שתף קטע נבחר

"אובמה ידע על ההאזנות למרקל במשך שנים"

העיתון הגרמני "בילד" מדווח כי אף שבשיחה עם קנצלרית גרמניה טען שלא ידע כי מאזינים לה, נשיא ארה"ב עודכן כבר ב-2010 שהמודיעין מצותת לאנגלה מרקל - ולא עשה דבר. לפי הדיווח, גם לקודמה של מרקל בתפקיד, גרהארד שרדר, האזינו האמריקנים

נשיא ארה"ב מסתבך והולך. העיתון הגרמני "בילד" מדווח הבוקר (יום א') כי אף שברק אובמה הכחיש שוושינגטון מצותתת לטלפון הסלולרי האישי של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, בפועל לא רק שהדבר הזה אכן קרה - אלא שאובמה גם ידע ועודכן על ההאזנות למרקל באופן אישי.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

העיתון הגרמני מבסס את הדיווח על מקור ב-NSA, סוכנות המודיעין האמריקנית שהפעילה את תוכנית ההאזנות השנויה במחלוקת. לפי הדיווח אובמה ידע על ההאזנות למרקל לפחות מאז שנת 2010, כשראש ה-NSA קית אלכסנדר עדכן אותו אישית בנושא.

 

ב"בילד" טוענים כי אובמה לא עשה דבר כדי לעצור את הציתותים, וכי ההאזנות בוצעו לא רק לטלפון הסלולרי הרגיל של מרקל, אלא גם לטלפון מאובטח לכאורה שהיא קיבלה במהלך הקיץ. רק קו אדום מיוחד שהותקן במשרדה, כך דווח, לא היה תחת האזנות של האמריקנים. כל תכני השיחות והודעות ה-SMS של מרקל, כך נטען, דווחו ישירות לבית הלבן.

 

העיתון הגרמני מדווח כי יש ראיות לכך שמבצע ההאזנות למרקל נמשך עד לתקופה האחרונה ממש. עוד נכתב בו כי ארה"ב האזינה גם לטלפון של הקנצלר הגרמני הקודם, גרהארד שרדר, בימי כהונתו של נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הבן. מה שהוליד את ההחלטה לרגל אחריו, כך דווח, היה הסירוב של שרדר לתמוך בפלישה לעיראק, מה שפגע באמון בין וושינגטון לברלין.

 

מרקל ואובמה. הנשיא האמריקני שיקר? (צילום: Amanda Lucidon, EPA) (צילום: Amanda Lucidon, EPA)
מרקל ואובמה. הנשיא האמריקני שיקר?(צילום: Amanda Lucidon, EPA)

 

אמש דיווח המגזין הגרמני "דר שפיגל" כי ארצות הברית צותתה לטלפון של מרקל במשך יותר מעשר שנים. לפי אותו דיווח, בשיחה עם מרקל בשבוע שעבר, לאחר חשיפת הפרשה, אמר אובמה לקנצלרית גרמניה כי היה פועל להפסיק את ההאזנות אם היה יודע על הפעילות. על פי הדיווח בשבועון הגרמני, שנסמך על מסמכים סודיים, הטלפון האישי של מרקל נכלל ב"רשימת היעדים" של ה-SCS (שירות האיסוף המיוחד שפועל תחת ה-NSA, הסוכנות לביטחון לאומי) מאז 2002. מסמך נוסף מציין במפורש כי השירות מפעיל "סניף ריגול חוקי למחצה" בשגרירות ארצות הברית בברלין. "חשיפתו תוביל לנזק חמור ליחסי ארצות הברית וממשלות נוספות", נכתב.

 

ההדלפה שהביכה את הממשל

האזנה לטלפון הסלולרי של מרקל, שנחשפה בפומבי בשבוע שעבר על-ידי ממשלת גרמניה עצמה, היא רק החשיפה האחרונה במסגרת פרשת

הציתותים של הממשל האמריקני, שפגעה מאוד בתדמיתו וסיבכה את אובמה גם בבית. מוקדם יותר השנה חשפו עיתונים אמריקניים ובריטיים שרשויות אכיפת החוק והביטחון וסוכנויות ריגול בארה"ב צותתו בשנים האחרונות לעשרות אלפי אזרחים אמריקנים דרך חברות טלפון, שירותי דואר אלקטרוני, חשבונות פרטיים ברשתות החברתיות ושירותים אינטרנטיים אחרים כמו תוכנת סקייפ. בהמשך התברר כי ההאזנה הייתה נרחבת בהרבה, וכללה גם מיליוני אזרחים ובכירי ממשל ברחבי העולם, כולל מדינות אירופיות הנחשבות לידידותיה הטובות ביותר של ארה"ב, כמו בריטניה, גרמניה וצרפת.

 

מבקרי תוכניות הציתות שנחשפו טענו כי מדובר בהפרה חמורה ובוטה של הזכות לפרטיות, ואפילו עיתונים ליברליים כמו "ניו-יורק טיימס", שבדרך כלל תומכים בנשיא ארה"ב ברק אובמה ובקו הכללי שהוא מייצג, מתחו עליו ביקורת קשה. אובמה עצמו ובכירי ממשל אחרים הגנו על תוכניות הציתות שנחשפו, הדגישו שהן נעשו בידיעת ובאישור הקונגרס, והבהירו כי היקפן קטן מכפי שדווח. אובמה עצמו אמר כי במידע שנאסף

בתוכניות אלה לא נעשה שימוש לרעה, וכי לא ניתן להבטיח "100% ביטחון ו-100% פרטיות". עם זאת, הוא הבטיח לבחון היטב את המדיניות כדי לדאוג שלא לפגוע בזכויות הפרט.

 

מי שחשף את תוכנית הציתותים הסודית הוא אדוארד סנואודן, איש מודיעין אמריקני שהחליט - לטענתו מטעמים אידיאולוגיים - להוציא לאור את הפרטים ונמלט לאחר מכן להונג קונג. מחשד שיוסגר לארה"ב הוא ברח משם לרוסיה, שהודיעה כי לא תמסור אותו לידי האמריקנים. הסתתרותו של סנואודן בנמל התעופה במוסקבה העכירה עוד יותר את היחסים בין רוסיה לארה"ב, שיודעים מתיחות הולכת וגוברת בשנים האחרונות על רקע מעצר הדדי של מרגלים וסוגיות גיאו-פוליטיות כמו הגרעין האיראני ומלחמת האזרחים בסוריה, שבכל הקשור להן מתייצבים האמריקנים והרוסים משני צדי המתרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אנגלה מרקל. חוסר אמון בין אירופה לארה"ב
צילום: רויטרס
מומלצים