שתף קטע נבחר

"כיוונתי כמו זומבי". עדות של מפעיל מל"טים

אמריקני בן 27 שפרש לאחר שש שנים בחיל האוויר מספר על תחשותיו: בתחילה חשב שהוא נרתם להצלת חיים, ובהמשך - כאשר הבין שזה "לא משחק וידאו" ושהוא נעשה אדיש כשהפעיל מל"טים שהרגו חפים מפשע

"העשן התפזר, וראיתי חלקי גופות של שני גברים מפוזרים סביב הבור שנוצר". לאחר שנים שבהן הפעיל מל"טים (מטוסים ללא טייס) וצפה מרחוק בתוצאות, ברנדון בראיינט, בן 27, מדבר על חוויותיו הקשות. רשת CNN הביאה אתמול (יום ה') את דבריו.

 

עוד חדשות בעולם:

 

הוא נזכר בפעם הראשונה שבה הרג אדם, ב-2007, כאשר היה בבסיס של חיל האוויר בנבאדה. שלושת קורבנותיו נהרגו בשעה שהלכו בשביל עפר באפגניסטן. בראיינט צפה בהם בתצוגה האינפרה-אדומה שלו והמשיך בתיאור: "ראיתי בחור שלישי ברקע, ללא רגל ימין. הוא אחז ברגלו, ודם ניתז ממנה. עבר עוד זמן רב עד שהוא מת. ראיתי אותו הופך להיות בצבע של העפר שמסביבו".

 

עוד סיפר שב-2007 ראה דמות רצה לעבר בניין באפגניסטן שניות לפני שהמל"ט שהוא כיוון ירה לעברה. הוא העריך שזהו ילד. הוא ועמית שלו שאלו איש מודיעין שהיה עמם על הפעולה, והוא ענה להם: "זה כלב". בראיינט אמר שהוא היה בטוח שזה לא כלב. לבסוף בדו"ח לא הוזכר ילד וגם לא כלב.  

מל"ט אמריקני באפגניסטן (ארכיון)               (צילום: AP) (צילום: AP)
מל"ט אמריקני באפגניסטן (ארכיון) (צילום: AP)

הפגנה בפקיסטן נגד תקיפות מל"טים                   (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בפקיסטן נגד תקיפות מל"טים (צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הוא נחשף גם למראות קשים שלא הוא היה אחראי להם, אולם גם נבצר ממנו לסייע: הוא צפה במסך שלו בחמוש מושך שתי ילדות מתא המטען של מכוניתו באזור הומה בעיראק: "קשרו את הידיים שלהן וחסמו את פיהן. החמוש הורה להן לכרוע על ברכיהן וירה בהן למוות באמצע הרחוב, והשאיר שם את הגופות. האנשים מסביב ראו את זה, ולא עשו דבר".

 

פוסט טראומה

בראיינט החליט לפרוש לאחר שש שנים בתפקיד, ב-2011. הוא אף דחה בונוס בסך 109 אלף דולר. עם שחרורו הרבה לשתות וסבל מדיכאון. כמו אצל מפעילי מל"טים רבים אחרים אובחנה אצלו הפרעת דחק פוסט-טראומטית. הוא סיפר שבמהלך התקופה שבה צפה במצלמות המל"טים וכיוון את הלייזר, הוא נעשה אדיש ועשה את עבודתו כמעין "זומבי".

 

עם עזיבתו קיבל מסמך המתעד את מספר ההרוגים במשימות שבחלקן השתתף. במהלך 6,000 שעות הפעלת מל"טים נהרגו 1,626 בני אדם, אמר. "זה גרם לי בחילה". הוא סיפר שהיה מרגיש "נורא" לו חי תחת שמיים שבהם מרחפים מל"טים. אולם, כשהתחיל לעבוד, הוא האמין שהם יכולים להציל חיים. בראיינט החליט לדבר על מה שחווה כדי להראות שמעורבותם במלחמה היא "יותר ממשחק וידאו".

 

ארגונים למען זכויות אדם מותחים ביקורת

משרד ההגנה האמריקני שב וטען שפעילות מל"טים מונעת הרג חיילים אמריקנים ומגנה על ארה"ב מפני טרור. גורמים אמריקנים רשמיים אומרים שמל"טים הם כלי חיוני במאבק נגד חמושים כמו פעילי אל-קאעידה.

 

מנגד הביעו השבוע שני ארגוני זכויות אדם בינלאומיים דאגות נוכח תקיפות מל"טים בפקיסטן ובתימן. הארגונים אמנסטי ו- Human Rights Watch הוסיפו שחלקן עלולות להיחשב פשעי מלחמה. הם פרסמו דו"חות מפורטים על כמה תקיפות בשתי המדינות, שבהן נהרגו אזרחים רבים. הדו"חות מתבססים על מחקרים בשטח ועל ראיונות עם עדים ועם קרוביהם של הנפגעים. הם קוראים להחיל את החוק הבינלאומי על השימוש במל"טים.

 

השבוע דחו בבית הלבן את הטענות שלפיהן תקיפות אלו מפרות את החוק. יום למחרת נפגש הנשיא ברק אובמה עם ראש ממשלת פקיסטן נוואז שריף. בפגישה העלה שריף את הסוגיה והדגיש כי "יש להפסיק תקיפות אלו". עוד לפני כן אמר שריף: "השימוש במל"טים הוא פלישה לטריטוריה שלנו וגם מזיק למאמצינו להילחם בטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מל"ט אמריקני באפגניסטן (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים