוהה של הרעידות נדירה אך לא בלתי אפשרית. היא מעידה על כך שהאזור נמצא בחוסר שיווי משקל ובתהליך שבירה".

 

הנחיות פיקוד העורף להתגוננות מרעידות אדמה

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

צנחנים בנופש: אלכוהול, מכות וירי באוויר

"הפיכה" בגן עדן: בוטלו הבחירות במלדיביים

 

בפעם השנייה היום, ובפעם הרביעית בארבעה ימים, אירעה אחר הצהריים - באזור השעה 15:54 - רעידת אדמה בצפון. במכון הגיאופיסי דיווחו כי עוצמת הרעש היא 3.6 בסולם ריכטר ומוקד הרעידה בצפון הכנרת, 5 ק"מ צפונית-מזרחית לקיבוץ גינוסר. בשעה 11:50 אירעה רעידת אדמה שעוצמתה והמוקד שלה היו זהים.

 

"אי אפשר לשלול רעידה חזקה יותר, אבל בהחלט יכול להיות שהרעידות הקטנות האלה לא יובילו לשום דבר", אמר מנהל המכון הגיאופיסי, ד"ר אורי פריזלנדר. "היו מקרים בעולם שרעידות אדמה קטנות יחסית קדמו לרעידת אדמה חזקה יותר, אבל באותה מידה היו מקומות שבהם זה לא קרה".

מפת הרעידות האחרונות (צילום: google maps) (צילום: google maps)
מפת הרעידות האחרונות(צילום: google maps)
 

לעומתם, העניק פרופסור אמוץ עגנון, גיאולוג וגיאופיזיקאי מהמכון למדע כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים, סיכוי רב יותר לאפשרות שהרעידות מרמזות על אירוע גדול יותר. "בינתיים התרחשו ארבע רעידות שהורגשו ועוד ארבע שלא הורגשו אבל נמדדו במכשירים סיסמיים. בסך הכול היו שמונה, כולן באזור הכנרת. אם התופעה תימשך לאורך זמן, אנחנו בהחלט יכולים לראות אותה כשרשרת מקדימה לאירוע גדול".

 

לדבריו, "בשנות ה-90 היו שלוש רעידות שהורגשו בישראל: אחת ב-1993 בדרגה 6 לערך במפרץ אילת שפגעה בבניינים, שניה ב-1995 בדרגה גבוהה מ-7 שהרסה בניינים בנואיבה ולהרג אנשים שם, ושלישית ב-1996 בקפריסין בדרגה 7 פלוס. לכולן קדמה פעילות מהסוג שאנחנו עדים לו עכשיו - שרשרות של רעידות קטנות".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם שפירא בעקבות האירועים והנחה אותו לעדכנו בתום הערכת מצב מתוכננת בנושא בראשות השר להגנת העורף גלעד ארדן, שתקבע אם יש צורך בהגברת ההיערכות. "אנחנו נערכים בכל השנים האחרונות, לא רק עכשיו", סיפר ל-ynet זוהר עובד,

ראש עיריית טבריה. "עברנו תרגולים למצב חירום ורעידות אדמה והונחינו להמשיך בשגרה. בטבריה יש לא מעט בניינים עתיקים שניזוקים ברעידות כאלו ותמ"א 38 (תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה) תקפה רק במרכז הארץ, איפה שערך הקרקע גבוה", הוסיף.

 

הפעם האחרונה שבה פקד את האזור רצף רעידות קטנות הייתה ב-2008, בדרום לבנון. "במשך שלושה חודשים היו מאות רעידות אדמה בעוצמות משתנות, מ-2 עד 4", אמר פריזלנדר, אך אלו לא לוו ברעידה חזקה יותר. ב-1927 פגעה רעידת אדמה בצפון ים המלח וגרמה למות 550 בני אדם משני עברי הירדן. "למרות שרעידות אדמה אינן מחזוריות", ציין שפירא, "סטטיסטית, רעידת אדמה קטלנית מתרחשת בישראל אחת ל-100 שנה".

 

בהכנת הידיעה השתתף מאור בוכניק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים