שתף קטע נבחר

ההצעה נפלה: "אם זה כה חמור - תתפטרו"

הצעת החוק לאיסור שחרור מחבלים נפלה בוועדת השרים - חמשת שרי הבית היהודי וישראל ביתנו תמכו, 8 התנגדו. במהלך העימות החריף, שהגיע לטונים גבוהים, אמר סער לאורבך: "אתם מתנהגים בציניות, לא היה כדבר הזה"

עימות סוער בין שרי הממשלה, רגע לפני אישור הפעימה השנייה של עסקת שחרור האסירים: ועדת השרים לענייני חקיקה דנה היום (א') בהצעת החוק האוסרת שחרור מחבלים, ובמהלך הישיבה התעמתו בין היתר השרים ציפי לבני מהתנועה, יאיר לפיד מיש עתיד וגדעון סער ולימור לבנת מהליכוד עם שרי הבית היהודי. ההצעה נפלה ברוב של שמונה מתנגדים לעומת חמישה תומכים - שרי הבית היהודי וישראל ביתנו. לעומתם, שרי הליכוד, התנועה ויש עתיד הצביעו נגד.

 

עוד על הצעת החוק בחדשות ynet:

משפחות שכולות: "שחרור האסירים - מחטף"

שחרור המחבלים: בנט נגד לבני ולהיפך

 

בעד ההצעה הצביעו השרים אורי אריאל, אורי אורבך, יצחק אהרונוביץ', יאיר שמיר וסופה לנדבר. התנגדו להצעה השרים גדעון סער, גלעדן ארדן, יאיר לפיד, לימור לבנת, ציפי לבני, יעקב פרי, יעל גרמן ויובל שטייניץ. יצוין כי אהרונוביץ' ולנדבר תמכו בפעימה הראשונה של שחרור האסירים בהצבעה שהייתה בממשלה ביולי. בתגובה לכך, אמר היום בכיר בליכוד: "הצבעת שרי ישראל ביתנו - 'תג מחיר' על אי בחירתו של משה ליאון במרוץ לראשות עיריית ירושלים".

 

לפני ההצבעה שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם השרה לבני. בשיחה סגורה אמר נתניהו כי הוא מתכוון "לשים קץ להפקרות ולסיים הסיפור". הוא קרא לשרי הליכוד ואמר להם להצביע נגד ההצעה. בהמשך היום צפויים השרים, בראשות ראש הממשלה, לאשרר את שחרורם של 26 מחבלים כחלק מההתחייבויות של ישראל בפני ארצות הברית כדי לפתוח במשא ומתן ישיר בין ישראל והפלסטינים. 

במהלך הדיון, שהגיע לטונים גבוהים מאוד, תקף שר הפנים סער את השר אורבך ואמר לו: "אם זה כל כך חמור מבחינה מוסרית וערכית, תתפטר מהממשלה". בהמשך אמר סער לאורבך: "הממשלה אישרה זאת, אז תקיים את חובת האחריות המשותפת. כבר ראיתי שר (הכוונה לנפתלי בנט) בהלוויית חייל (גל קובי ז"ל) טוען נגד הממשלה בעת ההספד. לא היה כדבר הזה - זה דבר ציני, זו התנהגות צינית של שר בממשלה. אתם לא מגבים את הממשלה, רק עוסקים בדברים ציניים". שרים העידו כי סער אמר לשר נפתלי בנט שמדובר ב"שפלות מוסרית".
 
גם לבנת תקפה את אורבך: "יש עניין של חברות משותפת. אני חברה בהרבה ממשלות, היו החלטות שהתנגדתי להן, אך מרגע קבלת עמדת הממשלה אתה לא יכול לתקוף אותה ולא יכול לתקוף פה שרים אחרים. אתה שם עצמך במקום מוסרי מעל שרים אחרים". לפיד אמר לשרי הבית היהודי: "מה שגורם לנו לזעם זה שאתם גורמים לנו להיראות כאילו אנחנו שוב תומכים בשחרור אסירים. זה לא חברי וזה לא אחראי. זה בלתי נסלח מבחינה קולגיאלית".

  

באופן חריג הגיע מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט לישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה והזכיר לשרים כי הם עצמם אישרו את שחרור האסירים הנוכחי בישיבת ממשלה. "כל השרים היו מודעים למחיר הקשה של שחרור המחבלים עוד טרם ההצבעה. התקיימה הצבעה והתקבלה לאחריה החלטה. הממשלה ראתה קדימה תשעה חודשי מו"מ, וכולם ידעו שלא מדובר רק בשחרור חד פעמי של 26 אסירים".

מזכיר הממשלה, שנכנס לישיבה באישורו של נתניהו, הזהיר מפני קבלת הצעת החוק: "הממשלה היא גוף רציני. לא ייתכן כי החלטה שכזאת תשתנה". לדבריו, "על השרים לתת את תשומת הלב כי הצעה שכזו תכבול את הממשלה בכל הסדר עתידי. אפשר לטמון את הראש בחול אך הצעת החוק המדוברת תכבול לא רק את הממשלה הזו, אלא גם את ממשלות ישראל הבאות. לא נכון כי שרי הממשלה הזו יכבלו את שרי ממשלות ישראל העתידיות. הצעת החוק תוביל לשבירת אמון של ישראל מול ארה"ב".

 

בבית היהודי אמרו בתגובה להחלטת ועדת השרים כי "זהו יום עצוב למאבק בטרור בישראל. נמשיך להיאבק בכל כוחנו נגד שחרור רוצחים, ואנחנו מצטערים ומתפלאים מאוד על כך ששרי הליכוד לא תמכו בהצעת החוק שהייתה שמה סוף לשחרורי רוצחים. נגיש ערר על דחיית החוק".

 

השרה לבני, שהתנגדה להצעה, אמרה כי "היום הובהר שוב שהממשלה, בניגוד לאחת המפלגות החברות בה, פועלת על פי האינטרס הלאומי ולא על פי ההוראות של רבני יש"ע. הממשלה הזו מקדמת תהליך מדיני שהוא אינטרס לאומי וביטחוני של ישראל. האחריות על כך היא של כל שרי הממשלה, גם של אלה שלא מבינים איך עובדת ממשלה וגם של אלה שלמעשה תמכו בכך בשתיקה או בתמורה לבנייה".

 

אריאל: החלטת הממשלה - מהגורמים לחזרת הטרור

השר אריאל, שהתעמת עם כמה מהשרים במהלך הדיון, אמר בסיומו: "ועדת שמגר המליצה להגביל את הממשלה בשחרור מחבלים פה אחד והדבר לא פורסם רק בגלל שגלעד שליט שהיה בשבי באותו הזמן. הממשלה כל יום מגבילה את עצמה. אי אפשר לנסוע ב-160 קמ"ש כי זה מסוכן ואי אפשר לשחרר מחבלים כי זה מסוכן. הטרור חזר להרים ראש ויש לי הערכה שהחלטת הממשלה הייתה מהגורמים לכך".

 

את ההצעה יזמה ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי). בדברי ההסבר צוין: "החלטה בדבר שחרור מחבלים המתקבלת על ידי הממשלה כחלק ממה שמכונה 'מחווה מדינית', מרוקנת מכל תוכן את סמכות הנשיא להפעיל את שיקול דעתו הפרטני באשר למתן חנינה לכל אחד מהמחבלים שבהם מדובר", ולמעשה בכך מתעלמת החלטת הממשלה מרצונו של המחוקק.

 

עוד נטען, כי חוק-יסוד: נשיא המדינה, המתייחס לאפשרות מתן חנינה לאסירים, אמור לטפל באופן פרטני במתן חנינה לאדם פרטי. זאת בשל שיקולים של חסד ורחמים. "לעומת זאת, שחרור קולקטיבי של מחבלים

באמצעות שימוש בסמכות הנשיא לחון אסירים, שם ללעג ולקלס את מוסד הנשיאות ההופך חותמת גומי להחלטת הממשלה ונאלץ לחתום על תעודות שחרור האסירים בלא הפעלת שיקול דעת פרטני לגבי כל מקרה ומקרה".

 

לפיכך שולל החוק את סמכות הנשיא לחון את מי שהואשם או הורשע בבית דין צבאי או בבית משפט, בביצוע עבירה ממניעים לאומניים נגד אזרח מדינת ישראל. בכך מונעת ההצעה את האפשרות "לחון מחבלים במסגרת מחוות מדיניות או בשל סיבות אחרות שאינן ממין העניין. בדרך זו תיוותר סמכותו של נשיא המדינה לחון ממאסר אך ורק את מי ששיקולי החסד והרחמים מורים על כך שיש לשחררו".

 

בתוך כך, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה מוקדם יותר את "חוק התורמים" של ח"כ יריב לוין (הליכוד-ביתנו). לפי הצעת החוק, המדינה תעניק הטבות ליוצאי צבא ויוצאי שירות לאומי ואזרחי, ביניהן העדפה במעונות ורכישת קרקעות מהמדינה.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 27/10/2013 15:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שחרור אסירים (ארכיון)
צילום: EPA
מומלצים