שתף קטע נבחר

פתחו נגדי תיק הוצל"פ בטעות. מה לעשות?

תיק הוצאה לפועל זה דבר לא נעים, אבל מה עושים אם הוא נפתח נגדכם לגמרי בטעות? עו"ד תומר אשרוב ומיכל ספקטור-דנינו מסבירים

מה עושים אם טעות הובילה לכך שנפתח נגדך תיק הוצאה לפועל? לרוב זוהי טעות של פקיד, גוף או רשות, הנגרמת בעת הליכי גבייה. חוסר תשומת-לב וטיפול שגוי, ואתם עשויים למצוא את עצמכם עם כאב ראש לא קטן.

 

 

על חודה של ספרה

ברוב המקרים מדובר ב"טעות אנוש" קטנה, כמו טעות הקלדה של מספר תעודת הזהות. מקרה כזה ארע בשנת 2011, שעה שפקיד עירייה השמיט את ספרת הביקורת של תעודת זהות בעת הליך גביית חובות לעירייה. הטעות גרמה לרישום חובותיו של תושב העירייה על שמה של אזרחית תמימה, שכלל אינה מתגוררת בעיר. מה שהוביל בהמשך לעיקול חשבונותיה, לצו איסור יציאה מן הארץ ולפתיחת 24 תיקי הוצאה לפועל נגדה.

 

נפתח נגדכם תיק הוצל"פ בטעות? כך תפעלו (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
נפתח נגדכם תיק הוצל"פ בטעות? כך תפעלו(צילום: אבי מועלם)

 

במקרה דומה שאירע באותה השנה, טעות הקלדה באגף הגבייה של רשות השידור יצרה חוב מחודש כנגד אזרח, אף שזה פרע את חובו מספר שנים קודם לכן. הטעות הובילה לפתיחת תיק הוצאה לפועל ואף לעיקול רכבו.

 

במקרים אחרים ונדירים יותר, מדובר בטעות שמבצעת לשכת ההוצאה לפועל בעת הטיפול בבקשות. בשנת 2012 נפתחו בלשכת ההוצאה לפועל בכפר-סבא שני תיקים כנגד אזרח בגין אותו שטר חוב. הוא שילם הוא את חובו בתיק הראשון, ואז הוטל בתיק השני עיקול על חשבונו בבנק. מבירור האירוע עלה כי מזכירות הלשכה פעלה בצורה לקויה ובניגוד לתקנות ההוצאה לפועל, כאשר פתחה את התיק השני ללא שטר החוב המקורי.

 

הצרה שבתיק

האמצעים המופעלים בהליכי ההוצאה לפועל הם קשים, רבי-עוצמה ומלווים לא פעם בפגיעה ניכרת בקניינו של אדם. מקרים חריגים אף עולים לכדי פגיעה בחירותו של אדם על-ידי מאסרו. עד שנביא לסגירת התיק נאלץ להשקיע זמן רב בהתרוצצויות, לספוג הוצאות שונות וכן לחוות עוגמת נפש.

 

מנגנון ההוצאה לפועל פוגע בנכסינו החיוניים ביותר (חשבון בנק, רכב, בית וכדומה) ועלול בשל כך להוביל להפרת התחייבויותינו השונות מול עמיתינו. נוסף על הנזק הכספי, מדובר בכתם שדבק בנו וגורם לנזק כלכלי, חברתי ונפשי לא קטן.

 

אז איך לפעול נכון ולמנוע נזקים?

מקרים כאלו אינם מתרחשים בין-לילה. תשומת-לב ואיתור סימנים מוקדמים, יובילו לעצירת התהליך בחיתוליו. חשבונות ומכתבי גבייה, חסרי שחר ככל שיהיו, מצריכים פנייה מהירה לגוף הטוען לחוב. ישנם תיקים שפתיחתם מותנית, בהתאם לתקנות ההוצאה לפועל, בשליחת מכתב התראה בדואר רשום. במקרים כאלו, פתיחת התיק תתאפשר רק לאחר 30 יום מקבלת המכתב.

 

בנוסף, בהתאם לתקנות יש לשלוח מכתב אזהרה לחייב טרם הפעלת מנגנוני הגבייה השונים. רק בתום התקופה הקבועה בו תוכל הלשכה לבצע גבייה. חשוב לדעת שמצב בו תיק הוצאה לפועל נפתח בטעות הוא בר-תיקון. מומלץ לפנות לעורך-דין מוסמך ובקיא מתחום הגבייה, כבר עם קבלת מכתב ההתראה או האזהרה.

 

מעבר לסגירת התיק, ניתן גם לתבוע פיצוי מלא בעד הנזק שנגרם בשל ההליך המיותר והתנהלותה הרשלנית של הרשות. את התביעה ניתן להפנות כנגד בעל החוב ("הזוכה" בתיק), לשכת ההוצאה לפועל ולעיתים אף כנגד עורך הדין שפעל בשם ה"זוכה". רצוי לתבוע פיצוי לא רק על הנזקים הממוניים שנגרמו ל"חייב", אלא גם פיצוי בגין נזק לא ממוני - כלומר - עוגמת הנפש שגרמו ההליכים השגויים.

 

כאשר מדובר במקרים ברורים של טעות, ביהמ"ש נוטה לקבל את הטענה להתנהלות רשלנית. זאת בין היתר משום שמדובר בהפעלת מנגנון דרקוני ופוגעני, שהפעלתו דורשת זהירות רבה.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד תומר אשרוב ומיכל ספקטור-דנינו, ממשרד אשרוב, עוסקים בתחום האזרחי-מסחרי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
הוצאה לפועל (ארכיון)
צילום: אבי מועלם
צילום: אלעד דבי
עו"ד מיכל ספקטור-דנינו
צילום: אלעד דבי
צילום: אלעד דבי
עו"ד תומר אשרוב
צילום: אלעד דבי
מומלצים