שתף קטע נבחר

מתחדש המו"מ: טורקיה בדרך לאיחוד?

אחרי שלוש שנות נתק הודיע האיחוד האירופי על פתיחת פרק חדש בשיחות ההצטרפות של אנקרה לגוש האירופי. תחילת המו"מ ב-5 בנובמבר

הודעה מפתיעה מכיוון בריסל: האיחוד האירופי החליט היום (יום ג') לפתוח פרק חדש במשא ומתן עם טורקיה לגבי הצטרפותה לגוש המדינות אחרי שלוש שנות שיתוק. כך הודיעה ליטא, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי.

 

טורקיה: האיחוד האירופי קטנוני וחסר מעוף

 

עוד חדשות בעולם :

ילדה ללא זהות: נחקרים 10 מקרים של נעדרים

גולי אחמדינג'אד שבים לאיראן של רוחאני

מאה על 100: מזל טוב ענק לתאומות זהות

איך הגיבו קונים לתנין שהתקרב לחנות? צפו

 

בהודעת האיחוד האירופי נמסר כי שיחות המשא ומתן ייפתחו מחדש ב-5 בנובמבר אחרי שהנציבות האירופית ושרי החוץ של האיחוד האירופי נתנו אור ירוק למהלך לאחר דיון שערכו בנושא בלוקסמבורג.

 

המדינה המוסלמית מונה 76 מיליון בני אדם. הפגנה באנקרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המדינה המוסלמית מונה 76 מיליון בני אדם. הפגנה באנקרה(צילום: AFP)

ההחלטה לחדש את שיחות המשא ומתן עם טורקיה התקבלה כבר ביוני, אולם נדחתה בעקבות לחץ מצד גרמניה. ממשלתה של הקנצלרית אנגלה מרקל מחתה על הדיכוי האלים של המחאה האזרחית בכיכר טקסים באיסטנבול על ידי שלטונו של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן. במהלך המחאה שנמשכה שבועיים נהרגו שישה בני אדם ונפצעו יותר מ-8,000. 

 

בדו"ח שפרסמה בשבוע שעבר מתחה הנציבות האירופית ביקורת על השימוש המוגזם בכוח נגד המפגינים, אולם באותה עת הצדיעה ל"צעדים חשובים" שנקטה אנקרה בנושא הדמוקרטיה, בהן רפורמות במערכת המשפט וחבילת הטבות למיעוטים במדינה, בהם הכורדים.


גרמניה תסיר את התנגדותה להצטרפות טורקיה לאיחוד? מרקל וארדואן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
גרמניה תסיר את התנגדותה להצטרפות טורקיה לאיחוד? מרקל וארדואן(צילום: MCT)

השר הטורקי הממונה על היחסים עם האיחוד האירופי, אגמן באיש, הצהיר בחודש שעבר כי המגעים להצטרפות ארצו לאיחוד ככל הנראה לא יישאו פרי עקב דעות קדומות של מדינות באיחוד. לדבריו, טורקיה צפויה לנהל משא ומתן רק על הסדרת יחסיה הכלכליים עם האיחוד האירופי בדומה לנורבגיה. "החברות באיחוד חייבות להבין שהן לא פוגעות בנו אלא בעצמן", אמר השר הטורקי.

 

המועמדות של טורקיה להצטרף לאיחוד האירופי עלתה רשמית בשנת 1999. צרפת וגרמניה תמיד הטילו ספק בכדאיות צירופה של טורקיה - מדינה מוסלמית המונה 76 מיליון בני אדם - לאיחוד האירופי, בשל החשש שהבדלי התרבויות והגודל של טורקיה יקשו על שילובה באיחוד כפי שהוא כיום. סוגיה נוספת שהכשילה את השיחות בין בריסל לבין אנקרה היא זו של היעדר הסדר בקפריסין, אי שמחולק לשניים, הצד הדרומי נמצא בשליטת יוון והצד הצפוני בשליטת טורקיה מאז שכבשה אותו ב-1974. במסגרת השיחות עם טורקיה ידרוש ממנה האיחוד האירופי להכיר ברפובליקת קפריסין, אחת מ-28 המדינות שחברות בגוש.

התומכות בצירופה של טורקיה, בהן בריטניה ושבדיה, מדגישות כי האיחוד האירופי יכול להרוויח מהצמיחה הכלכלית של טורקיה ומתפקידה כמתווכת במזרח התיכון.

 

עמדתה הנוקשה של גרמניה מעוררת דאגה בקרב חלק ממכתיבי המדיניות באיחוד האירופי, הסבורים כי האיחוד צריך להתמסר לשיחות משמעותיות יותר עם טורקיה כדי לתמוך בזכויות אדם שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים